Al treilea jurnalist ucis anul acesta în Mexic, unde presa se teme să-și mai facă datoria. Președintele dă vina pe „moștenirea putredă”

Data publicării:
Lourdes Maldonado López
Lourdes Maldonado López FOTO: Guvernul Mexican

Lourdes Maldonado  a fost împușcată în Tijuana, la o săptămână după ce un alt jurnalist a fost ucis, iar un al treilea a fost înjunghiat mortal cu câteva zile mai devreme.

În urmă cu trei ani, reportera Lourdes Maldonado López s-a ridicat într-o conferință de presă a președintelui mexican și i-a spus acestuia: „Mi-e teamă pentru viața mea”.

Duminică, ea a fost împușcată în orașul Tijuana, fiind al treilea jurnalist mexican ucis în acest an. Maldonado, care a fost angajată la cea mai mare rețea tv din Mexic, Televisa, ar fi fost împușcată în mașină, în fața casei, în jurul orei 18.20, relatează The Guardian.

„Asta nu se mai poate întâmpla!”, este mesajul de disperare postat pe Twitter de Manuel Ayala, un alt jurnalist din Tijuana și membru într-o organizație profesională.

Uciderea lui Maldonado a survenit la mai puțin de o săptămână după ce un alt jurnalist local, fotograful și reporterul Margarito Martínez, a fost omorât. Martínez, în vârstă de 49 de ani, a fost împușcat mortal lunea trecută, tot în fața casei sale din Tijuana. Motivele rămân neclare. Cu câteva zile, un alt jurnalist, José Luis Gamboa, a fost înjunghiat mortal în statul Veracruz.

Activiștii spun că nouă jurnaliști mexicani au fost uciși anul trecut și peste 50 au fost omorâți în total, de când López Obrador a devenit președinte în 2018.

Cele trei crime i-au șocat pe jurnaliștii din Mexic, în special pe cei din Tijuana, unde au avut loc două dintre acestea. Vineri, prietenii și rudele l-au îngropat pe Martínez după care au organizat un protest public. „Cel mai greu a fost să merg la locul în care un prieten a fost ucis. Nu m-am gândit niciodată că se va întâmpla asta”, a declarat fotograful Omar Martínez pentru presa locală.

Maldonado, a cărei execuție este încă investigată, a făcut valuri în media mexicană în martie 2019, când a vorbit public despre o dispută pe care o avea cu un fost angajator, o publicație deținută de un puternic politician regional, Jaime Bonilla Valdez, pe care l-a acuzat de concediere abuzivă.

La una dintre conferințele de presă ale președintelui López Obrador, Maldonado i-a cerut ajutorul pentru a rezolva situația cu Bonilla, care este membru în partidul acestuia și a spus că se teme pentru viața ei. López Obrador i-a cerut unuia dintre consilierii săi să analizeze acuzația și să ofere sprijinul necesar. Săptămâna trecută s-a anunțat că instituția de presă a fost obligată să-i plătească despăgubiri lui Maldonado.

Deocamdată nu există vreo legătură între disputa legată de locul de muncă și uciderea ei, dar faptul că ea și-a exprimat public îngrijorarea cu privire la siguranța ei și ulterior a fost ucisă a atras atenția întregii țări.

Grupul pentru libertatea presei „Article 19” a declarat că Maldonado fusese inclusă într-o schemă de protecție a jurnaliștilor, ca urmare a amenințărilor pe care le-a primit în timp ce acoperea subiecte precum politica și corupția.

Adresându-se reporterilor luni dimineață, López Obrador și-a amintit de pledoaria jurnalistei din 2019, dar a susținut că nu a fost „o chestiune de amenințări sau violență”.

Ce trebuie să se întâmple în Mexic pentru ca jurnaliştii să-și poată face meseria liber și în siguranţă?”, l-a întrebat un reporter pe președinte, pe care activiștii îl acuză că nu a făcut nimic pentru a opri violența împotriva presei.

Președintele Mexicului a încercat să transfere vina pentru vărsarea de sânge asupra moștenirii neoliberale „putrede” pe care spune că a moștenit-o. „Vom ieși din această perioadă de decădere și violență. Corupție și violența – asta ne-au lăsat”, a spus López Obrador.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri