Live Text Ucraina acuză Rusia de noi bombardamente la centrala nucleară Zaporojie. Rușii dau vina pe „militanții lui Zelenski”

Data actualizării: Data publicării:
A Russian serviceman patrols the territory of the Zaporizhzhia Nuclear Power Station in Energodar.
În primele zile ale lunii martie, forțele ruse ocupă regiunea Herson și o mare parte a regiunii vecine Zaporojie, inclusiv centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.. Foto: Profimedia Images

Capacitatea rușilor de a rezista contraofensivei ucrainene în regiunea Herson este determinată de rezervele de provizii pe care au reușit să și le facă până acum. Serviciile britanice de informații estimează că liniile de reaprovizionare a rușilor din Herson sunt aproape blocate, astfel că trebuie să se bazeze pe ce au. Pe de altă parte, agențiile internaționale de rating au încadrat Ucraina la incapacitate de plată, în ciuda faptului că țara a primit o amânare de doi ani la plata unor datorii externe de circa 20 de miliarde de dolari. Sâmbătă au fost raportate noi bombardamente în zona centalei nucleare Zaporojie, pentru care Ucraina și Rusia se acuză reciproc.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Ucraina și Rusia se acuză de noi bombardamente la centrala nulceară Zaporojie

ACTUALIZARE 17.30 Kievul şi Moscova se acuză din nou reciproc pentru atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de trupele ruse, după ce sâmbătă au fost efectuate noi bombardamente de artilerie în direcția centralei.

„Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi”, a scris pe Telegram agenţia nucleară ucraineană Energoatom, redistribuind un mesaj al liderului local din Energodar - oraşul unde se află centrala - rămas loial Kievului.

„Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare”, se mai menţionează în mesajul citat de AFP și EFE, preluate de Agerpres.

La rândul lor, autorităţile proruse instalate în zonele controlate de armata rusă în regiunea Zaporojie au acuzat armata ucraineană că au executat aceste noi bombardamente.

„Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski”, a transmis tot pe Telegram un membru al administraţiei proruse, Vladimir Rogov. Proiectilele au căzut „în zonele situate pe malul Niprului şi în centrală”, a adăugat acesta.

Fluviul Nipru separă în acea zonă teritoriile pe care le controlează trupele ucrainene şi cele ruse.

Autorităţile proruse au mai transmis că din cauza atacurilor au fost nevoite să oprească una dintre turbinele hidrocentralei de la Kahovskaia, în regiunea Herson limitrofă cu Zaporojie, ceea ce ar putea avea consecinţe grave pentru funcţionarea centralei nucleare.

Mai multe bombardamente de artilerie despre care nu se ştie cine le-a lansat, dar pentru care cele două tabere s-au acuzat reciproc, au vizat începând de săptămâna trecută această centrală atomică ce se află sub controlul trupelor ruse, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl.

Primele lovituri, cele din 5 august, au avariat în special un transformator al unei linii electrice de înaltă tensiune, antrenând oprirea reactorului trei al centralei şi activarea grupurilor electrogene de avarie.

Ultimele tiruri de dinaintea celor de sâmbătă au avariat joi o staţie de măsurare a nivelului radioactivităţii.

Ucraina, susţinută de aliaţii săi occidentali, cere demilitarizarea acelei zone a centralei şi retragerea trupelor ruse de acolo.

Experţi în domeniu afirmă că, în comparaţie cu centralele Cernobîl sau Fukushima, cea de la Zaporojie este mai bine protejată datorită unui circuit de răcire separat şi a unui înveliş special de protecţie, deşi probabil că nu ar rezista în cazul unui atac militar ţintit.

Citiți și: Oamenii din apropierea centralei de la Zaporojie încep să părăsească regiunea. S-au format cozi uriașe de mașini

Încă două nave cu cereale au plecat din Ucraina

ACTUALIZARE 12.04 Alte două nave au plecat sâmbătă din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, a declarat Ministerul Apărării al Turciei, ridicând numărul total de vapoare de marfă care au plecat din țară în baza unui acord intermediat de ONU la 16.

Fulmar S, sub pavilionul Barbados, a părăsit portul Cernomorsk, transportând 12.000 de tone de porumb spre provincia Iskenderun din sudul Turciei, se arată în comunicat.

Thoe, sub pavilionul Insulei Marshall, a plecat din același port și s-a îndreptat spre Tekirdag din Turcia, transportând 3.000 de tone de semințe de floarea soarelui.

O altă navă va pleca sâmbătă din Turcia către Ucraina pentru a cumpăra cereale, potrivit Reuters.

Rusia avertizează SUA

ACTUALIZARE 11.40 Rusia a avertizat că posibila plasare a țării pe lista statelor care sponsorizează terorismul a Departamentului de Stat al SUA ar putea fi un „punct fără întoarcere” diplomatic și ar putea declanșa o ruptură totală a relațiilor dintre cele două țări, potrivit The Guardian.

