Negocieri fără precedent între Coreea de Nord, SUA și Suedia, pentru eliberarea a trei deținuți americani

Data publicării:
South Korean Envoy Departs For North To Discuss Resumption Of Dialogue
Foto: Guliver/GettyImages

Coreea de Nord negociază cu Statele Unite şi Suedia eliberarea a trei americani deţinuţi de Phenian. Acesta pare a fi utimul semn de efervescenţă diplomatică provocată de perspectiva summiturilor cu Seulul şi Washingtonul, relatează AFP, citat de News.ro.

South Korean Envoy Departs For North To Discuss Resumption Of Dialogue
Foto: Guliver/GettyImages

Cei trei americani de origine coreeană - Kim Hak-song, Kim Sang-duk şi Kim Dong Chul - sunt deţinuţi în Coreea de Nord, după ce au fost inculpaţi în mod separat de regimul de la Phenian. 

Soarta lor este discutată prin multiple canale, la aproape două săptămâni după ce preşedintele american Donald Trump şi-a luat prin surprindere propriii diplomaţi şi a anunţat că acceptă o invitaţie la un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, transmisă de Seul.

Phenianul nu a confirmat că a propus un asemenea summit, care ar urma să abordeze viitorul programelor nuclear şi balistic nord-coreean, după luni de escaladare.  Postul sud-coreean MBC a dezvăluit duminică faptul că Phenianul şi Washingtonul sunt pe punctul de a încheia un acord final cu privire la eliberarea americanilor.

Negocierile se desfăşoară prin intermediul misiunii nord-coreene la ONU de la New York şi a Departamentului de Stat - o cale de comunicare supranumită ”canalul de la New York”, a adăugat această sursă.

Această problemă a fost evocată, de asemenea, în cursul celor trei zile de discuţii, la Stockholm, între şeful diplomaţiei nord-coreene Ri Yong-ho şi omoloaga sa suedeză Margot Wallstrom, potrivit postului american CNN.

Suedia, care reprezintă interesele americane la Phenian, a ridicat subiectul cu scopul de a face ”să avanseze lucrurile în direcţia bună”, potrivit CNN: ”Orice mişcare cu privire la problema deţinuţilor ar avea un impact enorm pentru Statele Unite”.

CONSULTĂRI ÎN TOATE DIRECŢIILE

Kim Hak-song şi Kim Sang-duk (cunoscut de asemenea sub numele de Tony Kim) lucrau amândoi la Universitatea Tehnologiei de la Pyongyang (USTP), o instituţie înfiinţată de evanghelişti creştini străini. Ei au fost arestaţi anul trecut din cauza unor ”acţiuni ostile”.

Informaţii cu privire la posibila eliberare sunt publicate în contextul în care se succedă consultări în toate direcţiile implicând Phenianul, Seulul, Washingtonul şi aliaţii săi.

Într-o vizită recentă a unei delegaţii sud-coreene la Phenian, Kim Jong-un ar fi propus să se întâlnească cu președintele american. Donald Trump a spus da unui summit până la sfârşitul lui mai, însă nu s-au stabilit locul şi data.

Liderul nord-coreean a acceptat, de asemenea, un summit cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, luna viitoare, care ar fi cea de a treia întâlnire de acest tip între cei doi vecini, potrivit delegaţiei sud-coreene.

Într-un intervu difuzat duminică, ministrul sud-coreean de Externe Kang Kyung-wha a declarat că Kim „analizează situaţia” după ce Trump a fost de acord cu un summit.

În paralel, consilierii în domeniul securităţii naţionale americane, sud-coreene şi japoneze - H.R. McMaster, Chung Eui-yong şi Shotaro Yachi, au convenit în weekend, la San Francisco, să-şi ”coordoneze strâns” strategia în săptămânile viitoare, potrivit preşedinţiei sud-coreene.

Pacea în peninsulă depinde de reuşita celor două summituri, au declarat ei, angajându-se ”să nu repete eşecul din trecut”, o trimitere la eşecul negocierilor trecute pe tema dezarmării nuclare a Nordului.

În fine, un diplomat nord-coreean de rang înalt a sosit duminică în Finlanda, potrivit presei, unde se întâlneşte cu reprezentanţi americani şi sud-coreeni în vederea unor discuţii informale.

Actuala destindere, cu ocazia Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă din Coreea de Sud, are loc în urma unei perioade de tensiuni extreme.

Nordul a efectuat anul trecut cel mai puternic test nuclear al său de până în prezent şi a tras rachete balistice capabile să poarte focul nuclear pe teritoriul continental american. În paralel, Kim şi Trump şi-au adresat insulte persoanale şi ameninţări apocaliptice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...