După dezbaterea dezastruoasă Biden-Trump, democraţii se întreabă dacă nu ar trebui să-și caute alt candidat

Data actualizării: Data publicării:
joe biden la dezbatere
Prestația lui Joe Biden i-a dezamăgit pe alegătorii democrați. Foto: Profimedia

Alegătorii înregistraţi care au urmărit dezbaterea dintre Joe Biden şi Donald Trump spun, în proporţie de 67% la 33%, că Trump a avut o performanţă mai bună, potrivit unui sondaj CNN. Unii democraţi sunt atât de disperaţi de prestaţia slabă a preşedintelui Biden, încât se întreabă dacă el ar trebui să mai rămână candidatul partidului la Casa Albă, mai relatează postul american.

Înainte de dezbatere, aceiaşi alegători declarau, în proporţie de 55% la 45%, că se aşteaptă ca Trump să aibă o prestaţie mai bună decât Biden.

Rezultatele sondajului reflectă opiniile despre dezbatere doar în rândul alegătorilor care au urmărit dezbaterea şi nu sunt reprezentative pentru opiniile tuturor alegătorilor - din punct de vedere demografic, al preferinţelor lor politice sau al nivelului de atenţie pe care îl acordă politicii, atrage atenţia CNN, potrivit News.ro.

Cu toate acestea, rezultatele reprezintă o schimbare faţă de 2020, când Biden a fost considerat de observatorii dezbaterilor ca fiind mai performant decât Trump în dezbaterile lor prezidenţiale.

O majoritate de 57% dintre cei care au urmărit dezbaterea de joi seară au declarat că nu au încredere reală în capacitatea lui Biden de a conduce ţara, iar 44% că nu au încredere reală în capacitatea lui Trump de a face acest lucru.

Aceste cifre sunt practic neschimbate faţă de sondajul efectuat înainte de dezbatere, în care 55% dintre aceşti alegători au declarat că nu au încredere în Biden, iar 47% că nu au încredere în Trump.

Cifre dezastruoase pentru Biden

Niciunul dintre candidaţi nu are un scor foarte bun la acest indicator, dar în timp ce doar 36% dintre cei care au urmărit dezbaterea spun acum că au multă încredere în capacitatea lui Trump de a conduce ţara, doar 14% spun acelaşi lucru despre Biden.

Sondajul CNN a fost realizat prin SMS pe un eşantion de 565 de alegători americani înregistraţi care au declarat că au urmărit dezbaterea de joi, iar rezultatele sondajului sunt reprezentative doar pentru opiniile celor care au urmărit dezbaterea.

Respondenţii au fost recrutaţi să participe înainte de dezbatere şi au fost selectaţi prin intermediul unui sondaj realizat pe membrii SSRS Opinion Panel, un panel reprezentativ la nivel naţional recrutat prin tehnici de eşantionare bazate pe probabilitate.

Rezultatele pentru întregul eşantion de spectatori ai dezbaterii au o marjă de eroare de eşantionare de plus sau minus 5,5 puncte procentuale, menţionează CNN.

Kamala Harris îl apără pe Biden

Vicepreşedinta Kamala Harris a admis şi ea că preşedintele Biden a avut „un început lent”, dar spune că a avut „un final puternic” în dezbatere.

„Oamenii pot dezbate pe puncte de stil, dar, în cele din urmă, aceste alegeri şi cine este preşedintele Statelor Unite trebuie să fie despre substanţă şi contrastul este clar”, a declarat ea pentru CNN cu privire la performanţa lui Biden. Ea a continuat subliniind că fostul preşedinte Donald Trump a lansat o serie de minciuni în timpul dezbaterii.

Americanii ar trebui să se concentreze pe ceea ce preşedintele Joe Biden a realizat pentru ţară în timpul mandatului său, nu pe performanţa sa pe scena dezbaterii, a declarat Kamala Harris.

„Vorbesc despre trei ani şi jumătate de performanţă într-o muncă ce a fost istorică”, a declarat Harris la CNN.

