CNN: Washingtonul a transmis Arabiei Saudite că este gata de o resetare a relațiilor, închizând ochii la uciderea lui Jamal Khashoggi

Data publicării:
printul mohammed bin salman
Prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman, considerat responsabil de uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, s-ar putea întâlni cu președintele Joe Biden în luna iulie 2022 Foto: Profimedia Images

Oficiali americani de rang înalt au transmis Arabiei Saudite că SUA sunt gata de o „resetare” a relației bilaterale, Washingtonul fiind dispus să treacă  efectiv peste uciderea editorialistului Jamal Khashoggi de la „Washington Post” pentru a-și repara legăturile cu un aliat-cheie din Orientul Mijlociu, în condițiile în care prețul petrolului riscă să atingă cote-record, relatează CNN.

Această resetare a relației bilaterale reprezintă o schimbare dramatică pentru președintele Joe Biden, care în campania electorală promitea să facă din Arabia Saudită un stat „paria”, din cauza uciderii lui Jamal Khashoggi. De altfel, administrația Biden a publicat anul trecut un raport al serviciilor de informații în care prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman era acuzat direct că a orchestrat uciderea jurnalistului care avea păreri critice la adresa regimului de la Riad. Jurnalistul disident intrase la 2 octombrie 2018 în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, pentru a cere niște documente în vederea căsătoriei, dar nu a mai ieșit niciodată de acolo. Ar fi fost ucis și apoi dezmembrat în interiorul consulatului.

Președintele Joe Biden se află sub o presiune imensă pentru a lua măsuri drastice împotriva Rusiei și pentru a determina scăderea prețurilor la combustibil, în condițiile unei inflații ce crește în cel mai rapid ritm din 1981 încoace. De aceea, și-ar fi călcat pe inimă și ar fi închis ochii la aceste fapte care îl indignaseră, astfel că a optat pentru relații mai apropiate cu regatul saudit. Se vorbește chiar că ar putea face o vizită în Arabia Saudită luna viitoare și s-ar putea întâlni față în față cu prințul Mohammed bin Salman.

„Ambele părți au decis că, în numele păcii și stabilității în Orientul Mijlociu, trebuie să treacă peste asta”, a declarat pentru CNN un oficial american cu rang înalt, referindu-se la uciderea lui Khashoggi. La rândul lor, saudiții consideră cazul Khashoggi închis - și au transmis acest lucru în mod clar SUA, au declarat sursele CNN.

Acest lucru nu înseamnă însă iertare și uitare, au precizat aceste surse. Biden intenționează să abordeze problema uciderii lui Khashoggi direct cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, atunci când se vor întâlni, cel mai probabil luna viitoare.

Dezamăgire în tabăra apărătorilor drepturilor omului

Schimbarea de atitudine la Casa Albă este acum în plină efervescență, după ce luni de zile au avut loc întâlniri la Riad între doi dintre cei mai importanți consilieri pentru securitate națională ai lui Biden, Brett McGurk și Amos Hochstein, și oficiali saudiți, inclusiv prințul moștenitor.

Demersurile au stârnit deja indignare, logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz, acuzându-l pe Biden că și-a pierdut reperele morale. „Decizia președintelui Biden de a se întâlni cu MBS (prințul moștenitor saudit - n.r.) este îngrozitor de supărătoare pentru mine și pentru susținătorii libertății și justiției de pretutindeni”, a spus ea într-o declarație pentru CNN.

Un apărător al drepturilor omului din Washington, apropiat de administrația Biden, care a fost, totodată, și un prieten apropiat al lui Khashoggi, a declarat pentru CNN că, în opinia sa, faptul de a merge mai departe și de a nu mai face nimic pentru a-l trage la răspundere pe prințul Salman pentru uciderea jurnalistului va da o lovitură uriașă opoziției saudite și disidenților arabi din întreaga lume.

Oficiali americani au declarat pentru CNN că decizia de a se întâlni cu prințul moștenitor a fost greu de digerat și pentru președinte, dar cele două țări au convenit în cele din urmă că relația bilaterală nu poate fi ținută „ostatică” din cauza acestei crime, mai ales având în vedere cât de dramatic s-a schimbat lumea de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie.

