Coreea de Nord a lansat două rachete balistice, după încheierea exercițiilor comune desfășurate de SUA, Coreea de Sud și Japonia

Data publicării:
imagini cu o rachetă balistică lansată de coreea de nord
Presa sud-coreeană, citând surse militare sud-coreene neidentificate, a raportat că este foarte probabil ca a doua rachetă să se fi prăbuşit într-o zonă interioară a Nordului. Foto: Profimedia Images

Coreea de Nord a lansat luni două rachete balistice, după încheierea exercițiilor militare comune desfășurate de SUA, Coreea de Sud și Japonia. Phenianul a promis răspunsuri „ofensive şi copleşitoare” față de un nou exerciţiu militar comun desfășurat de cele trei țări. Una dintre rachete este posibil să fi zburat anormal, potrivit armatei sud-coreene. 

Statul Major Interarme a precizat într- un comunicat că rachetele au fost lansate la un interval de 10 minute, în direcţia nord-est, din oraşul Jangyon din sud-estul Coreei de Nord, relatează AFP, potrivit News.ro. 

Prima rachetă a zburat 600 de kilometri, iar a doua rachetă 120 de kilometri. Coreea de Sud nu a precizat unde au aterizat rachetele. Phenianul testează, de obicei, rachete către apele sale din est, însă distanţa de zbor a celei de-a doua rachete a fost prea scurtă pentru a ajunge în acestea.

Purtătorul de cuvânt al Statului Major Interarme, Lee Sung Joon, a declarat ulterior, în cadrul unei şedinţe de informare, că a doua rachetă a suferit un posibil zbor anormal în timpul etapei iniţiale a zborului său. El a spus că, în cazul în care racheta ar fi explodat, resturile acesteia s-ar fi împrăştiat probabil pe sol, deşi nu au fost raportate imediat pagube. Lee a declarat că este în curs o analiză suplimentară a lansării celei de-a doua rachete.

Presa sud-coreeană, citând surse militare sud-coreene neidentificate, a raportat că este foarte probabil ca a doua rachetă să se fi prăbuşit într-o zonă interioară a Nordului.

Potrivit relatărilor, prima rachetă a aterizat în apele din largul oraşului Chongjin din estul Nordului.

Lansările rachetelor balistice sunt condamnate drept „amenințare gravă la adresa păcii în Peninsula Coreeană”

Statul Major Interarme a condamnat lansările Nordului drept o provocare care reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii în Peninsula Coreeană. Acesta a declarat că Coreea de Sud menţine o disponibilitate fermă de a respinge orice provocări din partea Coreei de Nord, în conjuncţie cu alianţa militară cu Statele Unite.

Lansările au avut loc la două zile după ce Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia şi-au încheiat noile exerciţii trilaterale multidomeniu în regiune. În ultimii ani, cele trei ţări şi-au extins parteneriatul trilateral de securitate pentru a face faţă mai bine ameninţărilor nucleare în evoluţie ale Coreei de Nord şi asertivităţii crescute a Chinei în regiune.

Exerciţiul „Freedom Edge” a fost menit să sporească gradul de sofisticare al exerciţiilor anterioare cu exerciţii simultane aeriene şi navale care ar trebui să îmbunătăţească apărarea comună împotriva rachetelor balistice, războiul antisubmarin, supravegherea şi alte abilităţi şi capacităţi. Exerciţiul de trei zile a implicat un portavion american, precum şi distrugătoare, avioane de luptă şi elicoptere din cele trei ţări.

Duminică, Ministerul de Externe al Coreei de Nord a emis un lung comunicat în care a denunţat cu fermitate exerciţiul „Freedom Edge”, calificând parteneriatul SUA-Coreea de Sud-Japonia drept o versiune asiatică a NATO. Acesta a declarat că exerciţiul a distrus în mod deschis mediul de securitate din Peninsula Coreeană şi a conţinut o intenţie a SUA de a asedia China şi de a exercita presiuni asupra Rusiei.

Comunicatul precizează că Nordul va „apăra cu fermitate suveranitatea, securitatea şi interesele statului şi pacea în regiune prin contramăsuri ofensive şi copleşitoare”.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cutremur în Romania, 3 iulie 2024. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după ce tricolorii au fost învinși de olandezi: „Nu e puțin lucru. Băieții ăștia au...
Pro FM
Katy Perry, într-un costum de baie îndrăzneț, alături de Orlando Bloom. Silueta artistei, din nou în centrul...
Film Now
Richard Gere face trecerea la televiziune. Va juca alături de Michael Fassbender într-un serial produs de...
Adevarul
O şcoală din Cluj aruncă la gunoi sute de cărți? Adevărul din spatele unei știri revoltătoare
Newsweek
VIDEO Tânăr după BAC: „O să dau la Litere chiar dacă mor de foame. Asta îmi place
Digi FM
Câți bani câștiga Smiley când făcea parte din trupa Simplu: „Ne facem de râs! Strângeam bani să mâncăm la...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Jamie Foxx rupe tăcerea cu privire la boala misterioasă care aproape i-a provocat moartea: „Prețuiesc fiecare...
UTV
Emily Burghelea a fost implicata intr-un accident grav de masina. "Nu stiam daca mai am fata. Nu simteam...