Vocea din urechea lui Elon Musk când vine vorba de extrema dreaptă germană: cine este influencerița Naomi Seibt

Data actualizării: Data publicării:
naomi seibt cont twitter x
Foto: captură de ecran X

Pe parcursul călătoriei sale publice de apropiere de partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), miliardarul Elon Musk a amplificat frecvent conținutul online al unei tinere susținătoare a partidului - Naomi Seibt, o sceptică în privința schimbărilor climatice și o voce critică privind interdicțiile din timpul pandemiei de COVID-19, scrie Reuters.

La scurt timp după închiderea urnelor, în iunie, pentru alegerile europarlamentare, în care AfD a înregistrat rezultate foarte bune, Seibt a anunțat că a votat pentru partid într-o postare adresată zecilor de mii de urmăritori de pe X, platforma de social media a lui Musk. O oră mai târziu, Musk a răspuns cu o întrebare.

„De ce există o reacție atât de negativă din partea unora cu privire la AfD?”, a întrebat directorul executiv al Tesla într-un răspuns public.â

Musk a continuat cu un mesaj privat în care a cerut mai multe detalii, a declarat Seibt pentru Reuters într-un interviu. Agenția nu a văzut mesajul privat.

„I-am explicat că AfD nu seamănă cu ideologia nazistă sau cu Hitler, ci seamănă cu mișcarea naționalistă liberală din secolul al XIX-lea... pentru că doreau să scape de lideri autoritari pe propriul lor teritoriu”, a declarat tânăra de 24 de ani, care postează în limba engleză, descriind conversația privată avută cu Musk.

Antreprenorul miliardar a răspuns cu o memă umoristică pe tema Imperiului Roman, a declarat Seibt, care are aproximativ 368 000 de urmăritori pe X.

De când a întrebat-o pe Seibt despre AfD, în iunie, Musk a interacționat public cu libertariana autoproclamată de peste 40 de ori, după două întâlniri anterioare cu ea pe platformă la începutul aceluiași an, plasând-o într-un grup restrâns de influenceri europeni cu al căror conținut a interacționat intens în ultimele luni, potrivit unei analize Reuters a postărilor sale pe X.

Musk, care are peste 211 milioane de urmăritori pe platformă, nu a răspuns la solicitările de comentarii pentru acest articol. Reuters nu a putut stabili cât de influent a fost conținutul lui Seibt asupra gândirii lui.

Seibt, care a devenit cunoscută în urmă cu câțiva ani postând conținut pentru a o contracara pe activista pentru climă Greta Thunberg, a declarat că Musk i-a trimis o serie de mesaje directe întrebând-o despre politica germană în aceeași perioadă. Reuters nu a văzut aceste mesaje.

Până în decembrie, sprijinul public al lui Musk pentru AfD a fost explicit, postările sale publice afirmând că partidul va „salva” Germania. Joi seară, el intenționează să îi ia un interviu pe X lui Alice Weidel, liderul partidului și candidatul la funcția de cancelar al Germaniei în alegerile generale programate pentru 23 februarie.

AfD găzduiește o gamă largă de ideologii conservatoare. Formațiunea se află pe locul al doilea în sondaje înaintea alegerilor, convocate după prăbușirea coaliției tripartite a cancelarului Olaf Scholz. Partidele principale au declarat că nu vor colabora cu acest partid, fondat în 2013 și clasificat de serviciul de securitate internă al Germaniei drept „organizație extremistă suspectată”.

În ultimii ani, AfD s-a consolidat în jurul unei viziuni populiste anti-islam, opusă imigrației. AfD dorește să dizolve UE și să o înlocuiască cu un bloc comercial mai flexibil și să nu mai înarmeze Ucraina.

De asemenea, se concentrează pe încetarea politicii germane de ispășire a crimelor din cel de-al Doilea Război Mondial. Candidatul său principal la alegerile pentru Parlamentul European a demisionat din partid în mai, pe fondul protestelor publice, după ce a declarat că membrii SS, principala forță paramilitară a naziștilor, „nu erau toți criminali”.

Ned Richardson-Little, istoric la Centrul Leibniz pentru Istorie Contemporană din Potsdam, a declarat că, deși au fost partide diferite din punct de vedere istoric, AfD a împărtășit cu naziștii „un accent pe recâștigarea unei glorii mitice pierdute a națiunii germane”, în timp ce a scos țapi ispășitori minoritățile și s-a revoltat împotriva elitelor.

Economia slabă a Germaniei, împreună cu anxietatea legată de imigrație și de războiul din Europa, au afectat viziunea alegătorilor asupra partidelor tradiționale, contribuind la poziția AfD în sondaje.

Partidul nu a răspuns la o cerere de comentarii adresată de Reuters.

Interesul public al lui Musk pentru politica germană și britanică s-a intensificat după alegerile americane din noiembrie, în care a cheltuit un sfert de miliard de dolari pentru a-l ajuta pe Donald Trump să revină la Casa Albă.