Prețul bezninei, motorul resetării

Printre cele mai importante obiective de politică externă ale SUA în prezent se numără izolarea politică a Rusiei și tăierea finanțării pentru mașinăria de război prin interzicerea exporturilor de petrol rusesc - două obiective care, în opinia oficialilor, vor fi aproape imposibil de atins, dacă Arabia Saudită nu este de partea SUA, în special atunci când vine vorba de creșterea producției de petrol pentru a se încerca stabilizarea pieței globale a țițeiului. Prin urmare, președintele și principalii săi consilieri pe probleme de securitate națională consideră că „evitarea” Arabiei Saudite din cauza asasinării lui Khashoggi ar fi pur și simplu o dovadă de lipsă de viziune.

Tendințele economice îngrijorătoare au ajuns să domine prioritățile administrației SUA și le-au dat la o parte pe altele, a declarat un oficial american din afara Casei Albe. „Cred că disperarea arătată de traiectoria economiei globale dictează totul. Sunt agitați, sunt disperați. Teama și anxietatea lor îi face să renunțe la principii”, a explicat oficialul citat de CNN sub acoperirea anonimatului.

De altfel, secretarul de stat Antony Blinken a declarat miercuri pentru serviciul în limba spaniolă al CNN că administrația americană nu a căutat niciodată să „rupă” complet relațiile dintre SUA și Arabia Saudită, chiar și după publicarea raportului de anul trecut care l-a plasat pe prințul moștenitor în centrul complotului pentru uciderea lui Khashoggi. Dar SUA vor continua „să se asigure că drepturile omului se reflectă pe deplin în politica externă” pe care o face Washigtonul, a promis Blinken.

Necesitatea de a crește producția de petrol pentru a stabiliza prețurile este un factor-cheie al resetării relațiilor cu saudiții. Secretarul pentru energie, Jennifer Granholm, a declarat pentru CNN că „nu există nicio îndoială” că trebuie crescută oferta globală de petrol, iar cheia se află la OPEC, organizație dominată de Arabia Saudită.

Ce vrea Arabia Saudită de la SUA

Există, desigur, și lucruri pe care saudiții și le doresc, în schimb, de la SUA, inclusiv o strategie în legătură cu Iranul - cel mai mare inamic regional al regatului. Asta, în timp ce Washingtonul încearcă să ajungă cu Teheranul la un nou acord nuclear.

Saudiții doresc, de asemenea, angajamente de securitate, cum ar fi furnizarea continuă de sisteme de apărare antirachetă, au declarat oficialii citați de CNN. Saudiții sunt de șase ani în război cu rebelii houthi din Yemen.

„Nu am de gând să-mi schimb punctul de vedere cu privire la drepturile omului”, a declarat Biden săptămâna trecută. „Dar, în calitate de președinte al Statelor Unite, datoria mea este să aduc pacea, dacă pot. Și asta este ceea ce voi încerca să fac”, a spus liderul de la Casa Albă.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a subliniat că asasinarea lui Khashoggi a avut loc în timpul administrației Trump și a subliniat că există sancțiuni pe care SUA le-au impus unor persoane despre care se crede că au fost implicate în uciderea jurnalistului. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a reliefat că SUA au „o agendă semnificativă cu Arabia Saudită, Israelul și celelalte țări din Orientul Mijlociu”, iar această agendă este axată pe obținerea de „rezultate pentru poporul american, precum și pe încheierea războaielor și aducerea stabilității în regiunea Orientului Mijlociu prin diplomație”.

Israelul își dorește o întâlnire între Biden și prințul moștenitor saudit

Cu ajutorul Statelor Unite, relațiile dintre Israel și Arabia Saudită se îmbunătățesc, de asemenea, încet, dar constant, au notat oficialii. În prezent, de exemplu, se poartă discuții pentru a permite accesul avioanelor comerciale israeliene în spațiul aerian saudit, au precizat sursele. Israelul dorește ca saudiții să le permită musulmanilor arabi israelieni să zboare în regat pentru pelerinaje religioase.

Pe de altă parte, Israelul a făcut presiuni mari pentru ca întâlnirea dintre Biden și prințul moștenitor saudit să aibă loc, au declarat mai mulți oficiali. S-ar putea ca Biden, care se va afla luna viitoare în Orientul Mijlociu, să facă o deplasare extrem de rară - direct de la Tel Aviv la Riad, cu Air Force One, au declarat doi oficiali din regiune care sunt la curent cu aceste planuri.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste evoluții să îi satisfacă pe activiștii și pe unii congresmeni americani, care continuă să ceară în continuare  dreptate pentru Khashoggi, conchide CNN, care citează o scrisoare în acest sens pe care mai mulți membri ai Camerei Reprezentanților i-au transmis-o săptămâna trecută președintelui Joe Biden.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Ylva Johansson face declaratii
Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre admiterea Românei în Schengen terestru: Sper să se întâmple...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...