„Preşedintele pe care l-am văzut în seara asta pe acea scenă, aşa este el în fiecare zi?” a fost ea întrebată direct de prezentatorul CNN Anderson Cooper. Vicepreşedinta a spus că persoana cu care lucrează în fiecare zi „este cineva care performează într-un mod care a constat în aducerea oamenilor în Biroul Oval - republicani şi democraţi - pentru a ajunge la un compromis într-un mod care este extraordinar în aceste zile, deoarece pur şi simplu nu se întâmplă, dar Joe Biden poate face acest lucru să se întâmple”.

Ea a continuat menţionând şi alte realizări ale lui Biden, cum ar fi consolidarea NATO şi crearea de locuri de muncă.

Democrații se gândesc la în înlocuitor

Cu toate acestea, potrivit CNN, democraţii sunt disperaţi de prestaţia preşedintelui Joe Biden la dezbaterea de joi seară, o prestaţie atât de slabă, încât unii chiar şi-au pus întrebări în privat dacă el ar trebui să rămână candidatul partidului.

Biden a apărut pe scenă cu o voce moale, ezitantă şi a rămas adesea cu gura deschisă şi cu privirea fixă. În anumite momente, s-a chinuit să îşi termine gândurile şi a cedat teren pe teme precum avortul, unde democraţii au un avantaj.

Mai multe surse democrate citate de presa americană vorbesc deja despre „panică” în legătură cu prestaţia preşedintelui Joe Biden în dezbaterea de joi cu Donald Trump, ceea ce pune o mare presiune pe campania democrată înainte de convenţia partidului, notează EFE.

„Reacţia generală este apropiată de panică”, „există o panică profundă, amplă şi o panică foarte agresivă”, au declarat analiştii politici Joy Reid şi, respectiv, John King, citând surse din cadrul Partidului Democrat.

Surse democrate consultate de EFE şi-au exprimat aceeaşi îngrijorare cu privire la imaginea prezentată de Biden în cadrul dezbaterii şi au considerat că ar fi o greşeală „să închidem ochii şi să negăm realitatea”.

„O persoană diminuată”

În opinia acestora, Biden a făcut o impresie de nepregătire, sub apăsarea vârstei şi întâmpinând dificultăţi în a comunica alegătorilor progresele pe care ţara le-a făcut în ultimii ani.

Jurnalistul şi biograful lui Joe Biden, Evan Osnos, a afirmat că a văzut „o persoană diminuată”, dar a reamintit că narativul lui Biden a fost întotdeauna „Dacă sunt lovit, mă ridic!”.

Julian Castro, fost ministru al locuinţelor sub preşedinţia lui Barack Obama şi coleg de cabinet cu Biden, a declarat pe reţeaua de socializare X că a văzut un preşedinte „nepregătit, pierdut şi care nu este suficient de puternic pentru a lupta eficient cu un Trump, care a minţit constant”.

Poziţia oficială a democraţilor a fost exprimată de Jen O'Malley Dilon, şefa de campanie a lui Biden, care a declarat că preşedintele a prezentat o „viziune câştigătoare pentru viitorul Americii, o viziune în care toţi americanii au o şansă echitabilă de a realiza visul american”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai veche destinație de vacanță din Europa e ruptă din Rai. Nu are egal în lume, te cucerește pe loc
Digi FM
“Prima oară când am văzut-o, nu mi-a plăcut deloc de ea”. Iubirea de poveste, de 67 de ani, a Ilenei Stana...
Pro FM
Dana Marijuana trăiește dintr-o pensie de boală, dar face eforturi să-și crească veniturile. Din ce câștigă...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cum arăta cu adevărat voievodul Ștefan cel Mare. Potretele cunoscute nu au nicio legătură cu realitatea...
Newsweek
Recunoașteți personajul? Actorul ce a rămas profesor de română toată viața. A murit uitat de public
Digi FM
Ileana Stana Ionescu, în 3 scenete de neuitat, alături de Radu Beligan, Nicu Constantin și Ștefan...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul în care un câine Husky e surprins în timp ce cânta. Imaginile sunt virale: „E chiar mai bun decât...
Film Now
În anii '90, făcea furori în „Renegatul”. Cum arată astăzi și în ce producții mai joacă Lorenzo Lamas, tatăl...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...