„Cod roșu pentru umanitate”. Raport ONU: Omenirea va trece prin evenimente meteo extreme fără precedent

Data actualizării: Data publicării:
dezastru climatic
Peste 90% dintre ţările lumii se vor confrunta cu temperaturi extreme din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. Sursă foto: Getty Images

Grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC) a publicat cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept Cod roșu pentru umanitate”. Potrivit experţilor ONU în domeniul climei, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.

IPCC a publicat prima parte a celui de-al șaselea raport privind schimbările climatice de la înființarea sa în 1988. După ce a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, raportul publicat luni are în vedere baza științei fizice în ceea ce privește cauzele și efectele pe care le au schimbările climatice. Experții atrag atenția că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale.

Următoarele două părți ale raportului IPCC vor fi lansate în 2022. Una va acoperi impactul, adaptarea și vulnerabilitatea a oamenilor, ecosistemelor, agriculturii și orașelor în raport cu problemele de mediu, iar cealaltă va acoperi impactul economic și modalitățile de atenuare a schimbărilor climatice. De asemenea, al șaselea raport de evaluare va culmina cu un raport de sinteză, care va combina cele trei părți și care va fi publicat în septembrie 2022, potrivit BBC News.

Descriind raportul drept „cod roșu pentru umanitate”, secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut încetarea utilizării cărbunelui și a altor combustibili fosili foarte poluanți, notează Reuters.

Deja, nivelurile de gaze cu efect de seră din atmosferă sunt suficient de ridicate pentru a garanta perturbarea climei timp de decenii, dacă nu chiar de secole, avertizează oamenii de știință în prima parte a raportului IPCC. 

„Alarmele sunt asurzitoare", a mai spus Guterres într-un comunicat, precizând că „acest raport trebuie să însemne finalul epocii cărbunelui și a ombustibili fosili, înainte ca acestea să ne distrugă planeta”.

Printre cele mai importante prevederi ale primei părți a raportului IPCC:

  • Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900
  • Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850
  • Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971
  • Influența umană este „foarte probabil”, în proporție de 90%, principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice
  • Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe

În ceea ce privește implicațiile viitoare ale schimbărilor climatice, raportul IPCC prevede că:

  • Până în 2040, temperatura medie globală va crește cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile 1850-1900, indiferent dacă obiectivele climatice referitoare la emisiile de CO2 vor fi atinse sau nu.
  • Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile evaluate
  • Va exista o creștere a apariției unor evenimente extreme „fără precedent în evidența istorică”
  • Evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puțin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100
  • Cel mai probabil, incendiile se vor înmulți în tot mai multe regiuni ale lumii

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Raportul IPCC, considerat cel mai puternic avertisment lansat vreodată cu privire la rolul comportamentului uman în raport cu încălzirea globală, a fost publicat cu doar trei luni înainte de Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021, cunoscută și sub numele de COP26, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow. 

Citește și: Politicienii și experții climatici negociază cea mai cuprinzătoare evaluare științifică a schimbărilor climatice. Mizele sunt istorice

Potrivit The Conversation, raportul IPCC oferă cea mai actualizată și cuprinzătoare înțelegere a sistemului climatic și a schimbărilor climatice, atât în ceea ce privește ​​prezentul, cât și în ceea ce privește viitorul. Din acest motiv, este relevant pentru toată lumea: persoane fizice, comunități, companii și guvernare.

Comparativ cu anteriorul raport IPCC din 2013, noul raport, care s-a bazat pe mai mult de 14.000 de studii științifice privind schimbările climatice și problemele de mediu, pune un accent mai mare pe schimbările climatice regionale, pe evenimente meteorologice extreme și pe modul în care acestea sunt legate de schimbările climatice cauzate de om.

Domeniul de aplicare al fiecărui raport IPCC este pregătit de 234 de oameni de știință și aprobat de reprezentanții a 195 de guverne. Experții care au scris raportul au fost selectați pe baza expertizei lor și fac parte din tot mai multe țări. De asemenea, rapoartele trec prin mai multe etape de redactare și revizuire. Primul proiect al raportului actual avea mai mult de 23.000 de comentarii de la experți, iar fiecare comentariu a primit un răspuns individual. Al doilea proiect al raportului a avut peste 50.000 de comentarii de revizuire din partea experților și a guvernelor, iar acestea au ghidat pregătirea proiectului final lansat luni de IPCC.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”