Contre dure între Netanyahu și Macron privind fondarea statului Israel. „Un memento pentru președintele Franței”

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron și Benjamin Netanyahu, în timpul unei conferințe de presă comune, la 24 octombrie 2023, în Ierusalim
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, right, and French President Emmanuel Macron attend a joint press conference in Jerusalem, Israel, on Tuesday, October24, 2023. Emmanuel Macron is traveling to Israel to show France’s solidarity with the country and further work on the release of hostages who are being held in Gaza.,Image: 816373625, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Tensiunile dintre Emmanuel Macron și Benjamin Netanyahu cresc de la o zi la alta. Liderul francez l-a criticat pe premierul israelian, afirmând că „nu ar trebui să uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”, după ce Israel a ignorat de mai multe ori organismul internațional, relatează Politico. Replica lui Netanyahu nu a întârziat, însă, în timp ce cei doi doi lideri se contrazic, Franța a anunțat că a interzis companiile israeliene de la o expoziție de tehnică militară maritimă Euronaval. 

Israelul, creat de ONU, spune Macron. Replica lui Netanyahu

„Domnul Netanyahu nu trebuie să uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”, ar fi spus Emmanuel Macron marți, în timpul unei întâlniri cu ușile închise cu miniștrii săi francezi, făcând referire la votul Adunării Generale a ONU din noiembrie 1947 care a pus capăt mandatului britanic asupra Palestinei și a împărțit țara într-un stat evreu și unul arab.

Tensiunile au crescut între Macron și Netanyahu în timp ce Israelul își continuă loviturile împotriva grupării militante Hezbollah, susținută de Iran, în Liban - o țară care are legături istorice îndelungate cu Franța - mai ales că Forțele de Apărare ale Israelului au lovit forțele de menținere a păcii ale ONU în sudul țării.

Marți, Netanyahu a ripostat la declarațiile lui Macron, spunând că Israelul nu a fost creat printr-o hotărâre a ONU, ci prin războiul de independență din 1948.

„Un memento pentru președintele Franței: Nu rezoluția ONU a fost cea care a înființat statul Israel, ci victoria obținută în Războiul de Independență cu sângele luptătorilor eroici, dintre care mulți au fost supraviețuitori ai Holocaustului - inclusiv din regimul Vichy din Franța”, a spus Netanyahu într-o declarație. Regimul Vichy a colaborat cu forțele de ocupație ale lui Adolf Hitler în Al Doilea Război Mondial și a ajutat Germania nazistă să deporteze 76.000 de evrei din Franța în lagăre de concentrare.

Emmanuel Macron a cerut recent oprirea livrărilor de arme către Israel într-un interviu acordat radioului francez, ceea ce a declanșat un răspuns furios din partea lui Netanyahu, care a declarat că președintelui francez ar trebui să-i fie rușine.

Luna trecută, Franța a încercat să medieze o încetare a focului de 21 de zile între Israel și Hezbollah, care a fost compromisă atunci când Netanyahu a ordonat atacuri împotriva sediului central al grupării, ucigându-l pe liderul acesteia, Hassan Nasrallah.

Companiile israeliene, excluse de la Euronaval

Franța a decis să interzică accesul companiilor israeliene la târgul Euronaval, care va începe la începutul lunii noiembrie, a declarat pentru Politico o sursă implicată direct în chestiune. Delegațiile israeliene vor putea participa la eveniment, dar contractorii nu își pot prezenta echipamentele militare la standuri, a adăugat sursa.

Decizia a fost luată marți și a fost raportată pentru prima dată de The Wall Street Journal. Este a doua oară în doar câteva luni când firmelor israeliene din domeniul apărării li se interzice să participe la un târg de armament din Franța.
În iunie, Parisul le-a interzis să participe la Eurosatory - unul dintre cele mai mari târguri de arme din lume pentru sectorul armamentului terestru. Ulterior, o instanță a anulat decizia, însă prea târziu pentru ca firmele israeliene să poată participa efectiv.

Euronaval, care va avea loc între 4 și 7 noiembrie în suburbiile Parisului, este unul dintre cele mai mari saloane comerciale din Europa axat pe războiul naval și va prezenta companii precum BAE Systems, Naval Group, Fincantieri și KNDS.

Potrivit site-ului web al expoziției, șapte antreprenori israelieni din domeniul apărării și-au prezentat produsele, inclusiv nume grele precum Rafael, Elbit Systems și Israel Aerospace Industries.

În ultimele săptămâni, Macron a îndemnat de mai multe ori țările să oprească livrările de arme către guvernul israelian dacă acestea sunt folosite în Gaza și Liban.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Adio, metrou Cluj. Consecința rușinoasă a...
Digi FM
Monica Anghel, despre transformarea prin care a trecut după ce a slăbit 40 de kilograme: „Am avut încredere...
Pro FM
Delia, dezvăluiri neașteptate. Cine este persoana care îi gestionează banii: „Am deplină încredere!”
Film Now
Iubita lui Leonardo DiCaprio nu pleacă niciodată din casă fără un lucru care să-i amintească de actor...
Adevarul
Care este cel mai sănătos aliment din lume, conform științei. Este gratuit, dar românii nu-l cunosc
Newsweek
800.000 de români vor avea din ianuarie 2025 salariul cât cel minim european. Cu cât crește?
Digi FM
Ce i s-a întâmplat unui român după ce a aruncat la gunoi peste 120.000 de euro și mai multe bijuterii, în...
Digi World
Tehnica simplă de introdus în dietă pentru a slăbi și a spori longevitatea. Mare atenție pentru a nu o duce...
Digi Animal World
Casa unei femei din Washington, asaltată de 100 de ratoni: „Nu am văzut niciodată atât de mulți în același...
Film Now
Actrița de la Hollywood care este de nerecunoscut după ce a slăbit 45 de kilograme. Imaginile cu aceasta au...
UTV
Theo Rose si Anghel Damian s-au casatorit in secret. „A fost cea mai frumoasa nunta la care am participat...