Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii şi Japonia au lansat joi noi manevre militare comune importante, a anunţat Statul Major Interarme (JCS) de la Seul, după ce Phenianul a afirmat că a testat cu succes o rachetă cu focoase multiple.
Exerciţiile, numite „Freedom Edge”, se vor concentra pe rachetele balistice şi apărarea antiaeriană, războiul antisubmarin şi apărarea cibernetică, a precizat Statul Major sud-coreean într-un comunicat.
La manevre participă portavionul american cu propulsie nucleară USS Theodore Roosevelt, vizitat de preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol după sosirea sa sâmbătă în Coreea de Sud, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Cele trei ţări şi-au intensificat recent manevrele militare comune pentru a sublinia prezenţa americană în regiune, în condiţiile în care Coreea de Nord s-a declarat o putere militară nucleară „ireversibilă”.
Liderii de la Seul, Washington şi Tokyo au convenit, în cadrul unui summit în 2023, să desfăşoare anual exerciţii militare comune pentru a-şi demonstra unitatea în faţa Coreii de Nord, susţinută de China, care intenţionează să-şi extindă influenţa în regiune.
Phenianul a protestat din nou împotriva acestor manevre, pe care le consideră o pregătire în vederea unei invazii.
Armata sud-coreeană a anunţat miercuri că Coreea de Nord a testat ceea ce părea a fi o rachetă hipersonică, dar proiectilul a explodat în zbor după ce a călătorit aproximativ 250 de kilometri deasupra Mării Japoniei.
Coreea de Nord încearcă de mult timp să stăpânească tehnologii hipersonice şi cu combustibil solid mai avansate pentru a-şi face rachetele mai capabile să neutralizeze sistemele de apărare antirachetă ale Coreii de Sud şi Statelor Unite, precum şi să ameninţe bazele militare regionale americane.
Editor : C.S.