Joe Biden se va întâlni cu prințul saudit Mohammed bin Salman în timpul unei vizite în Orientul Mijlociu în iulie, îndepărtându-se de promisiunea sa din campanie că va trata regatul ca pe o „paria”, conform Reuters. Vizita are loc în contextul în care președintele american vrea să combată prețurile record la benzina vândută în SUA.
La un număr de săptămâni după asumarea mandatului, Biden a schimbat politica SUA față de Arabia Saudită, adoptând o poziție mai dură privind respectarea drepturilor omului și în mod particular uciderea și dezmembrarea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post, în Turcia, în 2018. Serviciile de informații americane au făcut legătura între prințul saudit și această crimă. Guvernul Arabiei Saudite a negat orice implicare a sa.
Predecesorul lui Biden, Donald Trump, a avut o relație apropiată cu prințul, conducătorul de facto al statului arab. Însă în vreme ce era candidat la prezidențiale în 2019, Biden a promis că va face Arabia Saudită să „plătească prețul și să-i fac, de fapt, paria care sunt” din cauza uciderii lui Khashoggi. Casa Albă a transmis, ultima dată luna aceasta, că viziunea lui Biden nu s-a schimbat.
Discuțiile cu prințul coroanei – parte a primei vizite a lui Biden în regiune - sunt văzute de activiștii drepturilor omului ca fiind în contradicție cu promisiunea lui de a pune drepturile în centrul politicii externe americane. Călătoria lui Biden de pe 13 până pe 16 iulie va include și o oprire în Israel și în Cisiordania ocupată.
Un oficial american de rang înalt, care a vorbit sub condiția anonimității, a spus că dacă Biden „stabilește că este în interesul său să se implice cu un anumit lider și dacă un astfel de angajament poate aduce rezultate, atunci o va face”.
Oficialul a arătat către rolul prințului în asigurarea unui armistițiu extins mediat de ONU între partidele beligerante din Yemen ca exemplu despre ce a spus că este o nevoie de implicare cu Arabia Saudită ca modalitate de a aduce pacea și securitatea în regiune.
Vizita planificată a lui Biden în regat vine după ce grupul OPEC+ de națiuni producătoare de petrol, în frunte cu Arabia Saudită, a căzut de acord să mărească producția astfel încât să restabilească echilibrul pierdut ca urmare a excluderii comerțului cu Rusia – venit în urma sancțiunilor occidentale asupra Moscovei – și să combată astfel prețurile în creștere la petrol precum și inflația galopantă.
Agenda lui Joe Biden în Orientul Mijlociu
SUA caută și să izoleze mai mult Rusia din cauza invaziei din Ucraina, cerând statelor din Golf să condamne în mod public Moscova, au declarat pentru Reuters trei diplomați occidentali. Statele din Golf până acum au încercat să mențină ceea ce ei spun că este o poziție neutră, însă unii diplomați din Vest văd aceasta ca pe o poziție alături de Rusia.
Biden se va întâlni cu liderii regionali, inclusiv din Irak, Egipt și Iordiana în Arabia Saudită, ca parte a unui summit al Consiliului de Cooperare din Golf, arată Casa Albă. Washington a propus o agendă care include securitatea regională, alimentară, conflictul Israel-Palestina și probleme privind energia, a declarat o sursă din Golf familiară cu această situație.
Pe 13 și 14 iulie, Biden va sublinia în Israel angajamentul Americii față de această țară, care include un sprijin militar de miliarde de dolari. El va ține un summit virtual cu liderii din Israel, India și Emiratele Arabe Unite.
Biden va călători și în Cisiordania pentru a se întâlni cu președintele palestinian Mahmoud Abbas și alți lideri pentru a reafirma angajamentul său pentru soluția celor două state între israelieni și palestinieni, a declarat un oficial american.
Vizita va ajuta să „integreze Israelul în Orientul Mijlociu”, a transmis, într-un comunicat, cabinetul premierului israelian.
Arabia Saudită a semnalat că susține așa-zisele Acorduri Abraham în cadrul cărora Emiratele Arabe Unite și Bahrain au format relații cu Israelul acum doi ani de zile. Însă Riyadh-ul s-a oprit înainte de a recunoaște formal vecinul său Israel.
Editor : A.C.