Cancelarul german Angela Merkel, aflată sâmbătă la Varșovia, a transmis un avertisment Minskului, într-un moment în care Polonia se confruntă cu presiunea migrației la granița sa cu Belarus.
UE îl suspectează pe Aleksandr Lukaşenko, preşedintele autocrat al Belarusului, că îi încurajează pe imigranţi să treacă frontiera, ca represalii la sancţiunile Bruxelles-ului împotriva regimului său. În ultimele luni, mii de imigranţi - marea majoritate din Orientul Mijlociu - au traversat sau au încercat să traverseze granița Belarusului cu Polonia, Letonia și Lituania, țări care se confruntă cu un aflux de imigranți fără precedent.
Polonia a reacţionat și a trimis 2.000 de soldaţi la graniță, a început construcţia unui gard din sârmă ghimpată şi a introdus starea de urgenţă la frontiera cu Belarus.
Aflată în ultima sa vizită în Polonia în calitate de cancelar, Angela Merkel a făcut referire la această situație într-o conferință de presă comună cu premierul polonez Mateusz Morawiecki.
„Belarusul trebuie să realizeze că persoane fără apărare ce provin din alte regiuni sunt folosite ca ţinte pentru atacuri hibride”, a declarat Angela Merkel, calificând aceste atacuri „complet inacceptabile”.
Organizaţiile umanitare ar trebui să poată veni în ajutorul acestor migranţi, a mai spus cancelarul federal german, trimițând o săgeată și în direcția Varșoviei: „Polonia ar trebui de asemenea să fie deschisă” acestei idei, a spus Merkel. Ea a adăugat că a discutat despre acest subiect și cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care s-a întâlnit luna trecută.
Criticii guvernului conservator al Poloniei îl acuză că utilizează tema imigraţiei în scopuri electorale şi că nu îşi face datoria de a acorda asistenţă migranţilor, notează AFP, preluată de Agerpres.
De ce președintele Poloniei și-a anulat întâlnirea cu Angela Merkel
Angela Merkel a venit la Varşovia în ultima sa vizită oficială în calitate de cancelar federal, funcţie pe care o va părăsi după alegerilor din 26 septembrie.
Guvernul polonez anunțase deja că discuțiile premierului Morawiecki cu Angela Merkel vor include discuții despre protejarea frontierelor externe ale UE și despre pandemia de coronavirus.
Ultima vizită a cancelarului german la Varșovia este umbrită însă de un incident de natură diplomatică. Întâlnirea dintre Angela Merkel și președintele Andrzej Duda, anunțată inițial de guvernul german, nu a mai avut loc până la urmă.
Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a declarat vineri că oficialii polonezi au transmis că există „probleme de agendă”. Biroul lui Andrzej Duda a anunțat că președintele se va afla în orașul Katowice, din sudul Poloniei, pentru festivități care marchează aniversarea sindicatului anticomunist Solidaritatea. Agenția germană dpa a observat însă că Președinția poloneză a contramandat întâlnirea la scurt timp după ce Rusia a anunțat că Nord Stream 2, conducta care va transporta gaze naturale din Rusia în Germania, a fost finalizată.
Polonia, împreună cu Ucraina și alte țări din regiune, se opune de mult timp gazoductului Nord Stream 2, considerându-l un proiect politic care va permite Rusiei să folosească energia ca o armă, pentru a obține o mai mare influență politică asupra Europei. Cu toate acestea, Germania a mers mai departe cu proiectul, din cauza nevoilor uriașe pe care industria germană le are pentru această sursă de energie, notează Euronews.
Angela Merkel este cancelar al Germaniei din 2005. Joia viitoare, ea merge la Paris, pentru un ultim dineu de lucru cu preşedintele francez Emmanuel Macron, înainte de alegerile care vor avea loc duminică și care vor marca sfârșitul erei Merkel.