Organizațiile umanitare au transmis că sunt „îngrozite” după atacul israelian asupra corturilor unde erau persoane strămutate în orașul Rafah, atac în care au murit 35 de oameni.
35 de morți după atacul israelian asupra taberei unde se adăposteau palestinieni în Rafah. Organizațiile umanitare sunt "îngrozite"
Organizația Medici fără frontiere a transmis pe rețeaua socială X: „Suntem îngroziți de acest eveniment mortal care arată încă o dată că nicăieri nu este un loc sigur”.
Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că în atac a fost lovit un centru condus de agenția ONU pentru refugiații palestinieni de lângă Rafah și că a fost un „masacru oribil”. Imaginile de la fața locului au arătat tabăra distrusă și arsă în incendiul puternic care a izbucnit după atac. Armata israeliană a declarat că forțele sale aeriene au lovit un complex Hamas și că lovitura a fost efectuată cu „muniție precisă și pe baza unor informații precise”.
Armata israeliană a declarat că i-a ucis pe Yassin Rabia și Khaled Nagar, ambii înalți oficiali ai grupării militante palestiniene din Cisiordania ocupată, relatează Agence France-Presse, citată de The Guardian.
Armata israeliană a declarat duminică că cel puțin opt rachete au fost lansate spre zonele centrale ale țării de la Rafah și că loviturile au vizat centrul comercial Tel Aviv pentru prima dată în câteva luni.
Angajaţi palestinieni din domeniul sănătăţii au anunţat că atacurile aeriene israeliene s-au soldat cu cel puţin 35 de morţi, duminică, şi au distrus corturi pentru persoanele strămutate în oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza. Numeroase persoane au fost prinse în dărâmăturile în flăcări. Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că femeile şi copiii reprezintă majoritatea morţilor.
Atacurile au avut loc la două zile după ce Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Israelului să pună capăt ofensivei sale militare în Rafah, unde mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au căutat adăpost înainte de incursiunea israeliană de la începutul acestei luni. Zeci de mii de oameni au rămas în zonă, în timp ce mulţi alţii au fugit.
Un purtător de cuvânt al Societăţii Semilunii Roşii Palestiniene a declarat că este posibil ca numărul morţilor să crească în timp ce eforturile de căutare şi salvare continuă în cartierul Tal al-Sultan din Rafah, la aproximativ doi kilometri nord-vest de centrul oraşului. Organizația a afirmat că zona a fost desemnată de Israel drept "zonă umanitară". Cartierul nu este inclus în zonele pe care armata israeliană a ordonat evacuarea la începutul acestei luni.
Duminică, zeci de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza din sudul Israelului, în baza unui nou acord pentru a ocoli punctul de trecere Rafah cu Egiptul, după ce forţele israeliene au ocupat partea palestiniană a acestuia la începutul acestei luni. Armata israeliană a declarat că 126 de camioane cu ajutoare au intrat prin punctul de trecere Kerem Shalom din apropiere.
Egiptul refuză să redeschidă partea sa a punctului de trecere Rafah până când controlul părţii din Gaza nu va fi redat palestinienilor. Acesta a fost de acord să devieze temporar traficul prin Kerem Shalom, principalul terminal de marfă din Gaza, după o convorbire telefonică între preşedintele american Joe Biden şi preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi.
Editor : G.M.