Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială pentru a-și întări trupele din Ucraina, după eșecurile majore suferite în această lună. Într-un discurs adresat națiunii, el a susținut că Rusia este amenințată direct cu „dezintegrarea” de către puterile occidentale care susțin guvernul de la Kiev. O analiză BBC arată ce înseamnă acest lucru pentru frontul din Ucraina.
Rusia vrea să mobilizeze aproximativ 300.000 de rezerviști - oameni care au făcut pregătire militară și, după cum a subliniat Vladimir Putin, au specializările necesare pentru conflictul din Ucraina. Mobilizarea va include mulți ofițeri de rezervă, inclusiv unii peste 60 de ani.
În teorie, Rusia ar putea mobiliza aproximativ 25 de milioane de oameni pentru serviciul militar, dar acest lucru nu este încă luat în considerare. Atât Putin, cât și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, au subliniat că recruții nu vor fi trimiși să lupte în Ucraina.
Șoigu a susținut că trupele suplimentare sunt necesare pentru a apăra o linie a frontului care se întinde pe aproximativ 1.000 de kilometri.
Mobilizarea se va face timp pe luni de zile - iar Putin a spus deja că Rusia este pregătită pentru o luptă lungă. Agenția de presă Reuters spune că este prima mobilizare a Rusiei după cel de-al Doilea Război Mondial, dar Kremlinul a trimis mii de recruți să lupte în Afganistan în anii 1980, iar mai târziu în Cecenia, în Caucazul de Nord.
Mulți recruți slab pregătiți au fost uciși în acele războaie costisitoare, iar de data aceasta Kremlinul pare că încearcă să evite să alimenteze sentimentul antirăzboi.
Armata Rusiei este superioară numeric celei a Ucrainei, dar tacticile de luptă ale Ucrainei și armele occidentale de mare precizie au redus acest decalaj.
Forța cu care Rusia a început invazia în Ucraina, în februarie, număra aproximativ 190.000 de soldați, pe lângă miile de luptători proruși din regiunea Donbas.
Kremlinul a lansat o acțiune masivă de recrutare, oferind stimulente financiare mari. Așa că au fost recrutate trupe suplimentare, în special din regiunile sărace din Siberia și Caucaz, inclusiv luptători ceceni experimentați.
În prezent, bărbații ruși cu vârste între 18-27 de ani sunt obligați să facă serviciul militar, de obicei timp de un an, dar există multe scutiri din motive medicale sau pentru studenți.
Rusia a negat inițial că ar fi trimis soldați în termen în Ucraina, dar mai mulți ofițeri au fost sancționați după ce au ieșit la iveală cazuri în care recruții au fost forțați să semneze contracte de angajare în armată. Putin a insistat apoi că niciun recrut nu va fi trimis în luptă.
Înainte de invazie, numărul trupelor Ucrainei era mult mai mic - aproximativ 196.600 de militari activi. Dar Kievul a ordonat o mobilizare în masă, care a crescut acest număr.
De ce acum?
Contraofensiva surprinzătoare și încununată de succes a Ucrainei în regiunea Harkov a dat o lovitură importantă planurilor Kremlinului, spun analiștii și politicienii occidentali, ceea ce explică ultima mișcare a lui Vladimir Putin.
În plus, Rusia a ajuns să recruteze deținuți pentru a-i trimite în luptă, în condițiile în care a suferit pierderi grele pe frontul din Ucraina. Șoigu a vorbit despre aproape 6.000 de militari morți – mult mai puțin decât estimările Ministerului britanic al Apărării (25.000) sau ale ucrainenilor (50.000).
BBC Russian a stabilit că pierderile Rusiei în Ucraina includ peste 1.000 de ofițeri de elită, inclusiv mulți piloți, experți în informații și forțe speciale.
Pe de altă parte, 4 regiuni din Ucraina ocupate de ruși tocmai au anunțat „referendumuri” de alipire la Rusia.
Amenințările lui Putin
Putin i-a criticat pe susținătorii occidentali ai Kievului susținând că ar fi lansat „amenințări” antiruse - și a avertizat că orice amenințare la adresa integrității teritoriale a Rusiei va fi contracarată cu armele pe le va considera necesare Kremlinul.
Doctrina militară a Rusiei permite utilizarea armelor nucleare tactice dacă statul rus este amenințat cu distrugerea.
Rusia a folosit deja rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune în Ucraina, care pot zbura cu peste 6.000 de kilometri pe oră, dar analiștii spun că acest lucru nu a schimbat soarta conflictului.
Dacă Rusia susține, în urma unor referendumuri controversate, că mai multe părți ale Ucrainei s-au alăturat Rusiei, atunci poate pretinde și că Rusia însăși este sub atacul NATO.
Kievul și liderii occidentali văd „referendumurile” ca pe o deghizare pentru a acapara teritorii. Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a spus că „referendumurile simulate” și mobilizarea sunt semne ale slăbiciunii Rusiei.
Premierul olandez Mark Rutte a spus că anunțul lui Putin privind mobilizarea este „un semn de panică”.
„Retorica lui despre armele nucleare este ceva ce am auzit de multe ori înainte”, a spus el.
Alți politicieni occidentali au minimizat, de asemenea, orice amenințare de escaladare nucleară.
Editor : M.B.