Cel mai mare propagandist al lui Kim Jong Un a murit

Data publicării:
Kim Jong Un asistă la înmormântarea lui Kim Ki Nam
Kim Jong Un asistă la înmormântarea șefului propagandei din Coreea de Nord. Foto: Profimedia

Fostul maestru al propagandei din Coreea de Nord, Kim Ki Nam, a murit la vârsta de 94 de ani. El a decedat din cauza bătrâneții și a „disfuncției multiple de organe” pentru care a primit tratament din 2022, a spus KCNA, informează BBC

Acesta a petrecut decenii conducând acțiunile de propagandă în statul totalitar, inclusiv construirea unui cult al personalității în jurul dinastiei Kim aflată la guvernare. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a participat miercuri devreme la înmormântarea sa și a adus un omagiu „revoluționarului veteran care a rămas nemărginit de loial” regimului, se mai arată în raport.

Agenția de presă Yonhap din Coreea de Sud l-a asemănat cu șeful de propagandă al Germaniei naziste Joseph Goebbels, cunoscut pentru zicala sa: „Repetă o minciună suficient de des și devine adevăr”.

Kim Ki Nam nu a avut relații de sânge cu patriarhia conducătoare, în ciuda faptului că împărtășește numele de familie, care este printre cele mai comune din Coreea de Nord și de Sud.
 
El fost numit director adjunct al Departamentului de propagandă din Phenian în 1966, unde a lucrat îndeaproape cu Kim Jong Il, predecesorul și tatăl actualului lider Kim Jong Un. Mai târziu, Kim Ki Nam a urcat la conducerea departamentului, având un rol crucial în modelarea mesajelor țării, deoarece a slujit ceea ce a devenit acum cea mai longevivă dinastie de familie din lume. Se pare că a avut o relație strânsă cu Kim Jong Il, mai multe rapoarte din presă descriindu-i drept „prieteni de băutură”.

În anii 1970, a fost pus la conducerea ziarului Rodong Sinmun, așa zisul purtător de cuvânt al statului. Ulterior, el a condus inițiative pentru a stabili rolul lui Kim Il Sung - considerat pe scară largă ca tatăl fondator al Coreei de Nord, și pentru a sprijini succesiunea lui Kim Jong Il la conducere, potrivit North Korea Leadership Watch.

Departamentul de propagandă pe care îl supraveghea Kim Ki Nam a menținut o stăpânire asupra fluxurilor de comunicare și informații din stat în afara lui. Divertismentul sud-coreean și occidental, inclusiv muzica și filmele, sunt interzise.

Filmări rare obținute de BBC Korean la începutul acestui an au arătat condamnarea publică a doi adolescenți la 12 ani de muncă silnică pentru vizionarea K-drame. Televiziunea de stat a blurat și pantalonii prezentatorului britanic Alan Titchmarsh într-un program de grădinărit de la BBC, deoarece blugii sunt văzuți ca un simbol al imperialismului occidental - și în special american - în țară. 
 
Kim Ki Nam este unul dintre puținii oficiali nord-coreeni care au vizitat Sudul, conducând o delegație care a participat la înmormântarea fostului președinte sud-coreean Kim Dae-jung în 2009. Un exemplu al modului în care propaganda a intrat în acțiune a fost după moartea subită a lui Kim Jong Il în 2011. Acest lucru a grăbit ascensiunea fiului său, Kim Jong Un, ca lider al țării. Tânărul Kim avea doar 20 de ani la acea vreme. „Nicio forță de pe pământ nu poate controla avansul revoluționar al partidului, armatei și poporului nostru sub conducerea înțeleaptă a lui Kim Jong Un”, se arată într-unul dintre primele rapoarte KCNA după moartea lui Kim Jong Il. „Sub conducerea lui Kim Jong Un ar trebui să ne transformăm tristețea în putere și curaj și să depășim dificultățile prezente”, se arată în raport.

În 2015, imagini din mass-media de stat l-au arătat pe Kim Ki Nam înalt, cu ochelari - în vârstă de 80 de ani la acea vreme - stând printre un grup de oficiali militari și luând notițe în timp ce Kim Jong Un vorbea. Se retrasese la sfârșitul anilor 2010, transmițându-și rolul surorii lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, dar a continuat să apară la evenimente publice – semn că a rămas în relații bune cu regimul.

„Kim Jong Un l-a ținut pe Kim Ki Nam în poziții cheie de propagandă ani de zile, indicând că el, la fel ca tatăl său, a avut încredere și s-a bazat pe el”, a declarat Rachel Lee. Aceasta a adăugat că Rodong Sinmun și-a dedicat toată prima pagină morții lui Kim Ki Nam și detaliilor despre înmormântarea acestuia, iar acest lucru „vorbește despre respectul care i-a fost acordat”.

Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, a declarat că moartea lui Kim Ki Nam marchează „sfârșitul unei ere” pentru propaganda nord-coreeană. „Acesta este cineva care a căutat să glorifice regimul de la Phenian dincolo de Peninsula Coreeană”, a spus el.

„Acum, Kim Jong Un îi demonizează pe sud-coreeni și se bazează foarte mult pe armele nucleare pentru legitimitate politică”, a spus el.

Editor : Cristina Sava

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în...
Digi FM
Un american și-a dus soția la un magazin din Brașov, iar imaginile sunt virale. Reacția acestuia când vede...
Pro FM
Închisoarea l-a schimbat complet pe Sean „Diddy” Combs. Rapperul „a slăbit” și „a albit” în cele trei luni de...
Film Now
Tom Hanks insistă că „e într-o formă bună”, în ciuda apariției care i-a îngrijorat pe fani. S-a zvonit că...
Adevarul
Amantlâc în fotbalul mare: viitoarea nevastă i-a bătut la ușă amantei în miez de noapte
Newsweek
Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?
Digi FM
Fiica lui Mircea Diaconu rupe tăcerea după moartea actorului: „Nu a murit de cancer de colon”
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Jennifer Lopez, fotografiată la cumpărături cu Emme, pe care a prezentat-o cu pronume neutru acum doi ani
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...