Cancelarul Austriei Karl Nehammer a declarat joi, înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre problema Schengen. Acesta a reluat însă acuzațiile nefondate potrivit cărora migranții care ajung în Austria trec prin România: Este „o problemă de securitate a întregii Uniuni Europene”, spune Nehammer.
„Poziția Austriei este că trebuie să sprijinim Bulgaria și România. Nu este vorba de o țară împotriva celeilalte, ci este o problemă de securitate. Avem în Austria mai mult de 75.000 de persoane neînregistrate, iar 20.000 de imigranți ilegal au traversat România. De ce știm asta? Datorită anchetelor poliției austriace. Acum trebuie să găsim o soluție pentru această problemă”, a spus Karl Nehammer, înaintea Consiliului European.
Întrebat dacă cifrele sunt reale, Nehammer a spus: „În Austria am înregistrat o sută de mii de imigranți iar 75.000 nu sunt înregistrați. Este un număr uriaș. Este o chestiune de securitate pentru întreaga Uniune Europeană. Nu e vorba de a fi împotriva Bulgariei, României. Trebuie să rezolvăm împreună o problemă de securitate. Cred că o vom face”.
Problema Schengen va fi ridicată în ședința Consiliului European de la Bruxelles de președintele Klaus Iohannis.
Șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană se reunesc joi la Bruxelles, pentru ultimul summit programat din acest an, urmând să discute în special despre consecinţele războiului din Ucraina şi relaţiile UE cu SUA.
Deși subiectul Schengen nu se află pe agenda oficială a reuniunii, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va ridica această problemă în Consiliul European.
„Voi ridica tema Schengen. (...) Este, o dată, foarte clar (...) că noi, românii, dorim să fim parte în spaţiul Schengen. Integrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare. (...) Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit”, a declarat miercuri Klaus Iohannis.
El a afirmat că pentru atingerea acestui obiectiv trebuie rezolvate două probleme: atitudinea Austriei care este rezervată şi votul Olandei care a fost mixt, pentru România fiind un da, iar pentru Bulgaria un jumătate nu. Potrivit şefului statului, aceste chestiuni trebuie rezolvate cu diplomaţie.
Editor : R.K.