Ce tancuri ar putea să primească Ucraina pentru contraofensiva din primăvară și cum ar putea schimba cursul războiului

Data actualizării: Data publicării:
Europe Gears Up To Send Western Tanks To Ukraine
Tancuri americane Abrams. Foto: Profimedia Images

Într-o perioadă în care dronele fără pilot, războiul cibernetic și alte tehnologii moderne au fost văzute ca arme ale viitorului, iar strategii militari se întrebau dacă nu cumva tancurile sunt depășite, Ucraina cere sute de astfel de mașini de luptă pentru o contraofensivă majoră împotriva Rusiei. Acestea ar putea duce războiul într-o fază următoare, în care Ucraina să își recupereze teritoriile ocupate, scrie Politico.

În primii ani ai secolului XXI, strategii militari se gândeau la ceva de neconceput – sunt tancurile depășite?

Dronele fără pilot, războiul cibernetic și alte tehnologii emergente au fost văzute ca arme ale viitorului. În 2020, unii șefi ai apărării din Marea Britanie chiar au sugerat că Regatul ar trebui să se concentreze mai mult pe războiul cibernetic și să renunțe la unele tancuri de luptă.

Dar, la început de 2023, Ucraina planifică o ofensivă crucială de primăvară împotriva Rusiei, care s-ar putea dovedi decisivă în lupta sa pentru supraviețuire. Kievul se pregătește să se îndrepte din nou către echipamentul tradițional al armatei terestre.

Comandanții militari ai Ucrainei își doresc sute de tancuri occidentale pentru următoarea fază a războiului, disperați să contracareze forțele Moscovei și să spargă liniile inamice în zone precum Lugansk și Zaporojie.

După luni de blocaj, aliații NATO încep să vadă înțelepciunea strategiei, SUA, Franța și Marea Britanie promițând toate tancuri și vehiculele blindate.

Este o reamintire a faptului că forța totală la sol contează în continuare în războiul modern.

Vorbind luni în Camera Comunelor din Marea Britanie, parlamentarul conservator Bernard Jenkin a declarat că războiul din Ucraina i-a contrazis pe acei „comentatori la modă care condamnă ideea că tancurile au vreo utilitate în războiul modern”.

„Ucraina a demonstrat că sunt importante”, a declarat și secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Kievul susține că puținele vehicule trimise de aliații occidentali până acum trebuie să fie doar începutul și solicită 200 până la 300 de tancuri și 600 de vehicule blindate de infanterie, precum și 500 de obuziere.

„Trebuie să preluăm inițiativa” (n.red. pe câmpul de luptă), a spus Andrei Zagorodniuk, fost ministru al Apărării al Ucrainei. „Ajutorul militar occidental ne va oferi o astfel de oportunitate.”

„Mobilitatea este cheia într-un război ofensiv”

Armata ucraineană folosește deja tancuri din epoca sovietică donate de aliații est-europeni sau capturate de la invadatorii ruși. Dar modelele occidentale pe care liderii săi le cer ar oferi o schimbare treptată a capacității înaintea unei potențiale escaladări a ostilităților în primăvară.

„Mobilitatea este cheia într-un război ofensiv”, a spus un diplomat dintr-o țară din UE care intenționează să doneze tancuri de luptă moderne.

„Pentru ca Ucraina să aibă vreo șansă să treacă la ofensivă, are nevoie de o anumită mobilitate cu arme grele – nu este suficient să aibă Land Roveruri sau vehicule blindate de patrulare. Au nevoie de ceva care să poată distruge de fapt tancurile rusești la distanță”, a declarat acesta pentru Politico.

Teritoriul plat al Ucrainei pare ideal pentru o confruntare cu tancuri, spun experții, iar Kievul are nevoie de ele pentru a cuceri poziții fortificate în orașe cheie de-a lungul liniei frontului.

Oficialii ucraineni se tem că sistemele de rachete HIMARS, care au devastat forțele ruse în timpul contraofensivei din toamna anului trecut, se vor dovedi mai puțin eficiente de data aceasta, deoarece inamicul s-a îndepărtat mai mult pentru a nu fi lovit, făcând tancurile mai necesare ca niciodată.

