Lukașenko: Trimiterea unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina ar putea declanșa al Treilea Război Mondial

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukașenko.
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Alexandr Lukașenko, liderul autoritar al Belarusului care a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a intra cu trupe în Ucraina, a avertizat joi că propunerea Poloniei de trimitere a unor trupe internaționale de menținere a păcii în Ucraina ar putea declanșa „Al Treilea Război Mondial”, relatează The Guardian.

Lukașenko, care a permis Rusiei să folosească teritoriul Belarusului pentru a invada Ucraina, a declarat că dacă propunerea Poloniei va fi acceptată „va însemna Al Treilea Război Mondial”.

„Situația este foarte gravă și foarte tensionată. Realizați că acest lucru înseamnă un Al Treilea Război Mondial? Sau ce? Credeți că vom sta pe margine? Ei ne vor călca pur și simplu în picioare, nu vom avea timp nici măcar să scoatem un sunet”, a spus Aleksandr Lukașenko, citat de AP.

Săptămâna trecută, liderul partidului de guvernământ al Poloniei a spus că o misiune internațională de menținere a păcii ar trebui trimisă în Ucraina și îi ofere mijloacele necesare pentru a se apăra. Mai multe țări occidentale au spus că nu își vor desfășura trupele în Ucraina.

Vladimir Putin a avertizat la începutul invadării Ucrainei de către Rusia că orice amestec străin în acțiunea militară a Moscovei va declanșa un răspuns imediat al Rusiei, care va duce la „consecințele pe care nu le-ați văzut niciodată în istoria voastră”.

Întrebat miercuri despre propunerea Poloniei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Ar fi o decizie foarte nesăbuită și extrem de periculoasă”. Peskov a spus că orice posibil contact între forțele ruse și ale NATO „ar putea avea consecințe clare care ar fi greu de reparat”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus la rândul său că trimiterea unor forțe de menținere a păcii în Ucraina de către statele membre NATO ar duce la o ciocnire directă între forțele Alianței Nord-Atlantice și forțele armate ale Rusiei.

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat joi, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles, că aliații au convenit să ofere sprijin logistic Ucrainei, inclusiv prin livrarea de echipamente de apărare și detectare a armelor nucleare și chimice, însă a dat asigurări că NATO nu va trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri