Ce distrugeri putea provoca drona care a survolat ieri România. Modelul iranian Shahed, tip kamikaze, poate transporta 90 kg exploziv

Data actualizării: Data publicării:
Drona Shahed
Dronă Shahed de producție iraniană. Foto: Profimedia

„O dronă rusească a încălcat spațiul aerian al României”, așa sună, generic, informația zilei de ieri. Cât de mare era, cât de (posibil) înarmată, ce s-ar fi putut întâmpla – nicăieri nu s-a precizat acest lucru de către autoritățile de la București. Site-ul specializat în investigații militare BulgarianMilitary a pus lucrurile cap la cap și oferă mai multe informații.

„Potrivit rapoartelor românești, aceste dronă au survolat România timp de mai bine de 30 de minute. Incursiunea a avut loc în noaptea de 7-8 septembrie, implicând o dronă rusească Shahed, cunoscute și sub numele de Geran-2”, scrie BM.

Drona a fost monitorizată în timpul zborului lor de două avioane românești F-16. Avioanele au patrulat cerul timp de o oră și trei sferturi, de la 2:25 la 4:08, conform unui comunicat al Ministerului Apărării din România. În cele din urmă, drona a ieșit din spațiul aerian românesc și a intrat pe teritoriul ucrainean.

Cât exploziv poate transporta o drona kamikaze Shahed

Drona Shahed, folosită de armata rusă dar proiectată în Iran, este deosebit de periculoasă deoarece poate transporta între 25 și 90 kg de explozibil, în funcție de model.

Shahed-136, denumită Geran-2 de Rusia, este o dronă de fabricație iraniană, cunoscută și sub numele de dronă „kamikaze”. Aceasta a fost utilizată pe scară largă în conflictul Rusia-Ucraina. Având un design unic de aripă delta, are o anvergură a aripilor de aproximativ 2,5 metri și o lungime de aproximativ 3,5 metri.

Drona utilizează un motor mic pentru a acționa o elice montată în spate, ceea ce îi permite să navigheze la viteze de aproximativ 185 km/h, cu o rază de acțiune operațională cuprinsă între 1.800 și 2.500 de kilometri.

Acest lucru o face foarte eficientă pentru lovituri pe distanțe lungi. De obicei, transportă un focos puternic exploziv cu o greutate de aproximativ 40 de kilograme, conceput pentru a provoca daune substanțiale infrastructurii sau vehiculelor în momentul impactului.

Din punct de vedere tehnologic, Shahed/Geran-2 este destul de simplă în comparație cu dronele militare avansate. Îi lipsesc sistemele sofisticate de navigație sau capacitățile stealth (camuflare antiradar, n.r.), depinzând doar de ghidarea GPS pentru lovirea țintei.

Nu se știe ce versiune era drona care a survolat teritoriul României în weekend. Digi24 l-a contactat pe Sandu-Valentin Mateiu, expert militar, care ne-a confirmat că varianta cu încărcătură maximă de explozibil poate provoca daune masive. „90 de kilograme e mult. E foarte mult. Îți distruge o clădire. E o încărcătură zdravănă. Gândiți-vă că o rachetă de croazieră are 300 de kilograme, pentru o dronă e foarte mult”, a spus Mateiu.

Lviv fire
Pe aici a trecut o dronă Shahed. Foto: Profimedia

Drone în spațiul aerian românesc. Cronologie

„Între timp, Ministerul român al Apărării și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă a doua incursiune a dronelor rusești în spațiul aerian național. Potrivit comunicatului de presă, oficialii militari români cred că există posibilitatea ca o zonă de impact să existe pe teritoriul României, în special într-o zonă nelocuită de lângă Periprava. Acest oraș este situat de-a lungul fluviului Dunărea, la doar 30 km nord-vest de Sulina și aproape de frontiera cu Ucraina.

„Eforturile presei românești de a obține un răspuns din partea Ministerului rus al Afacerilor Externe au fost până acum fără succes. În lipsa unei declarații oficiale din partea Rusiei cu privire la această încălcare a spațiului aerian, care implică și teritoriul NATO, nu ne rămâne decât să speculăm cu privire la motivele reale ale Rusiei”, scrie BM.

De la începutul conflictului din Ucraina, cerul României a devenit din ce în ce mai mult un punct de trecere pentru muniția rusă, în special dronele. Una dintre primele infracțiuni confirmate a avut loc la 10 februarie 2023, când o rachetă rusească a intrat pentru scurt timp în spațiul aerian românesc în timpul unui asalt asupra Ucrainei.

Această rachetă ar fi trecut deasupra teritoriului românesc înainte de a reintra în spațiul aerian ucrainean, ceea ce a determinat o supraveghere atentă din partea NATO. Deși incidentul a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă escaladare, acesta nu a fost interpretat ca un atac deliberat al Rusiei asupra României.

Începând cu mijlocul anului 2023, aceste evenimente au devenit mai frecvente, implicând drone mai des. La 25 iulie 2024, trei drone rusești Shahed au pătruns în spațiul aerian al României în timpul unui raid nocturn care a vizat infrastructura ucraineană din regiunea Odesa.

Dronele făceau parte dintr-un atac mai amplu, fragmente fiind găsite în zona Tulcea din România, în apropierea frontierei cu Ucraina. Acest lucru a provocat o oarecare îngrijorare în rândul localnicilor, deși autoritățile române s-au grăbit să asigure publicul că dronele nu au vizat teritoriul României.

„Deși zborul de muniții rusești, precum rachete și drone, în spațiul aerian al României sau al NATO, este îngrijorător, este puțin probabil să declanșeze un conflict major între NATO [inclusiv România] și Rusia, cu condiția să nu existe atacuri deliberate”, este concluzia celor de la BM.

Editor : M.L. | S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu