Video&Foto Jocuri de putere la granița UE. Cum se folosește Aleksandr Lukașenko de criza din Afganistan

Data actualizării: Data publicării:
tabara de corturi pentru imigrantii ilegali vazuta de sus
O fostă bază militară lituaniană aflată în pădure lângă granița cu Belarus a devenit centru pentru deținerea imigranților ilegali Foto: Profimedia Images

Tot mai mulți refugiați afgani se îndreaptă către Europa, iar în ultimele săptămâni, mii de oameni au ajuns cu avionul din Irak în Belarus. De acolo, vor să treacă frontiera către țări din Uniunea Europeană, precum Lituania. Dar mulți rămân blocați între cele două state, un fel de pioni în jocul liderului bielorus Aleksandr Lukașenko. El le oferă vize de călătorie și îi lasă să se îndrepte către UE ca să pună presiune pe blocul comunitar în semn de protest față de sancțiunile internaționale. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Până acum, polițiștii de frontieră nu au nimic neobișnuit de raportat. Zydrunas Vaikasas, care conduce poliția de frontieră din Poskonis, se asigură că agenții săi rămân extrem de vigilenți. În ultimele săptămâni, mii de migranți au intrat ilegal în Lituania, în căutarea unei vieți mai bune.

„Totul se schimbă în permanență. În trecut, migranții încercau să treacă în special în timpul nopții. Acum, acest lucru se întâmplă tot timpul, de-a lungul întregii secțiuni de frontieră pe care o patrulăm”, spune Zydrunas Vaikasas.

O fostă bază militară din Lituania, centru pentru imigranți

Vedem o fostă bază militară situată în pădure, în apropierea satului Rudninkai. Mulți imigranți prinși în timp ce încearcă să intre în Lituania ajung aici. În prezent, 800 de bărbați sunt ținuți în această tabără.

Locuiesc în corturi modeste și aerul e plin de mirosul celor câteva toalete înfundate. Frustrarea migranților este tot mai mare.

Între timp, autoritățile lituaniene au anunțat instituirea stării de urgență.

Fără să-și dezvăluie identitatea, un iranian ne spune că le-a dat contrabandiștilor 12.000 de dolari - toate economiile sale - ca să ajungă aici. „Sunt aici de zece zile. Nu pot să sun pe nimeni, nu există apă potabilă… E foarte rău”, spune bărbatul.

Oamenii cer să fie lăsați să plece. Echipa noastră de filmare îi face și mai agitați.

Localnicii sunt revoltați: „Noi avem o altă religie”

Localnicii din această regiune de frontieră, în mod normal liniștită, au fost luați prin surprindere. Oamenii din Rudninkai, din apropierea taberei de imigranți, sunt revoltați și se simt depășiți de situație. Nu vor lângă ei tabăra și, mai ales, migranții.

„Trebuie să înțelegeți că este vorba despre islam și musulmani; noi avem o altă religie, cultura noastră este diferită. Localnicii sunt îngrijorați, mai ales oamenii în vârstă”, spune Ghennadi Branovic, lider al comunității din Rudninkai.

E vorba de prejudecăți împotriva străinilor și teama de necunoscut. Lituanienii nu au văzut niciodată atât de mulți migranți.

„Avem ordin să folosim forța”

Lituania și Belarus au o graniță comună de 680 de kilometri. Dar monitorizarea ei permanentă este imposibilă, ceea ce știe și șeful poliției de frontieră. Oamenii săi îi trimit acum înapoi pe migranții care tocmai au trecut granița. Uneori folosesc forța, la ordinul Ministerului de Interne.

„În primul rând, lansăm un avertisment, în care le spunem că fac ceva ilegal. Dar dacă refuză să se întoarcă, avem ordin să folosim forța. Dar vreau să subliniez că folosim forța doar împotriva bărbaților”, spune Zydrunas Vaikasas, de la Poliția de Frontieră.

Peste 1.000 de bărbați au fost forțați să se întoarcă în Belarus în ultimele zile. Iar situații ciudate apar în mod repetat.

Ping-pong cu imigranții între Lituania și Belarus

Imagini de pe portalul lituanian de știri „15 minute” înfățișează pe doi migranți între zonele de graniță și pare că milițienii din Belarus îi îndeamnă să revină în cealaltă parte.

Temându-se de poliția de frontieră lituaniană, bărbații nu știu unde să meargă și rămân în zona dintre cele două granițe. Nu e clar cine a filmat aceste imagini.

Oamenii din tabără primesc apă potabilă proaspătă. Este după-amiază devreme când angajații Crucii Roșii împart primele sticle, în timp ce ofițerii de pază privesc nemulțumiți.

Disperare și revoltă

Sora Anzelika, o asistentă de la un centru medical, a sosit cu o ambulanță. Mulți migranți au nevoie de îngrijiri după ce au fost expuși la frig.

„Cei mai mulți sunt răciți, au dureri în gât, dureri de urechi și probleme de respirație. Unii au răni deschise. Avem aproximativ 30 de pacienți zilnic. Tot ce putem face în mod normal este să le dăm analgezice”, spune sora Anzelika, asistentă la un centru medical.

Mulți pacienți cer, de asemenea, să folosească telefonul asistentei ca să-și sune rudele. Autoritățile le-au confiscate telefoanele, lucru care i-a înfuriat.

Mi-au luat totul, documentele… ne-au luate toate telefoanele mobile. Dar avem nevoie de ele ca să le spunem familiilor noastre că suntem bine”, spune unul dintre ei.

Mai târziu în acea noapte, migranții au organizat un protest. Imagini ale disperării pure, care sunt răspândite online.

„Ochii” din cealaltă parte a graniței

Între timp, soldații lituanieni fortifică granița cu sârmă ghimpată. Relațiile cu Belarusul vecin au devenit ostile, lucru confirmat și de ofițerul de frontieră Vaikasas.

„E greu, granița separă două țări. Am avea nevoie de o cooperare eficientă pentru a proteja frontiera așa cum trebuie. Dar acum nu există cooperare”, spune Zydrunas Vaikasas, șeful Poliției de Frontieră. 

Dintr-o dată, se aude un foșnet în tufișurile de pe cealaltă parte a frontierei.

„Suntem urmăriți de pe cealaltă parte”, spune el.

Urmărit cu privirea de soldații din Belarus, Vaikasas se îndepărtează, continuând să patruleze frontiera. Oamenii de aici au devenit prizonieri ai tensiunilor dintre Belarus și Uniunea Europeană.

Imigranții au devenit o armă în războiul lui Lukașenko cu UE Foto: Profimedia Images
Imigranții au devenit o armă în războiul lui Lukașenko cu UE Foto: Profimedia Images

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...