China plasează în lockdown "orașul iPhone", unde lucrează peste 350.000 de oameni

Data actualizării: Data publicării:
lockdown china
Sursa foto: Profimedia Images

Autorităţile chineze au decis miercuri să plaseze în lockdown zona din jurul celei mai mari fabrici de telefoane iPhone din lume, după fuga unor angajaţi îngrijoraţi în urma descoperirii unui focar de COVID-19, informează AFP.

Zona economică din jurul aeroportului din Zhengzhou, denumit "orașul iPhone din China", unde se află fabrica administrată de grupul taiwanez Foxconn, va trebui să rămână în lockdown pentru şapte zile, potrivit unui comunicat oficial.

Acea fabrică, în care lucrează peste 200.000 de persoane, este afectată de la jumătatea lunii octombrie de mai multe cazuri pozitive de COVID-19.

Zona se află la o distanţă de aproximativ 600 de kilometri sud-vest de Beijing, scrie Agerpres.

Potrivit unor analişti citaţi de presa internaţională, complexul industrial, care conţine trei fabrici şi totalizează circa 350.000 de persoane, asamblează circa 80% din totalul telefoanelor iPhone 14, cel mai recent model lansat pe piaţă de gigantul american Apple.

Imagini publicate pe reţelele de socializare weekendul trecut arată mai mulţi angajaţi care fugeau din fabrică, unii dintre ei sărind peste un gard şi întorcându-se pe jos la ei acasă după ce au străbătut distanţe foarte mari.

Videoclipuri cu angajaţi care se plângeau de condiţiile lor de muncă şi de o lipsă a mijloacelor de protecţie împotriva noului coronavirus au fost de asemenea partajate pe reţelele de socializare.

Începând de miercuri, cei peste 600.000 de locuitori din zona economică menţionată "vor trebui să nu îşi părăsească domiciliul" fără un motiv imperativ, au anunţat autorităţile locale chineze.

Doar "companiile esenţiale" vor putea continua să funcţioneze, celelalte fiind obligate să implementeze regimul de telemuncă.

Autorităţile chineze au avertizat populaţia locală spunând că vor fi "intransigente faţă de orice tip de încălcare" a lockdownului.

China este ultima mare economie a lumii care aplică încă o politică de "zero COVID", care se traduce prin lockdownuri repetate, teste PCR aproape obligatorii realizate de mai multe ori pe săptămână şi plasări în carantină pentru persoanele provenite din zonele de risc.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri