China acuză agenția britanică de spionaj MI6 că a recrutat „angajați ai agențiilor guvernamentale centrale”

Data actualizării: Data publicării:
ZDU1MDk0YmYyZDJmNjdhMTNkZDU5ZGE0NzQyYzI2Mg==.thumb
China și Marea Britanie au schimbat luni de zile acuzații de spionaj. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Ministerul chinez al Securității de Stat a afirmat, luni dimineață, că MI6, agenția britanică de spionaj, a recrutat „angajați ai unei agenții naționale centrale”, relatează Financial Times și Reuters.

Autoritățile chineze au declarat că un bărbat pe nume Wang și soția sa, Zhou, au fost recrutați de MI6 pentru a „colecta informații pentru britanici”. Chinezii mai susțin că Wang a fost vizat de MI6 la scurt timp după ce a sosit în Marea Britanie în 2015, ca parte a unui „program de schimb între China și Regatul Unit”.

China investighează cazul

Ministerul chinez susține că Wang era lacom după bani și că a fost atras într-o afacere de consultanță unde lucra cu jumătate de normă pe un salariu mare, înainte ca personalul MI6 să-l abordeze. I s-au promis recompense financiare mari precum și securitate personală, iar el a acceptat oferta. 

După antrenamentul de spionaj, MI6 i-ar fi comandat lui Wang să se întoarcă în China pentru a colecta informații importante legate de guvernul chinez.

Ministerul chinez mai spune că MI6 l-a convins pe Wang să-și aducă în acest mecanism și soția, care lucra la o „unitate guvernamentală”, pentru dublul recompensei financiare, iar aceasta ar fi fost de acord.

„MI6 i-a oferit lui Wang o pregătire profesională de spionaj, îndrumându-l să se întoarcă acasă și să colecteze informații importante legate de China”, a declarat ministerul, precizând că a deschis o anchetă împotriva celor doi spioni care formează un cuplu.

China și Marea Britanie au schimbat luni de zile acuzații de spionaj. În ianuarie, China a dezvăluit un caz de spionaj în care spunea că MI6 a folosit un străin în China pentru a colecta secrete și informații, scrie Reuters.

Marea Britanie a acuzat în aprilie două persoane de furnizarea de informații Chinei, iar luna trecută a acuzat alte trei persoane de același lucru.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri