Sute de branduri occidentale s-au retras din Rusia, dar produsele lor, de la haine la telefoane mobile, sunt încă la vânzare în magazine. Moscova a modificat legislația pentru a face posibilă o piață a „importurilor gri”, relatează The Guardian.
Aleksandr Gorbunov, un investitor imobiliar din orașul siberian Krasnoiarsk, a găsit o soluție simplă când Zara, gigantul spaniol de îmbrăcăminte, și-a închis magazinele din Rusia din cauza invaziei din Ucraina: importă el însuși hainele.
„Ideea de a începe să vând produse Zara a venit de la soția mea, care a spus că își dorește foarte mult să revină hainele pe piață”, a spus Gorbunov, care a deschis ieri un magazin numit Panika (panică) și care vinde exclusiv produse Zara și Zara Home.
Gorbunov a spus că a găsit rapid un vânzător în Kazahstan care tranzacționează haine Zara, apoi a importat un lot de îmbrăcăminte de 1,5-2 milioane de ruble (aproximativ 23.000 de lire sterline). El susține că profitul său va fi de doar 200-300 de ruble (aproximativ 3 lire sterline) pe bucată.
„Este un import oficial, paralel”, a spus el, deoarece Rusia permite acum aproape oricui să revândă produsele din străinătate.
„Nu cumpărăm totul... Avem un designer care alege ce să cumpere din cele mai recente colecții. Nu vrem să ne umplem pur și simplu magazinul cu haine Zara”, spune el.
Companiile occidentale pleacă din Rusia în semn de protest față de război. Dar ieșirea mărcilor occidentale are și o semnificație politică importantă, amintindu-le rușilor de izolarea lor mai mult decât sancțiunile împotriva oficialilor de la Kremlin sau asupra rezervelor băncilor centrale.
Iar Kremlinul a răspuns publicând o listă lungă de bunuri de la producători de automobile străini, companii de tehnologie și mărci de consum care se încadrează în așa-numitul mecanism de import paralel, care permite firmelor ruse să cumpere bunuri de la orice companie din afara Rusiei, fără aprobarea deținătorilor de mărci comerciale. Acest lucru lasă liberă piața importurilor „la gri” pentru a aproviziona rafturile magazinelor.
Produsele care ajung acum în Rusia sunt adesea destinate exportului în țări care fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică (EEU) condusă de Moscova și cu care Rusia are o uniune vamală: Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan. Produsele sunt apoi expediate în Rusia și vândute pe piață, mărcile occidentale pierzând controlul asupra distribuției și vânzării lor.
La sfârșitul lunii mai, Vladimir Putin a spus că va permite rușilor să continue să importe bunuri „din clasa de lux”.
„Doar că vor fi ceva mai scumpe”, a spus el.
Re:store, care s-a declarat cel mai mare vânzător de produse Apple din Rusia, s-a trezit în dificultate când Apple și-a anunțat oficial plecarea din Rusia, la începutul lunii martie, întrerupând livrările de iPhone și laptopuri de ultimă generație.
Dar acum magazinul lor de pe strada Tverskaia din Moscova este aprovizionat cu iPhone 13 Pro și Pro Max în verde alpin, o culoare care a fost lansată după ce Apple s-a retras din cauza invaziei. Angajații spun că se așteaptă să existe o ușoară întârziere la sosirea stocurilor de iPhone, 14 dacă acesta va fi lansat în septembrie.
„Va dura aproximativ o lună, deci octombrie, dar vor veni”, a spus un consilier de vânzări.
Deși compania nu a răspuns la întrebările despre cum importă noi produse Apple, răspunsul este clar: import paralel.
„Instrucțiunile în limba rusă pentru telefon pot fi descărcate de pe site”, spune magazinul, indicând astfel că telefoanele sale nu sunt destinate pieței ruse.
„Ne continuăm munca, astfel încât să puteți fi siguri că există un loc în care toată lumea este binevenită și vă așteaptă”, spune compania.
Sociologul Grigori Iudin spune că Kremlinul încearcă să păstreze „un sentiment de normalitate în viața de zi cu zi a rușilor” pentru a încuraja evadarea de realitate la care mulți ruși au recurs de la începutul războiului.
„Acest sentiment de normalitate implică și faptul că rușii au încă acces la toate produsele cu care s-au obișnuit. Importul paralel, prin urmare, joacă rolul său pentru a se asigura că viața nu este perturbată de război. Putin nu vrea ca rușii să-și schimbe obiceiurile din cauza războiului, ci să trăiască la fel ca înainte. Produsele de consum occidentale, care pot părea nesemnificative, au multă valoare pentru rusul obișnuit”, explică Iudin.
Vladislav Surkov, un consilier al lui Vladimir Putin, a spus că nu a fost afectat de sancțiuni, deoarece încă mai poate accesa cântecele rapperului Tupac Shakur și cărțile scriitorului Allen Ginsberg. Rușii foarte bogați ar putea spune același lucru acum despre Mercedesurile și BMW-urile lor, toate disponibile pentru cei dispuși să plătească pentru ele.
Ararat Mardoian, proprietarul dealerului de mașini „Auto Dealer University” din Moscova, a importat câteva zeci de mașini de lux în Rusia de la începutul războiului. Sunt comandate din Dubai, India, China sau America de Sud, apoi expediate în Rusia prin țări precum Armenia sau din portul iranian Anzali. Este mai bine să eviți țările „neprietenoase” precum țările baltice sau Georgia, spune el.
„Cererea de mașini occidentale este uriașă. Nu l-aș numi import paralel – importul real s-a oprit total, așa că acesta este singurul care a mai rămas”, spune el.
„Cererea de mașini de lux este deosebit de mare, mașini care costă peste 100.000 de dolari. Vindem mașinile cu aproximativ 20% mai scump decât înainte”, adaugă Mardoian.
Noua politică transformă piața rusă. Nikita, care a lucrat anterior pentru un mare retailer de electronice, a început să importe produse cosmetice coreene, cum ar fi măști și creme faciale, care sunt încă vândute la magazinele importante.
„Dacă nu ar fi situația cu importul paralel, vânzarea de către noi a acestor produse nu ar fi în întregime legală. Dar avem o mare oportunitate, deoarece aceste companii au o marjă de profit incredibilă,” spune el.
Editor : M.B.