A murit „Robinson Crusoe”, gardianul pustnic din Budelli, care a îngrijit timp de 3 decenii insula paradisiacă din Sardinia

Data publicării:
Mauro Morandi
Mauro Morandi, italianul poreclit de mass-media „Robinson Crusoe” după ce a trăit singur pe o insulă paradisiacă timp de mai bine de trei decenii, a murit. Foto: Profimedia

Mauro Morandi, italianul poreclit de mass-media „Robinson Crusoe” după ce a trăit singur pe o insulă paradisiacă timp de mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 85 de ani, scrie The Guardian.

Morandi a descoperit Budelli, o insulă din largul Sardiniei, celebră pentru plajele cu nisip roz, în 1989, după ce catamaranul său s-a stricat în drum spre Pacificul de Sud. El a aflat curând că îngrijitorul insulei era pe cale să se pensioneze, așa că a abandonat călătoria, și-a vândut barca și a preluat postul.

Casa lui din Budelli era un fost adăpost din timpul celui de-al Doilea Război Mondial până în 2021, când a fost evacuat după o lungă dispută cu autoritățile parcului național La Maddalena, care voiau să transforme insula într-un centru de educație ecologică. Morandi s-a mutat într-un apartament cu un dormitor în La Maddalena, cea mai mare din arhipelagul de șapte insule de pe coasta de nord a Sardiniei.

El a petrecut ceva timp într-un azil din Sassari vara trecută, după o căzătură și a murit la sfârșitul săptămânii la Modena, în nordul Italiei, de unde era originar, după ce sănătatea sa s-a deteriorat.

Într-un interviu acordat The Guardian în 2021, Morandi a povestit că se străduia să se adapteze la viața de după Budelli. „M-am obișnuit atât de mult cu tăcerea. Acum este zgomot continuu”, a spus el.

Exasperat de consumism, politică și alte aspecte ale societății, Morandi plecase spre Polinezia în 1989. Însă călătoria sa a fost distrusă la scurt timp după ce a părăsit Italia continentală din cauza unei probleme tehnice la catamaranul său, forțându-l să ancoreze în La Maddalena.

A decis să lucreze ceva timp pe insulă pentru a plăti costul bărcii și a finanța restul călătoriei. Dar apoi, după ce a văzut insula Budelli, și-a dat seama că paradisul său era mult mai aproape de casă.

Timp de mai mulți ani, Morandi a păzit insula curățându-i potecile, păstrând plajele curate și învățându-i pe turiști despre ecosistemul său.

Mâncarea i-a fost livrată cu barca din La Maddalena, iar un sistem solar îi alimenta lumina, frigiderul și, în ultimii ani, conexiunea la internet. În timpul iernii, când nu erau vizitatori, își petrecea zilele strângând lemne de foc, citind și dormind.

Morandi a avut peste 70.000 de urmăritori pe Instagram și Facebook, care i-au adus un omagiu. „Ciao Mauro, acum te poți întoarce pe insula care te-a protejat zeci de ani”, a scris un internaut.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Temperatura ideală în dormitor pe timpul nopții, potrivit specialiștilor. Câte grade trebuie să ai în cameră
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Dezvăluiri despre Jennifer Lopez, după ce a divorțat oficial de Ben Affleck: „Basmul promis s-a transformat...
Adevarul
Cum văd investitorii piața imobiliară din România. Ce orașe devin atractive și cum vor evolua chiriile
Newsweek
Se dau 3.000 lei în plus la pensie. Șeful Casei de Pensii spune care pensionari iau banii. Și cum?
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...