Guvernul şi armata israeliene anunţă luni că urmează să examineze faptele cu privire la atacul care a ţintit cu o zi înainte doi lideri ai mişcării islamiste palestiniene Hamas şi care s-a soldat cu 45 de civili morţi într-o tabără, la Rafah, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, un atac condamnat la nivel internaţional.
„Examinăm problema”, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului israelian, Avi Hyman.
„A fost cu adevătrat grav. Orice pierdere a unei vieţi, a unei vieţi civile, este un lucru grav şi îngrozitor”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de News.ro.
Israelul caută „să limiteze pierderile civile”, a dat el asigurări.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a evocat, la rândul său, un „incident tragic” într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa familiilor ostaticilor.
Măsuri înainte de atac
La rândul său, armata israeliană a anunţat că anchetează cu privire la moartea unor civili.
„Înainte de atac, un anumit număr de măsuri a fost luat în vederea reducerii riscului rănirii civililor neimplicaţi în timpul atacului, şi anume folosirea supravegherii aeriene, recurgerea la «muniţie precisă» de către Forţele Aeriene israeliene şi informaţii şi informaţii clasificate complementare”, a anunţat într-un comunicat Tsahalul.
Acest atac nocturn în oraşul suprapopulat Rafah a fost condamnat la nivel internaţional.
ONU a cerut o anchetă „completă şi transparentă”.
Acest atac sângeros a fost denunţat ulterior de către Uniunea Europeană (UE), Uniunea Africană (UA), Franţa, Egipt şi Qatar - două ţări mediatoare în eforturi diplomatice în vederea unui armistiţiu în războiul devastator care a început în urmă cu aproape opt luni.
„Masacru oribil”
Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, consideră drept o organizaţie teroritsă de către Israel şi aliaţii săi, Statele Unite şi UE, a denunţat un „masacru oribil”.
În Cisiordania ocupată, Autoritatea Palestiniană (AP) a acuzat Israelul de „ţintirea deliberată” a taberei de la Rafah.
Apărarea Civilă palestiniană a anunţat că există numeroase corpuri „carbonmizate” într-un incendiu care a devastat Tabăra de Deplasaţi Barkasat, administrată de Agenţia ONU pentru refugiaţi Palestinieni (UNRWA), situată în nord-vestul oraşului Rafah.
Semiluna Roşie palestiniană - potrivit căreia locul vatacat a fost desemnat de Israel „drept o zonă umanitară” - a difuzat imagini care surprind scene de haos, cu ambulanţe cu sirene care urlau şi salvatori care evacuau, în toiul nopţii, răniţi, inclusiv copii.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că primeşte în spitalele sale de campanie un „aflux de răniţi care au suferit arsuri”.
Editor : Bogdan Păcurar