Armata chineză a devenit mai agresivă și periculoasă în ultimii ani, potrivit șefului statului major al armatei SUA, în timp ce numărul de interceptări între avioanele și navele militare chineze și cele ale americanilor și ale aliaților în regiunea Pacificului a crescut considerabil, scrie The Guardian.
Șeful armatei americane, generalul Mark Milley, a spus în timpul unei vizite în regiunea indo-pacifică că „mesajul [Beijingului] este că armata chineză, atât în aer, cât și pe mare, a devenit în mod semnificativ și vizibil mai agresivă în special în această regiune”.
Milley, care a cerut de curând staff-ului său să strângă toate detaliile cu privire la interacțiunile dintre China, SUA și alți actori din regiune, a mai spus și că interacțiunile periculoase dintre armata chineză și forțele aliate au cunoscut și ele o creștere semnificativă.
Milley s-a întâlnit la Jakarta cu oficiali din armata indoneziană la doar o zi înainte ca președintele țării, Joko Widodo, să plece la Beijing pentru o vizită de două zile în timpul căreia se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping.
Va fi prima vizită a unui lider străin în China în mai bine de doi ani, exceptând Olimpiada de Iarnă din februarie.
Milley va participa săptămâna aceasta la o întâlnire a șefilor de armată a statelor din Indo-Pacific care va avea loc în Australia, acolo unde pericolul prezentat de armata Chinei va fi subiectul cel mai fierbinte.
Oficialii militari americani au semnalat de curând și posibilitatea unei invazii a Chinei în Taiwan, posibil chiar înainte de 2027. Provocările din partea Chinei la adresa națiunii insulare au devenit tot mai dese pe măsură ce Beijingul caută să intimideze Taipeiul înspre o eventuală unificare cu China continentală.
SUA și aliații sunt îngrijorați și de acordul de securitate semnat în aprilie de China și Insulele Solomon care ar putea duce la înființarea unei baze navale chineze în Pacificul de Sud. SUA și Australia au transmis că nu vor tolera găzduirea unei baze militare chineze pe teritoriul Insulelor Solomon.
China a lansat avertismente private severe administraţiei Biden, sugerând posibilitatea unui răspuns militar la o posibilă vizită în Taiwan în august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, a informat sâmbata Financial Times, potrivit Agerpres.
Taiwanul se pregătește pentru raidurile aeriene ale armatei chineze
Străzile s-au golit de lume luni, iar oamenilor li s-a ordonat să rămână în case în anumite zone ale Taiwanului, inclusiv în capitala Taipei, pentru un exerciţiu de reacţie în cazul unui raid aerian, în timp ce insula îşi intensifică pregătirile în eventualitatea unui posibil atac din partea Chinei, relatează Reuters.
Pe SMS a fost trimisă o "alertă pentru rachete", prin care li se cerea oamenilor să se pună imediat la adăpost. „Este necesar să facem pregătiri pentru cazul unui război”, a spus primarul Taipeiului, Ko Wen-je, într-un discurs, după ce a supervizat exerciţiile denumite „Wan An”, ceea ce în traducere înseamnă „pace eternă”.
Invazia Rusiei în Ucraina a relansat dezbaterea în Taiwan despre cel mai bun mod de a reacţiona în cazul unui atac, pe fondul intensificării manevrelor militare chineze în jurul insulei.