Tot mai multe speculații în privința soartei liderului nord-coreean Kim Jong-un au început să apară sâmbătă, după ce unele tabloide internaționale, citând surse destul de vagi din China, Japonia sau Hong Kong, au scris că acesta s-ar afla în comă, după o operație de cord nereușită, sau chiar că ar fi murit. Sunt informații greu de verificat, dar care au fost alimentate de o știre a agenției Reuters potrivit căreia China a trimis o echipă de medici la Phenian.
Totuși, guvernul din Coreea de Sud, susceptibil de a fi cel mai bine informat despre ceea ce se petrece în Coreea de Nord vecină, a dat asigurări că Kim Jong-il este în continuare la conducerea țării. La Washington, președintele Donald Trump a refuzat să comenteze zvonurile, iar serviciile monitorizează atent toate informațiile.
Kim Jong-un a lipsit de la cea mai mare sărbătoare națională. Primele speculații
Zvonuri că Kim Jong-un - a cărui vârstă nu este cunoscută precis, dar se crede că ar avea 36 de ani - ar fi suferit o operație cardiovasculară și că ar fi în stare gravă au apărut încă de la începutul săptămânii. Asta, după ce liderul nord-coreean nu a mai fost văzut în public din 11 aprilie, când a prezidat o ședință a partidului.
Mai mult, nu și-a făcut apariția nici în 15 aprilie la ceremoniile de marcare a nașterii bunicului său, fondatorul regimului nord-coreean, Kim Ir Sen. Această aniversare este cea mai importantă sărbătoare a țării.
Zvonurile au luat amploare după ce o publicație sud-coreeană a scris că liderul de la Phenian a fost supus unei intervenții chirurgicale pe cord și că s-ar reface într-o stațiune de lângă capitală. Articolul cita o singură sursă, neidentificată, din interiorul Coreei de Nord. În respectiva stațiune ar fi fost surprins, recent, prin imagini din satelit, trenul cu care călătorește de obicei liderul nord-coreean.
Tatăl și bunicul lui Kim Jong-un au avut probleme cardiace
Apoi, agenția Reuters a transmis vineri că Beijingul a trimis o echipă de experți în Coreea de Nord pentru a-i sfătui pe medicii lui Kim Jong-un, dar agenția, care cita trei surse pentru această informație, preciza totuși că nu a putut afla care este starea de sănătate a liderului nord-coreean, care suferă cel puțin de obezitate. Este o problemă care îl expune riscului de boli cardiovasculare, cu atât mai mult cu cât și tatăl său, și bunicul său au murit de infarct. Când în 2008 tatăl său a suferit un atac cerebral, au fost chemați tot medici din China, dar și din Franța.
Zvonuri privind sănătatea lui Kim Jong-un au mai apărut și în 2014, când liderul nord-coreean nu a mai apărut în public timp de trei săptămâni, iar la ceremoniile de celebrare a lui Kim Ir Sen a fost văzut șchiopătând.
Acum, liderului nord-coreean i s-ar fi făcut rău când era într-o vizită de lucru, ar fi dus mâna la piept și s-ar fi prăbușit. Imediat, doctorul care îl însoțea i-a făcut resuscitarea și l-a dus la cel mai apropiat spital. Acolo i s-ar fi montat un stent, dar ceva nu ar fi mers bine (unele surse, neverificabile, ar fi spus că medicului i-ar fi tremurat foarte tare mâinile).
Zvonuri că a murit sau că ar fi în stare „vegetativă”
Zvonurile despre moartea lui Kim Jong-un s-au intensificat după o informație în acest sens publicată sâmbătă de o directoare adjunctă a unui canal de televiziune de la Hong Kong, HKSTV, care se pare că este nepoata unui fost ministru de externe al Chinei.
Informația a fost preluată de site-ul tmz.com, care preciza însă că nu poate fi verificată.
Alte tabloide au citat o revistă din Japonia, Shukan Gendai, care afirma că liderul nord-coreean ar fi în comă, într-o stare „vegetativă”, după o operație nereușită pe cord. Sursa informației ar fi fost chiar un medic din echipa trimisă de China la Phenian.
Phenianul a anunțat moartea liderilor săi cu 48 de ore întârziere
În aceste condiții, pe rețelele sociale au început să circule chiar fotografii de la „funeraliile” lui Kim Jong-il, dar acestea par să fie de fapt imagini de la funeraliile tatăului său, Kim Jong-il.
Este, într-adevăr, extrem de dificilă verificarea oricărei informații din Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate și mai închise țări din lume. Presa oficială de la Phenian nu a spus nimic până acum în legătură cu motivele absenței lui Kim de la evenimentele publice.
Pe de altă parte, în trecut, Phenianul a anunțat moartea liderilor săi cam cu 48 de ore întârziere.
Totuși, zvonurile că liderul nord-coreean Kim Jong-un ar fi în stare gravă au adus în prim-plan problema succesiunii sale la putere: cine i-ar putea urma în funcție, în condițiile în care cei trei copii pe care i-ar avea sunt prea mici?
Citiți și: Viața dictatorilor din dinastia „Kim”, secret de stat
Redactor: Luana Păvălucă