Insula cu nisip roz din Europa rămâne fără „Robinson Crusoe”. Italianul care trăia singur acolo de 32 de ani a decis să plece

Data actualizării: Data publicării:
barbat in varsta care se uita la apele albastre din jurul insulei budelli din italia
Mauro Morandi este singurul locuitor de pe insula Budelli Foto: captură TV

Insula Budelli, situată între Sardinia și Corsica, își va pierde unicul locuitor. Vestită pentru plajele sale cu nisip roz, pe această insulă a locuit mai bine de trei decenii un singur om: Mauro Morandi, supranumit adesea „Robinson Crusoe” al Italiei.

Mauro Morandi, în vârstă de 82 de ani, se întoarce la civilizație. Își va face bagajele în săptămânile următoare și va părăsi colțul său de rai în care a ajuns în 1989. A petrecut 32 de ani în liniște, pe această bucățică de pământ din arhipelagul La Maddalena, aflat la nord de Sardinia.

Mauro nu pleacă de bunăvoie. A fost somat de autorități să plece, în repetate rânduri. Din 2016, arhipelagul La Maddalena a fost declarat parc național, iar autoritățile vor să instaleze aici facilități pentru observarea mediului, pentru protejarea faunei și a florei, dar și pentru educație. 

Cazul lui Mauro Morandi a fost intens mediatizat. Anul trecut a fost lansată o petiție online pentru a protesta față de evacuarea forțată a bătrânului. A primit peste 71.000 de semnături. 

mauro morandi - focus
Mauro Morandi a ajuns pe Insula Budelli în urmă cu mai bine de 30 de ani, în urma unui naufragiu Foto: captură video

Cum a ajuns Mauro Morandi pe insula Budelli

Mauro Morandi a ajuns pe insulă în 1989, în urma unei avarii a catamaranului său. A aflat apoi că este nevoie de un paznic pentru teritoriul de numai 2 kilometri pătrați al insulei. N-a stat pe gânduri și s-a instalat într-un buncăr din al Doilea Război Mondial, pe care l-a reamenajat. Fostul profesor de educație fizică a decis să locuiască departe de civilizație.

Din anii 90, turiștii nu au voie să se plimbe pe plaja insulei Budelli, de unde adesea nisipul roz a fost luat ca „amintire”, și nici nu au voie să înoate prin preajmă. În schimb, pot veni cu barca și pot vizita insula pe timpul zilei, când se pot plimba pe o potecă specială făcută în spatele plajei.

În mulții ani petrecuți pe insula Budelli, Mauro a avut timp să cunoască mediul care îl înconjura. A avut grijă de peisajele insulei și de biodiversitatea ei ca și cum ar fi fost propria sa grădină. Curăța drumurile, menținea plaja curată, iar dacă se nimerea să vină turiști, era ghidul acestora.

Aprovizionat de o barcă, Morandi părăsea insula foarte rar. Ultima sa ieșire a fost în 2018, când și-a vizitat familia la Modena, orașul său natal. 

Acum speră că cei care vor veni în urma lui vor proteja insula la fel de bine cum a făcut-o el. 

„Sunt foarte trist că plec”

În ultimul timp, autoritățile deveniseră tot mai insistente. Bărbatul a primit mai multe ordine de evacuare. I-au reproșat că a făcut modificări la buncărul - care a adăpostit o stație radio în timpul războiului - fără să aibă permisiunile necesare.

casa lui morandi - focus
Mauro Morandi și-a făcut casa într-un fost buncăr de pe insulă Foto: captură video

„Renunț la luptă. După 32 de ani, sunt trist că plec de aici. Mi-au spus că trebuie să facă niște lucrări deasupra casei mele și de data asta, se pare că vorbesc serios”, a declarat Mauro pentru The Guardian.

Italianul recunoaște că întotdeauna a avut un spirit rebel. „Mă săturasem de o mulțime de lucruri din societatea noastră, de consumerism și de situația politică din Italia. Voiam să încep o viață nouă aproape de natură”, povestea Mauro Morandi în 2018, într-un interviu pentru BBC Outlook.

Ce va face acum Mauro Morandi

„Robinson Crusoe” renunță, deci, la viața sălbatică și trebuie să se întoarcă, împotriva voinței sale, la civilizație. Se va instala pe insula La Maddalena, cea mai mare a arhipelagului, unde a găsit un mic apartament. Însă are de gând să rămână un solitar. „Voi locui la periferia orașului principal, nu mă voi duce decât să fac cumpărături, iar în restul timpului, o să mă țin departe. Viața mea nu se va schimba prea mult, voi vedea în continuare marea”, a spus bătrânul.

Situația lui a stârnit mare emoție pe rețele sociale. Activ pe Facebook și Instagram, Mauro a reușit să aibă mulți urmăritori cu care a împărtășea fotografii cu peisajele de paradis din insula Budelli.

Mulți dintre ei și-au exprimat dezamăgirea și furia că Morandi trebuie să plece. „Începe distrugerea paradisului”, „Nu-mi pot imagina Budelli fără protecția lui Mauro”, au comentat prietenii lui virtuali. Unul dintre ei îndeamnă chiar la revoltă „împotriva acestei nedreptăți”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri