Ce spune Rosatom despre informațiile unui posibil „incident nuclear” petrecut în Rusia
Data publicării:
Rusia nu a înregistrat „vreun incident şi nicio pană” la instalaţiiile nucleare, în pofida poluării radioactive cu ruteniu -106 detectate de serviciile meteorologice ruse, a dat asigurări marţi conglomeratul nuclear public rus Rosatom, relatează AFP, preluat de News.ro.
Acest anunţ, difuzat de serviciul de presă al grupului, a fost făcut la o zi după ce agenţia meteorologică rusă Rosghidromet a confirmat au fost detectate la sfârşitul lui septembrie, la sud de Ural, o concentraţie „extrem de ridicată” de ruteniu-106 - un produs de fisiune rezultat din industria nucleară.
„Radioizotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observaţie de la Argaiaş şi Novogorni” de la 25 septembrie la 1 octombrie, a anunţat agenţia rusă luni, precizând că la Argaiaş s-a detectat ”o cconcentraţie extrem de ridicată (...) de 986 de ori mai mare” decât nivelul de ruteniu-106 înregistrat cu o lună înainte.
Staţia de la Argaiaş se află în apropierea complexului nuclear Maiak - unde a avut loc în 1957 unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie -, însă acesta a anunţat într-un comunicat că „poluarea radioactivă cu ruteniu-106 detectată de agenţia Rosghidromet nu este legată” de activităţile sale.
Complexul, care este folosit în prezent ca instalaţie de retratare de combustibil nuclear uzat, adaugă că „nu a manipulat ruteniu-106” în cursul lui 2017 şi că nu l-a mai produs de mai mulţi ani.
Maiak dă totodată asigurări că dozele înregistrate de agenţia rusă de meteorologie sunt de „20.000 de ori mai mici decât doza anuală admisibilă şi nu reprezintă un risc la adresa sănătăţii”.
Şeful Rosghidromet, Maxim Iakovenko, a dat asigurări marţi că această concentraţie detectată „nu reprezintă un pericol pentru populaţie” şi a adăugat că nu este rolul agenţiei sale să detecteze sursa poluării.
Concluziile agenţiei ruse concordă, totuşi, cu cele ale Institutului francez de radioprotecţie şi siguranţă nucleară (IRSN), care aprecia la începutul lui noiembrie că poluarea radioactivă detectată la sfârşitul lui septembrie în Europa îşi are originea „între Volga şi Ural”.
IRSN aprecia că sursa acestei poluări nu putea să provină de la un reactor nuclear - deoarece ar fi fost detectate şi alte elemente radioactive - şi lansa „ipoteza unei emisii de la o instalaţie” legată de ciclul producţiei de combustibil nuclear sau de producerea unor surse radioactive.
Filiala din Rusia a Greenpeace a cerut Rosatom să „deschidă o anchetă aprofundată” și să publice rezultatele privind „eventuala mușamalizare a unui incident nuclear” la Maiak, cea mai mare uzină nucleară rusească.