Biden respinge presiunile de a se retrage din cursa pentru Casa Albă și promite că va rămâne „până la capăt”

Data publicării:
joe biden
„Preşedintele a avut întotdeauna grijă de noi. Îl vom sprijini şi noi". Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden a promis miercuri, în timpul discuţiilor avute cu personalul de campanie şi în întâlnirile cu legislatorii şi guvernatorii democraţi, să rămână în cursa prezidenţială din 2024. Biden încearcă să dea asigurări că poate să se mențină în competiţia cu republicanul Donald Trump pentru Casă Albă. Totodată, acesta respinge apelurile de a se retrage care se înmulțesc după dezbaterea dezastruoasă dintre cei doi de săptămâna trecută.

Biden a avut o convorbire cu membrii îngrijoraţi ai echipei sale de campanie şi le-a spus că nu pleacă nicăieri, potrivit a două surse familiare cu discuţia telefonică, relatează Reuters, preluată de News.ro. 

„Nimeni nu mă împinge afară. Eu nu plec. Sunt în această cursă până la capăt”, a declarat Biden într-un e-mail separat transmis campaniei sale, îndemnându-i pe susţinători să „contribuie cu câţiva dolari” pentru a-l ajuta să-l învingă pe rivalul său republican, Donald Trump, în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Miercuri seară, preşedintele s-a întâlnit, atât în mediu virtual, cât și personal, cu 24 de guvernatori democraţi şi cu primarul oraşului Washington, D.C., pentru a-i asigura că este la înălţimea pe care o are funcţia sa, după prestaţia ezitantă de la dezbaterea cu republicanul Donal Trump

Doar trei dintre guvernatori - liderii din New York, Minnesota şi Maryland - s-au întâlnit ulterior cu reporterii, promiţând să îl susţină pe Biden după o discuţie sinceră despre prestaţia sa neconvingătoare de la dezbaterea de săptămâna trecută, așa cum au numit-o ei. 

„Preşedintele a avut întotdeauna grijă de noi. Îl vom sprijini şi noi", a declarat guvernatorul statului Maryland, Wes Moore.

Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, preşedintele Asociaţiei guvernatorilor democraţi, a declarat că prestaţia lui Biden la dezbaterea de joi seară a fost proastă, dar a adăugat că el consideră că Biden este potrivit pentru funcţie.

„Preşedintele Biden nu va întineri"

Miercuri, în cadrul unei discuţii telefonice între democraţii din Camera Reprezentanţilor, Raúl Grijalva din Arizona a cerut ca Biden să se retragă din cursă, în timp ce reprezentantul Seth Moulton din Massachusetts a subliniat că vârsta lui Biden reprezintă un dezavantaj. „Realitatea nefericită este că statu quo-ul ni-l va livra probabil pe preşedintele Trump”, a declarat Moulton într-un comunicat. „Preşedintele Biden nu va întineri", a subliniat el.

În timp ce campania a evidenţiat succesele de strângere de fonduri cu donatorii de bază şi a organizat telefoane de atenuare a îngrijorărilor cu donatorii, Reed Hastings, un donator important al Partidului Democrat şi cofondator al platformei de streaming Netflix, a cerut ca Biden să se retragă.

Vicepreşedinta Kamala Harris a câştigat, între timp, sprijin ca potenţial înlocuitor al său. Dmitri Mehlhorn, un consilier al co-fondatorului LinkedIn, a declarat pentru Reuters că echipa sa ar „susţine cu entuziasm o candidatură condusă de vicepreşedintele ferm şi înţelept, dacă Biden ar trebui să se retragă din orice motiv".

Melhorn a subliniat că Harris este singurul concurent naţional serios care a fost deja supusă unor atacuri majore din partea susţinătorilor lui Trump.

Democraţii şi donatorii îngrijoraţi de capacităţile lui Joe Biden de a concura în alegerile din noiembrie vor urmări îndeaproape un interviu cu ABC News care va fi înregistrat şi difuzat vineri, în timpul unei vizite de campanie la Madison, Wisconsin.

Casa Albă a declarat că Biden a discutat cu liderii democraţi din Congres, precum şi cu reprezentantul democrat Jim Clyburn, care a jucat un rol esenţial în victoria lui acestuia în 2020. Clyburn, care a declarat că ar susţine-o pe Harris în calitate de candidat la prezidenţiale, dacă Biden s-ar da la o parte, a declarat miercuri pentru CNN că partidul ar trebui să organizeze o „mini-primară" (alegeri interne) dacă Biden se dă la o parte, fiind primul membru senior al partidului care vorbeşte public despre cum ar putea funcţiona înlocuirea lui Biden în calitate de candidat.

Unii dintre guvernatorii care s-au întâlnit miercuri cu Biden ar putea fi potenţiali rivali, dacă presiunea ca acesta să se retragă va creşte, dar mulţi dintre ei vorbesc şi în numele lui Biden în campanie. Guvernatorul statului Michigan, Gretchen Whitmer, guvernatorul statului California, Gavin Newsom, guvernatorul statului Illinois, J.B. Pritzker, guvernatorul statului Pennsylvania, Josh Shapiro, şi guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, au fost menţionaţi ca posibili înlocuitori ai lui Biden.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia 'vândută' de Ceaușescu în cea mai periculoasă țară din lume, ca la târgul de sclavi: nu vrea să revină...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Saga Festival a adus și emoții, nu doar frustrări: „Rita Ora, te așteptăm de o viață!” VIDEO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
“Ai de-a face cu un dinozaur”. Ce creatură nu trebuie adoptată ca animal de companie, potrivit experților
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...