Alexander Darciev, directorul Departamentului pentru America de Nord din Ministerul rus de Externe, a fost întrebat într-un interviu acordat agenției de presă TASS dacă ia în considerare posibilitatea reducerii relațiilor diplomatice dintre Moscova și Washington.

Nu aș vrea să intru în speculații ipotetice despre ce este posibil și ce nu este posibil în actuala situație tulbure, când occidentalii în frunte cu Statele Unite au călcat în picioare dreptul internațional și tabuurile absolute în practica diplomatică. Aș dori să menționez inițiativa legislativă aflată în discuție în prezent în Congresul SUA de a declara Rusia „țară sponsor al terorismului”. Dacă ar fi adoptată, ar însemna că Washingtonul trece de un punctul fără întoarcere, cu cele mai grave prejudicii colaterale aduse relațiilor diplomatice bilaterale, până la scăderea sau chiar ruperea acestora. SUA au fost avertizate”, a spus el.

Marile branduri s-au retras din Rusia, dar produsele lor se găsesc încă în magazine, cu acordul lui Putin

ACTUALIZARE 11.35 Sute de branduri occidentale s-au retras din Rusia, dar produsele lor, de la haine la telefoane mobile, sunt încă la vânzare în magazine. Moscova a modificat legislația pentru a face posibilă o piață a „importurilor gri”.

Companiile occidentale pleacă din Rusia în semn de protest față de război. Dar ieșirea mărcilor occidentale are și o semnificație politică importantă, amintindu-le rușilor de izolarea lor mai mult decât sancțiunile împotriva oficialilor de la Kremlin sau asupra rezervelor băncilor centrale.

Iar Kremlinul a răspuns publicând o listă lungă de bunuri de la producători de automobile străini, companii de tehnologie și mărci de consum care se încadrează în așa-numitul mecanism de import paralel, care permite firmelor ruse să cumpere bunuri de la orice companie din afara Rusiei, fără aprobarea deținătorilor de mărci comerciale. Acest lucru lasă liberă piața importurilor „la gri” pentru a aproviziona rafturile magazinelor.

Reaprovizionarea rușilor în Herson, blocată

Cele două poduri rutiere care asigură accesul în teritoriul ocupat de ruși pe malul vestic al râului Dnipro, în regiunea Herson, nu mai pot fi folosite pentru reaprovizionarea trupelor, estimează serviciile britanice de informații în buletinul de sâmbătă.

Chiar dacă Rusia reușește să le repare, podurile rămân o vulnerabilitate majoră.

„Reaprovizionarea pe cale terestră pentru cele câteva mii de soldați ruși de pe malul vestic se bazează aproape sigur doar pe două feriboturi care traversează” râul, precizează serviciile britanice.

Având lanțurile de reaprovizionare aproape blocate, rezervele pe care rușii au reușit să le constituie până acum pe malul vestic vor reprezenta un factor-cheie în ceea ce privește capacitatea de a rezista a trupelor invadatoare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

S&P şi Fitch: Ucraina, în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare financiară, S&P şi Fitch, au coborât vineri ratingul de ţară atribuit Ucrainei până la SD (selective default), respectiv RD (restricted default), în condiţiile în care sunt de părere că acordul de restructurare a datoriilor anunţat recent este unul dezastruos, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

O ţară este considerată în default (incapacitate de plată - n.r.) atunci când nu îşi poate onora angajamentele financiare faţă de creditori, care pot fi state, instituţii financiare (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială, etc.) sau investitori de pe pieţele financiare. Default-ul poate fi calificat drept parţial atunci când statul nu rambursează o parte din obligaţiunile sale.

La începutul acestei săptămâni, creditorii internaţionali ai Ucrainei au aprobat cererea autorităţilor de la Kiev pentru îngheţarea, timp de doi ani, a plăţilor pentru obligaţiuni în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari. Moratoriul va permite Ucrainei să economisească plăţi în valoare de aproape şase miliarde de dolari, potrivit premierului ucrainean, Denis Smihal.

Cu toate acestea, vineri S&P a coborât, cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la CC/C până la SD (selective default).

„Având în vedere termenii şi condiţiile anunţate în restructurare, precum şi criteriile noastre, considerăm că această tranzacţie este echivalentă cu un default”, a informat S&P într-un comunicat de presă.

În paralel, Fitch a coborât şi ea, tot cu o treaptă, ratingul pentru datoria suverană în valută a Ucrainei de la C până la RD (restricted default).

De asemenea, niciuna dintre cele două agenţii de evaluare nu a asociat şi o perspectivă calificativelor acordate Ucrainei, care ar fi semnalat dacă intenţionează să îmbunătăţească, să retrogradeze sau să menţină ratingul de ţară al Ucrainei.

Afectată de invazia rusească începută la data de 24 februarie, Ucraina riscă o contracţie economică de 35% până la 45% în 2022 şi lunar are de acoperit un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Artefacte din Efectul Cantemir (poza principala)
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, schimbă percepția românilor asupra...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...