Aflat dincolo de jumătatea mandatului său prezidențial, Joe Biden a susținut al doilea discurs al său anual în fața Congresului, unul care vine în condițiile unui congres divizat, relațiilor tensionate cu China și Rusia și apropierii unui sezon electoral în cadrul căruia speră să câștige al doilea mandat.
Biden și-a început discursul încercând să adopte o poziție conciliantă față de republicani, în ciuda agresivității acestora din ultimele săptămâni și luni – președintele american l-a felicitat pe McCarthy pentru obținerea funcției de speaker al Camerei și pe fostul său coleg din Senat, Mitch McConnell.
Până la finalul discursului său, însă, atmosfera degenerase deja până la huiduieli ale trumpiștilor din Cameră și strigăte de „mincinosule”.
Biden a făcut referire și la situația tensionată generată de apariția balonului chinezesc pe cerul SUA și a adoptat o poziție dură la adresa Chinei.
Tensiuni cu republicanii
Joe Biden știe că în situația actuală din Congres are nevoie de sprijinul republicanilor majoritari în Camera Reprezentanților pentru a atinge obiective legislative.
Din acest motiv, la începutul discursului său, Biden a părut că încearcă să întindă o ramură de măslin republicanilor, mai ales celor considerați „moderați”, șefii celor două camere – Kevin McCarthy și Mitch McConnell, deși istoria recentă a arătat că cei doi sunt cât se poate de aliniați consensului trumpist extremist din partidul lor. Mitch McConnell, de altfel, este un cunoscut partizan republican dur dispus la aproape orice compromis pentru binele partidulu său.
Totuși, Kevin McCarthy a încercat să menține o relație cordială cu președintele, mulțumind respectuos pentru felicitări, dând din cap, zâmbind formal și aplaudând în moment cheie ale discursului.
Joe Biden a vorbit de reușitele „bipartizane” în domenii precum cheltuielile din domeniul infrastructurii, investiții în tehnologie și ajutorul militar pentru Ucraina invadată.
„Ni se spune des că democrații și republicanii nu pot să lucreze împreună. Dar în acești ultimi doi ani, am dovedit că cinicii și negativiștii au greșit”, a spus Biden, încercând să abordeze relația tensionată cu republicanii cu optimism.
Nu a durat mult, însă, până ca optimismul președintelui american să se lovească în viteză de zidul dur ridicat de trumpiștii americani care au început să huiduie și să strige insulte din spatele încăperii.
Imediat după ce Biden a început să vorbească de creșterea plafonului datoriei publice, și să-l atace pe idolul lor și pe administrația precedentă pentru creșterea plafonului în toți cei patru ani de mandat, republicanii au început să țipe și huiduie.
„Unii dintre prietenii mei republicani vor să ia economia ostatică, înțeleg, ca să le accept planurile economice. Cu toții de acasă ar trebui să știți care sunt acele planuri. În loc să facem în așa fel încât cei bogați să plătească partea lor, unii republicani vor să taie plasa de siguranță sociale. Nu spune că e o majoritate a lor”, a spus Biden în timp ce McCarthy dezaproba timid din spate, iar trumpiștii începeau să țipe și să huiduie.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Despre China și balonul „de spionaj”
Balonul chinezesc „de spionaj” a fost una dintre cele mai mari evenimente din ultima săptămâna, dar el nu a fost abordat direct de președintele american în cadrul discursului.
În schimb, Biden a repetat că SUA nu va ceda în fața Chinei și că administrația va „face tot ce se poate pentru a proteja țara”.
„Așa cum le-am arătat săptămâna trecută, dacă China ne amenință suveranitatea, vom acționa pentru a proteja țara. Și am făcut-o”.
Economia rămâne una dintre prioritățile oricărui președinte american, mai ales pentru unul care-și dorește să fie reales peste mai puțin de doi ani.
Consensul la nivelul electoratului este că economia americană încă se străduiește să-și revină după ani de zile de crize multiple – pandemie, instabilitate și războiul din Ucraina – chiar dacă la nivel macroeconomic pare că există o revenire ușoară la stabilitate.
Discursul lui Biden a fost menit să amelioreze dubiile și să încerce să restabilească încrederea în capacitatea administrației de a redresa economia. El a spus că SUA sunt „într-o poziţie mai bună decât orice ţară din lume” pentru a reveni din criza generată de pandemie.
Biden a vorbit despre șomajul record, despre inflație și despre prețurile mari la energie, unele dintre elementele care i-au ținut rata de aprobare în populație la niveluri foarte mici și care îi amenință șansele la re-alegere în 2024.