Comandantul forțelor SUA în Europa, îngrijorat de birocrația „de război” din UE. Ce spune despre România

Data actualizării: Data publicării:
ben

Comandantul forțelor SUA în Europa, Ben Hodges, a făcut recent o serie de comentarii la adresa birocrației din UE, pe care o descrie ca fiind un punct nevralgic la nivelul securității continentale în fața agresiunilor Rusiei, se arată într-un material de sinteză publicat de Atlantic Council.

În timp ce Zapad 2017, cel mai mare exercițiu militar al Rusiei de la sfârșitul Războiului Rece, se apropie și discuțiile despre un posibil plan ascuns al Kremlinului la granița baltică a NATO au ținut capul de afiș al Pentagonului și la nivelul NATO în ultima lună, Ben Hodges aduce în discuție un aspect mai puțin analizat privind capacitatea de apărare a statelor UE.

Întrebat de jurnaliști la Bruxelles dacă Zapad 2017 este o amenințare reală, locotenent generalul american a ridicat din umeri și a răspuns: „Nu este nimic rău legat de Zapad, este dreptul Rusiei să efectueze exerciții”. După care, șeful forțelor SUA în Europa a adăugat: „Noi suntem întotdeauna pregătiți. Cu asta ne ocupăm. Ne pregătim continuu. Nu trebuie să avem la graniță mii de soldați care să stea de gardă”.

Oficialul militar a subliniat însă care sunt, în opinia lui, principalele nereguli legate de exercițiul militar ruso-belarus, care se va desfășura în perioada 14-20 septembrie. În primul rând, Kremlinul a dat dovadă de o „transparență zero” în privința organizării exercițiului militar, lucru de altfel reproșat și de NATO, care a semnalat încălcarea prevederilor Documentului de la Viena de către Rusia.

„Nu am întâlnit nici măcar un singur jurnalist care, în ultimii trei ani, să fi acoperit un exercițiu militar rusesc, nici măcar unul”, a explicat Bend Hodges.

„Deci, dacă Rusia ar fi vrut cu adevărat să mențină o stabilitate la granița ei vestică, ar invita jurnaliștii acolo pentru a demonstra că este doar defensivă”, a adăugat locotenet generalul.

În schimb, punctează Hodges, Rusia a reactivat Brigada 1 de Tancuri din al Doilea Război Mondial, folosită și în timpul Primăverii de la Praga, compusă din 800 de tancuri. „Asta nu este o poziție defensivă”, a precizat oficialul american, adăugând: „Această divizie există doar pentru un singur scop: să atace. Făcând acest lucru și respingând transparența, este normal ca națiunile să fie anxioase”.

Deși Moscova a anunțat că numărul de trupe care va fi desfășurat în cadrul Zapad 2017 nu va depăși 13.000 de militari, pregătirile de transport indică circa 100.000 de soldați.

Cât privește UE, Ben Hodges a făcut o serie de declarații îngrijorătoare despre birocrația de reglementare în cazul în care Alianța Nord-Atlantică va fi nevoită să își desfășoare forța de reacție rapidă într-un conflict armat.

„În Germania, de exemplu, doar Bundestag-ul poate declara o situație de criză. Bundestag-ul va trebui să schimbe acest statut, astfel încât să putem muta mai rapid munițiile sau trupele, ori să obiținem acces pe autostradă sau pe căile ferate”, a declarat șeful forțelor SUA în Europa.

Mai mult, pentru a se evita un blocaj birocratic, în caz de război, „există probabil peste 100 de legi diferite care ar trebui schimbate în totalitate în țări precum Germania, Polonia, Lituania, România”.

NATO ar trebui să aibă acces pentru a-și putea muta trupele în maxim 48 de ore, a mai spus Ben Hodges.

Locotent generalul a militat constant pentru crearea unei „zone militare Schengen”, care să permită aliaților să se deplaseze liber peste frontiere. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Românii au vizitat 'țara care nu există' și au descoperit o altă lume. Au mâncat de toți banii și au...
Digi FM
Acuzații șocante la adresa lui Donald Trump! Fosta Miss Elveția, românca Beatrice Keul, rupe tăcerea
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță, primul Crăciun în calitate de soț și soție. Care este marea dorință...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Imagini virale cu trei lupi care apar pe o pârtie de schi renumită din Italia: „Se antrenează să fie mai...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic