Constituția Coreei de Nord definește acum Sudul drept un „stat ostil”, potrivit presei de stat, în prima mențiune a ceea ce au presupus revizuirile constituționale recente ale Phenianului, scrie BBC.
Ziarul de stat Rodong Sinmun a raportat schimbarea ca fiind o „măsură inevitabilă și legitimă”, într-un moment în care tensiunile dintre cele două șări se află la cel mai înalt nivel din ultimii ani.
Marți, Nordul a aruncat în aer drumurile și căile ferate care îl leagă de Coreea de Sud - o acțiune descrisă de mass-media de stat drept „parte a implementării pas cu pas a separării complete”.
Unii observatori consideră amendamentul constituțional drept o măsură în mare măsură simbolică, având în vedere că liderul nord-coreean Kim Jong Un a renunțat la unificare încă din decembrie 2023. La momentul respectiv, mass-media de stat a raportat că dictatorul a declarat că relațiile intercoreene au devenit „o relație între două țări ostile și doi beligeranți aflați în război”.
Apoi, în ianuarie, a declarat că unificarea cu Coreea de Sud este imposibilă și a făcut aluzie la modificări constituționale pentru a desemna Sudul drept „inamicul principal”.
De atunci, o serie de schimburi de replici între cele două țări, în special în ultimele luni, au dus la o creștere constantă a tensiunilor.
„Mă îndoiesc că situația va escalada”
Termenul „state ostile” caracterizează comunicațiile nord-coreene de aproape un an, a declarat Bruce Bennett, analist în domeniul apărării la Rand Corporation.
„A fost o evoluție semnificativă atunci când a fost anunțată la sfârșitul anului 2023, deoarece a crescut riscurile de confruntare și potențialul unei spirale de escaladare”, a declarat Bennett pentru BBC.
„De atunci, Kim și sora sa au făcut o serie de amenințări cu arma nucleară împotriva [Coreei de Sud] și a Statelor Unite și au escaladat tensiunile cu multe acțiuni. Deci riscurile au crescut”.
Modificările constituționale au ieșit la iveală la o săptămână după o reuniune a Adunării Supreme a Poporului (ASP) de săptămâna trecută.
În prezent, analiștii sunt în continuare sceptici cu privire la perspectiva unui război în toată regula.
„Mă îndoiesc că situația va escalada la nivel de război”, a declarat profesorul Kang Dong-wan, care predă științe politice și diplomație la Universitatea Dong-a din Busan.
„Coreea de Nord exploatează confruntarea militară pentru a consolida coeziunea internă”. Profesorul a pus, la rândul său, la îndoială capacitatea Phenianului de a iniția un război la scară largă. „Regimul este foarte conștient de consecințele grave pe care le-ar avea un astfel de conflict”, a declarat el.
Citește și: Coreea de Nord spune că peste un milion de tineri voluntari s-au înrolat în armată
Editor : S.S.