Ani la rând, Bulgaria a ocupat ultimul loc în clasamentul Transparency International pentru corupție și libertatea presei. Mulți învinuiesc un singur om pentru asta: pe premierul Boiko Borisov. De ceva vreme, mii de bulgari ies în stradă, nemulțumiți și furioși. Îl acuză pe Borisov de corupție și deturnare de fonduri europene. Premierul a trecut la limită peste o moțiune de cenzură și refuză să demisioneze.
Proletina Zlatanova s-a săturat. A avut de-a face cu nepotismul și corupția. Vrea limite pentru influența oligarhilor în țară, așa că s-a alăturat protestelor din capitala Sofia, unde se cere demisia lui Borisov. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
De câteva săptămâni sunt proteste în capitala Sofia și în marile orașe. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și cer guvernului să demisioneze. Manifestanții îi acuză pe politicieni că sunt prea toleranți cu oligarhii, motiv pentru care corupția a devenit endemică în rândul funcționarilor și membrilor Executivului.
Proletina Zlatanova și soțul ei, Mahmud, ies în stradă în fiecare zi, indiferent de vreme.
„Am venit și astăzi, chiar dacă plouă, pentru că simțim că trebuie să facem asta. Suntem dintr-o familie care a suferit mult din cauza a ceea ce se întâmplă în țară: corupție, dispreț față de lege. Am datoria să fiu aici pentru viitorul copilului meu”, spune femeia.
Monedele de aur din sertar
Tatăl Proletinei are o companie care produce ascensoare. Femeia povestește că, la un moment dat, un avocat influent, ajutat de un procuror, a încercat să-i ia afacerea. Însă tatăl său nu a cedat presiunii și a făcut publică situația cu care se confrunta. Apoi a fugit din țară. De atunci, familia susține că a fost hărțuită continuu.
O unitate specială a poliției a venit să-i percheziționeze casa. Proletina spune că oamenii legii ar fi descoperit într-un sertar monede de aur, însă banii nu fuseseră acolo până în ziua respectivă.
O cameră de supraveghere a înregistrat perchezițiile. Proletina a sosit însă mai târziu.
Femeia arată sertarul unde s-ar fi găsit monedele: „Primul lucru pe care l-am făcut a fost să deschid sertarul. Nu am atins nimic. În sertarul acela țineam doar haine și un dosar cu facturi. Dar, cumva, au scos de acolo o punguță cu monede realizate dintr-un metal galben - fusese așezată deasupra - și mi-au spus: Uite ce am găsit!”, povestește Proletina Zlatanova.
Femeia păstrează legătura cu tatăl ei, care se ascunde undeva în vestul Europei. Încă mai pot vorbi la telefon, dar poliția i-a confiscat laptopul.
- Bună, tată, ce faci?
- Mi-e greu, foarte greu. Știi cum mă privesc oamenii aici? Cu părere de rău! Odată ce criza coronavirusului se va termina, trei milioane de bulgari vor fugi în vestul Europei. Vor mai rămâne în țară doar poliția, procurorii și avocații, îi spune tatăl.
Miliardarul care și-a luat plaja pentru el
Protestele au izbucnit pe 9 iulie, la malul Mării Negre. Manifestanții s-au adunat în fața vilei miliardarului și fostului politician Ahmet Dogan, despre care se spune că are legături strânse cu guvernul. Poliția a încercat să oprească demonstrația, dar mulțimea a reușit să ajungă pe plaja publică, luată ilegal de Dogan. Mulți bulgari sunt indignați de privilegiile pe care le au oligarhii.
Jurnalistul Iavor Siderov vorbește despre un moment de cotitură pentru societatea bulgară.
„Bulgarii știu foarte bine despre ce este vorba. Corupția e atât de răspândită aici, în Bulgaria, s-a infiltrat peste tot și acum domină sistemul politic, economia și societatea. Tinerii au fost întotdeauna pasivi când a venit vorba despre politică, dar, acum, lucrurile au mers prea departe. Nu mai pot ignora ce se întâmplă”, spune Siderov.
Parlamentar al puterii: Protestatarii sunt dușmani ai țării!
Parlamentarul Toma Bikov, membru al partidului de guvernare GERB, nu e de acord cu demisia Executivului și îi consideră pe unii dintre manifestanți ca fiind dușmani ai țării.
„Din păcate, oamenii care se alătură demonstrațiilor nu sunt, în mod evident, interesați nici de viitorul democrației, nici de justiție și nici de libertate”, consideră Toma Bikov.
Protestatarii, însă, rămân de neclintit. Ei spun că nu vor ceda până când nu le vor fi îndeplinite revendicările.
„Vom face grevă generală! Cât timp cei care ne conduc nu demisionează, protestele nu vor înceta! Vom face tot ce ne stă în putință să ne creăm un nou viitor - și vom continua până vom reuși!”, spune un manifestant.
Și Proletina speră că guvernul premierului Boiko Borissov nu va mai rezista mult. „El spune că nu demisionează, pentru că nu există alternativă. Dar eu cred că există alternativă pentru Bulgaria”, este de părere Proletina.
Femeia se teme că tatăl ei nu se va putea întoarce în Bulgaria până când țara nu va avea un nou guvern. Habar nu are când o să-l revadă.
Editare web: Luana Păvălucă