Aliații NATO decid să trimită tancuri moderne în Ucraina

Discuțiile dintre aliații NATO încep să fie din ce în ce mai concrete, după anunțul Franței că va oferi Kievului tancuri ușoare de luptă AMX-10 RC în două luni, Marea Britanie a confirmat în weekend că va trimite tancuri Challenger 2 de fabricație britanică în Ucraina.

Guvernele occidentale ar putea prezenta angajamente suplimentare înaintea reuniunii de vineri a miniștrilor apărării din țările aliate.

Statele membre ale UE din regiunile Baltice și Europa Centrală speră că o serie de angajamente individuale vor face presiuni asupra Germaniei pentru a permite altor națiuni să trimită tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.

„Ucrainenii nu vor fi deosebit de interesați de unde provin [tancurile], atâta timp cât acestea au un volum suficient”, a spus un oficial occidental.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni sunt conștienți de diferențele semnificative între modelele pe care le pot primi din Occident.

Tancurile M1 Abrams fabricate în SUA au o rază mare de tragere, dar prezintă dificultăți de realimentare, deoarece motoarele lor mari cu turbină consumă cantități mari de kerosen.

Și, în timp ce modelul britanic Challenger 2 ar reprezenta o îmbunătățire semnificativă față de tancurile din epoca sovietică utilizate în prezent de forțele ucrainene, acestea nu se compară cu tancurile germane Leopard 2, care pot lovi o țintă de dimensiunea unui frigider la o distanță de 3 kilometri în timp ce se află în mișcare. Iar acestea merg cu motorină - mai ușor de obținut decât kerosenul.

Oficialii germani susțin că decizia finală privind trimiterea tancurilor Leopard 2 va depinde în mare măsură de ceea ce vor decide SUA să facă și insistă că aliații au nevoie de un plan adecvat pentru a antrena forțele ucrainene pentru operarea și întreținerea acestora. Acest lucru s-ar dovedi mai ușor dacă ar fi implicate mai multe țări.

Polonia și Finlanda și-au exprimat disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2, dar trebuie să aștepte acordul Germaniei. 

Berlinul ar putea dona, de asemenea, tancuri Leopard 1 mai vechi, care au intrat pentru prima dată în serviciu în 1965, dar sunt în prezent depozitate, au declarat pentru Politico doi diplomați din două țări UE.

Yuriy Sak, un consilier al ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că militarii ucraineni ar putea fi pregătiți să opereze tancuri occidentale „în săptămâni mai degrabă decât în ​​luni” și i-a îndemnat pe aliați să înceapă imediat antrenarea soldaților ucraineni.

„Cu cât începem antrenamentul mai repede, cu atât vom economisi mai mult timp – pentru că așa cum au stat lucrurile până acum, mai devreme sau mai târziu, orice tip de armament pe care l-am solicitat, l-am primit”, a spus acesta.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum l-a umilit Dana Budeanu pe George Simion: ”Ori ești ultras, ori ești un...
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Ricky Martin, într-o apariție rară în public alături de gemenii săi. Matteo și Valentino au 16 ani
Film Now
Sofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe...
Adevarul
2024 va fi primul an din istorie când se va depăși pragul de 1,5° Celsius în încălzirea globală
Newsweek
Un tip de pensie, în pericol. Creșterile primite de pensionari, contestate. Pot fi anulate
Digi FM
Actrița Jamie Lee Curtis, după ce Donald Trump a fost reales președinte: “Grupurilor minoritare şi tinerilor...
Digi World
Ce este mişcarea "no-wash". Oamenii care nu-și spală blugii niciodată, își schimbă lenjeria intimă la o...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Richard Gere și soția lui cu 34 de ani mai tânără spun adio Americii. Și-au vândut casa din Connecticut...
UTV
Copiii lui Michael Jackson, Paris, Prince si Bigi au fost prezenti la inmormantarea emotionanta a unchiului...