Galerie Foto Assad îi înfometează și îi lasă să moară pe sirieni după cutremur. Dictatorul sirian și sponsorii săi ruși refuză intrarea ajutoarelor
Cutremurul masiv care a provocat distrugeri uriașe și a dus la moartea a mii de oameni a venit ca o nouă povară imposibil de dus pentru o populație deja afectată de peste un deceniu de un război civil sângeros. Pe lângă drama războiului și a dezastrului natural, sirienii sinistrați trebuie să îndure foamea și lipsa medicamentelor și a bunurilor de bază. Rutele de transport pentru ajutoarele umanitare promise sunt, însă, blocate după ani de zile de războiul civil. În prezent, există o singură astfel de rută în teritoriul controlat de rebelii anti-Assad – la Bab al-Hawa, scrie BBC, iar dictatorul sirian refuză să ofere ajutoarele care ajung la Damasc zonelor controlate de opoziție.
Această rută este deschisă doar ca urmare a unui mandat instituit de Consiliul de Securitate al ONU.
Mandatul a fost reînnoit din nou în ianuarie pentru încă șase luni, însă avariile provcate de cutremur au dus la închiderea rutei pentru încă un număr de zile.
Chiar și atunci când este folosită, această rută este extrem de dificil de parcurs din motive logistice. Din cauza situației politice, convoaiele cu ajutoare umanitare nu pot să intre și să ajungă în regiunile controlate de rebeli, din nord-vestul Siriei, fără permisiunea regimului Assad. Acesta este motivul pentru care ajutoarele intră în Turcia cu ușurință, dar nu și în Siria – politica se pune în calea lor.
Singura rută pentru ajutoare umanitare este blocată din cauza cutremurului
Singura trecere dintre Siria și Turcia aprobată de ONU pentru transportul de ajutor umanitar în Siria nu funcționează din cauza avariilor la drumurile din jurul ei, conform oficialilor ONU, citați de NYT.
Această situație exacerbează o criză umanitară uriașă care nu face decât să se înrăutățească cu trecerea timpului.
Punctul de trecere, cu numele de Bab al-Hawa, a fost singura legătură pe care Siria măcinată de război civil a avut-o cu ajutoarele umanitare în ultimii nouă ani. Majoritatea ajutoarelor trec prin Damasc, prin capitală, aflată sub controlul regimului Assad.
Astfel, sângerosul dictator sirian este cel care controlează care regiuni primesc sau nu ajutoarele umanitare, iar acesta alege de mult timp să nu permită intrarea ajutoarelor în regiunile controlate de opoziție. Din acest punct de vedere, punctul de la Bab al-Hawa este esențial pentru regiunile afectate puternic de cutremur.
Izolați și bombardați de forțele loiale lui Assad și de Rusia, 90% dintre cei 4,4 milioane de oameni care locuiesc în mica bucată de teritoriu controlată de opoziție, sunt dependenți de ajutorul ONU.
Oficialii de la Programul Alimentar Global al ONU au spus, marți, că trecătoarea Bab al-Hawa este intactă, dar că nu poate fi folosită pentru că drumurile din jur sunt avariate grav sau închise. Agenția a precizat și că încă folosește stocuri care sunt deja în Siria pentru a-i putea ajuta pe oameni, însă ele nu vor dura.
Fără Bab al-Hawa, sunt puține șanse ca ajutoarele umanitare să ajungă în nord-vestul Siriei, spune Julie Barnes-Dacey, directoare pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Consiliul European pentru Relații Externe.
În primele ore de după cutremur, organizațiile umanitare au reușit să aducă unele provizii oamenilor afectați pentru că multe dintre ele aveau depozite cu stocuri tocmai pentru astfel de dezastre neprevăzute.
Unele țări prietenoase cu regimul Assad, precum Iranul, trimit ajutoare direct la Damasc, însă aceste ajutoare rareori ajung în zonele controlate de opoziție.
Distrugerile provocate în Turcia afectează, de asemenea, fluxul de ajutoare spre Siria, în condițiile în care multe dintre convoaie trebuie să treacă prin această țară.
„Avem sirieni răniți de ambele părți ale graniței. Mulți dintre lucrătorii noștri au și ei propriile lor probleme provocate de dezastru”, spune Monzer al-Salal, director executiv la Stabilization Support Unit, o organizație de ajutor umanitare care lucrează în zonele controlate de opoziția anti-Assad din Siria.
