„Boicotul UE ne face mai puternici”. Reacția ministrului maghiar de Finanțe, după ce omologii săi au refuzat să meargă la Budapesta

Data publicării:
Informal meeting of EU finance ministers - Day 1
Foto: Mihaly Varga, ministrul de Finanțe al Ungariei / Sursa foto: Profimedia Images

Boicotul reuniunii de vineri nu a făcut decât să întărească țara, a declarat ministrul de Finanțe al Ungariei, Mihaly Varga, după o întâlnire a miniștrilor europeni de finanțe, la Budapesta, la care au participat doar șase miniștrii din cei 27 invitați.

Varga a spus că „lista lungă a participanților noștri” pentru întâlnirea de vineri arată că „noile sancțiuni de la Bruxelles au funcționat, în acest caz, în beneficiul președinției ungare”, conform Politico.

Ungaria deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, timp în care prim-ministrul Viktor Orbán a întreprins „misiuni de pace” autodeclarate la Kiev, Moscova, Beijing și Washington și a pretins, fără o autorizație oficială, că reprezintă Uniunea Europeană, stârnind critici acerbe din partea miniștrilor și un boicot din partea Comisiei Europene.

La întâlnire au participat doar șase miniștri din 27, inclusiv Varga însuși.

Cu toate acestea, organizațiile internaționale au trimis participanți la nivel înalt, printre care directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, și secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Matthias Cormann.

Varga a spus că participarea „instituțiilor financiare de importanță cheie” precum participarea FMI și OCDE a făcut ca întâlnirea să fie „un succes din toate punctele de vedere”. El a adăugat că „în ciuda ideii de boicot, toate statele membre s-au reprezentat singure”.

Întotdeauna am spus că sancțiunile funcționează adesea invers”, a spus Varga.

FMI a primit critici pe scară largă din partea țărilor UE cu privire la planul său de a vizita Moscova, nouă miniștri de finanțe spunând că vizita „va fi, fără îndoială, folosită în scopuri propagandistice de către regimul rus”.

Georgieva nu a participat la conferința de presă de după întâlnire. Întrebat despre criticile adresate FMI, Varga a spus că „unele țări” au ridicat problema în timpul întâlnirii de vineri, dar că Georgieva a oferit o „explicație rezonabilă despre situație”, spunând că vizita la Moscova este în conformitate cu regulile FMI.

Întrebat despre planul Comisiei Europene de a folosi profiturile generate de activele rusești înghețate pentru a susține un împrumut acordat Ucrainei, care a fost prezentat la Bruxelles, Varga a spus că nu a fost discutat în cadrul reuniunii ministeriale de la Budapesta, dar „avem o altă opinie” despre livrarea de arme în Ucraina.

O întâlnire separată a miniștrilor de finanțe din zona euro la Budapesta vineri dimineață a fost aproape anulată din cauza boicoturilor, șeful Eurogrupului, Paschal Donohoe, distanțându-se de întâlnirea organizată de Ungaria în cadrul unei conferințe de presă.

Eurogrupul este o instituție politică diferită”, a spus Donohoe. „Motivul pentru care a avut loc această reuniune a Eurogrupului este că munca zonei euro trebuie să continue”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Școală distrusă de viitura din Galați: "Trei miliarde de lei investiți s-au dus pe apa sâmbetei". Mobilizare...
Newsweek
Ce bani iei la salariu dacă muncești sâmbăta și duminica? Angajatorul ia amendă dacă nu plătește!
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei