Ambasadorul Chinei la Washington este cel mai nou oficial chinez care se plânge că președintele Joe Biden l-a numit dictator pe Xi Jinping, unul dintre cei mai autoritari lideri chinezi de la Mao Zedong încoace. Xie Feng le-a cerut americanilor „să ia imediat măsuri serioase pentru a anula impactul negativ”, conform Agerpres.
Președintele Joe Biden a vorbit la un eveniment de strângere de fonduri, de marți, despre China și s-a referit și la dictatorul de la Beijing, folosindu-se chiar de acest apelativ. Afirmația lui Biden a venit la o zi după ce secretarul său de stat, Antony Blinken, și-a încheiat o vizită la Beijing cu scopul de a ameliora relațiile tensionate dintre cele două țări.
Analişti au declarat că în ciuda controversei, cele două ţări au puţin interes să permită ca remarca lui Biden să facă să deraieze eforturile vizând o ameliorare a relaţiilor. Nu a existat nicio acoperire a acestei probleme în presa de stat a dictaturii chineze.
Un comunicat al ambasadei Chinei la Washington emis, joi dimineaţă, a transmis că ambasadorul Chinei, Xie Feng, a „făcut serioase demersuri şi proteste vehemente” pe lângă înalţi responsabili ai Casei Albe şi ai Departamentului de Stat, miercuri. „Guvernul şi poporul chinez nu acceptă nicio provocare politică împotriva liderului suprem al Chinei şi vor răspunde cu hotărâre”, se arată în comunicat, referindu-se la Xi Jinping ca „lider suprem”, deși o astfel de titulatură nu există în nicio țară non-dictatorială.
„Cerem părţii americane să ia imediat măsuri serioase pentru a anula impactul negativ şi să-şi onoreze propriile angajamente. Altfel, ea va trebui să suporte toate consecinţele”, conform documentului.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de externe, Mao Ning, a calificat, miercuri, remarca lui Biden drept „extrem de absurdă” şi „iresponsabilă”. Ea a declarat că aceasta încalcă grav faptele, protocolul diplomatic şi demnitatea politică a Chinei şi constituie o „provocare politică deschisă”.
Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat, miercuri, că SUA continuă să se aştepte la angajamente diplomatice cu China „în timpul voit, momentul voit” şi că Biden consideră că diplomaţia este calea de urmat, dar a adăugat:
„Asta nu înseamnă, bineînţeles, că nu vom fi sinceri şi direcţi cu privire la diferenţele noastre”.
Comunicatul ambasadei Chinei afirmă că remarcile lui Biden merg „împotriva angajamentelor luate de partea americană şi subminează încrederea reciprocă”.
„Preşedintele Biden a declarat explicit anterior că SUA respectă sistemul chinez, nu încearcă să-l schimbe şi că nu are nicio intenţie de un nou război rece. Dar după ultimele remarci iresponsabile despre sistemul politic şi liderul chinez, oamenii nu pot să nu pună la îndoială sinceritatea părţii americane”, se mai transmite în comunicatul Chinei citat de Reuters.
Dictatorul chinez și-a consolidat tot mai mult puterea în ultimii ani
Xi Jinping este cel mai autoritar lider chinez de la Mao Zedong încoace, iar de când a preluat puterea la Beijing a lucrat constant pentru consolidarea autorității sale în interiorul Partidului Comunist Chinez, partid unic în China.
Xi nu numai că a eliminat restricțiile de mandat și și-a marginalizat toți posibilii adversari în ultimii ani, dar este și primul lider de la Mao încoace care a creat un intens cult al personalității, iar cenzura și represiunea au devenit tot mai intense, mai ales în ultimii ani.
Doctrina lui Xi despre comunism, un set de idei neclare, de truisme sau de susțineri ale dictatorului chinez, a fost inclusă și în constituția chineză, este predată în școli și a devenit un element central al vieții cotidiene din China.
Editor : Adrian Dumitru