Mai devreme, marți, el a spus că a văzut mesaje venite de la oameni din jurul Gaziantep care cereau ajutor – rezervoare de apă sau lopeți pentru a ajuta la îndepărtarea dărâmăturilor - „Ieri, am invitat alte organizații la o întâlnire pentru a ne coordona, dar nu a avut loc. Toată lumea e ocupată, încercând să îndepărteze dărâmăturile”.
Și regimul Assad dar și sponsorul său, Rusia, se opun trimiterii de ajutor direct către zonele controlate de opoziție. Cele două regimuri criminale vor ca toate ajutoarele să treacă direct prin Damasc, în timp ce SUA și aliații săi au încercat să evite capitala siriană, tocmai pentru a nu ajunge în situația ca ajutoarele să fie deturnate de la destinația lor.
Într-un discurs la ONU, luni, reprezentantul sirian Bassam al-Sabbagh a profitat de tragedie pentru a cere ridicarea sancțiunilor occidentale, susținând că acestea „obstrucționează” ajutoarele.
Germania a cerut Rusiei să pună presiune pe Assad
Annalena Baerbock, șefa diplomației germane, a cerut, marți, Rusiei să facă presiuni asupra regimul Assad din Siria pentru ca acesta să permită intrarea de ajutoare umanitare în țară.
„Toți actorii internaționali, inclusiv Rusia, ar trebui să pună presiune pe regimul sirian pentru a ne asigura că ajutorul umanitar pentru victime poate să ajungă”, a declarat Baerbock într-o conferință de presă alături de ministrul omolog din Armenia, Ararat Mirsojan.
„Este important să lăsăm deoparte livrările de arme și toate eforturile din regiune să se concentreze pe ajutor umanitar și pe recuperarea și protejarea victimelor”, a adăugat ea, adăugând că fiecare minut contează.
Germania trimite ajutoare Siriei, cu care nu are relații diplomatice oficiale, prin intermediul organizațiilor internaționale.
Baerbock a anunțat că un milion de euro în plus vor fi trimiși către organizația de ajutor Malteser International și că Germania lucrează pentru a debloca noi fonduri pentru alte organizații internaționale din țară.
Rusia este principalul susținător al regimului lui Assad și l-a susținut pe dictatorul sirian cu armament și cu soldați. Rușii bombardează frecvent regiunile controlate de opoziție și au reprezentat principala forță aliată a guvernului de la Damasc, în ultimii ani. Cu ajutorul lor, Assad a reușit să recupereze o mare parte a teritoriului, deși războiul civil continuă.
Dezastru peste dezastru în Siria
Cu câteva săptămâni înaine de cutremurul de luni, Consiliul de Securitate al ONU avertiza într-un comunicat că nevoile umanitare ale Siriei au ajuns la „cel mai ridicat nivel” de când a început războiul civil în 2011 – țara este lovită de o iarnă extrem de rece și de o epidemie de holeră.
Charles Lister, director la programele de contraterorism și anti-extremism de la Institutul penru Orientul Mijlociu a declarat pentru NBC News că „absolut nimic din ajutorul internațional promis nu a juns în nord-vestul Siriei din cauza avariilor la principalul drum spre Bab al-Hawa și lipsei personalului”.
Conform voluntarilor White Helmets, care s-au ocupat de oferirea primului ajutor, 1.400 de oameni muriseră până miercuri dimineață în teritoriile controlate de opoziție, iar peste 2.700 fuseseră răniți.
Cutremurele au distrus peste 360 de clădiri și au avariat sever alte 1.000. Este de așteptat ca aceste numere să crească, a mai adăugat organizația.
Pentru voluntari a devenit o normalitate să scoată oameni de sub dărâmături, în condițiile în care până acum sursa distrugerilor erau bombele lui Assad și ale rușilor. Acum, cu distrugerile provocate de cutremur, eforturile de salvare s-au schimbat semnificativ, spune unul dintre voluntari.
„Regimul sirian a subliniat că nu este deschis spre a ajuta la distribuirea ajutorului în nord-vestul țării prin deschiderea granițelor și că preferă folosirea unei singure rute de la Damasc. Acest lucru este imposibil din punct de vedere logistic”, a spus Emma Beals, expertă la Institutul pentru Orientul Mijlociu.
Editor : Adrian Dumitru
- Etichete:
- rusia
- siria
- bashar al assad
- ajutoare umanitare
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News