Musk nu a făcut un secret din dorința sa de a vedea o reorganizare similară a ordinii politice în întreaga Europă, provocând indignarea unor lideri de pe continent, inclusiv în Germania, unde are o fabrică de automobile care are mii de angajați.

Reuters nu a putut stabili în ce măsură Elon Musk acționează la ordinul lui Trump, care l-a numit șef comun al unui nou departament guvernamental pentru eficiență. Marți, președintele ales a declarat că „Elon face o treabă bună” atunci când a fost întrebat care este reacția sa la declarațiile acestuia cu privire la afacerile externe din Europa și din alte părți.

„Nu sună extremist”

Prima postare a lui Musk pe care Reuters a putut-o găsi și care conținea o mențiune a AfD datează din septembrie 2023, când acesta a redistribuit o postare a unei instituții media italiene de extremă-dreapta care vorbea favorabil despre partid. După o reacție de respingere online, la două zile după aceea a postat că el personal nu susține niciun partid și că habar nu are despre AfD.

Conform unei revizuiri a postărilor ulterioare de pe platformă, Musk nu pare să mai fi menționat AfD până la răspunsul său din 9 iunie la postarea lui Seibt care își declara votul pentru partid, în care spunea că s-a documentat și că politicile partidului „nu par extremiste”.

Șase luni mai târziu, opiniile sale s-au cristalizat.

Între iunie și decembrie, Musk a menționat AfD de două ori în tweet-uri, referitoare la o încercare din Germania de a interzice partidul. Apoi, pe 20 decembrie, Musk a postat din nou, răspunzând lui Seibt, și a spus „Doar AfD poate salva Germania”.

Postarea redistribuia un videoclip al lui Seibt, în care aceasta îl punea la zid pe liderul alegerilor germane, Friedrich Merz, pentru că l-a criticat pe Musk.

Mesajul a fost postat în aceeași zi cu atacul cu mașină-capcană care a ucis șase persoane la un târg de Crăciun, comis de un bărbat de origine saudită cu puternice opinii anti-islam care și-a exprimat sprijinul pentru AfD și Musk în mesaje online, dar ale cărui motive rămân neclare.

De la postarea din 20 decembrie, Musk a menționat AfD în clar de cel puțin șase ori în tweet-uri și a interacționat cu Seibt de mai mult de o duzină de ori pe platformă, în principal despre politica germană.

Mai târziu, în decembrie, acesta și-a dublat sprijinul pentru AfD într-un articol publicat într-un ziar german, afirmând că este greșit să numim partidul de extremă-dreapta sau să îl comparăm cu Hitler, deoarece Weidel, liderul partidului, vorbitor de mandarină, crește copii cu un partener de același sex născut în Sri Lanka.

Seibt a declarat pentru Reuters că, pe baza conversațiilor lor, a crezut că, atunci când Musk a întrebat despre AfD pe X, acesta se documentase deja asupra problemei. „Nu este ceva care a venit de nicăieri”, a spus ea.

Îmbrățișarea AfD de către Musk a coincis cu o serie de atacuri la adresa guvernului britanic și cu sprijinul acordat unor membri din ce în ce mai marginali ai extremei drepte din Marea Brianie.

În ultimele săptămâni, el a reaprins dezbaterea în jurul unui scandal sexual cu copii din Marea Britanie, numind o femeie ministru apologet al „genocidului violului” împotriva fetelor albe și angajând o luptă cu aliatul său recent Nigel Farage cu privire la sprijinul lui Musk pentru liderul de extremă-dreapta încarcerat Tommy Robinson.

„Eradicarea vinovăției germane”

Postările lui Seibt corespund adesea punctelor de discuție ale lui Musk, inclusiv în ultimele zile sprijinul pentru Tommy Robinson. Videoclipurile ei sunt presărate cu laude la adresa X, împreună cu o expresie des folosită de Musk - „virusul minții treze” (the woke mind virus, în limba engleză, referire la ideologia de stânga, progresistă, n.r.).

În două postări pe X din această săptămână despre scandalul sexual cu copii din Marea Britanie, readus la suprafață de atacurile lui Musk la adresa guvernului laburist și de sprijinul său pentru Robinson, Seibt a declarat că a fost victimă a abuzurilor sexuale și a hărțuirii în copilărie. Reuters nu a verificat aceste comentarii.

Seibt spune că nu este de extremă dreapta, dar că votează pentru AfD pentru ca acesta să poată aborda problema imigrației.

„Vreau să eradichez toată această vină germană”, a adăugat ea, referindu-se la cultura germană de ispășire pentru crimele naziste, inclusiv Holocaustul evreilor din Europa. „Nu am făcut nimic din ceea ce se presupune că au făcut strămoșii mei”, a spus ea.

Seibt călătorește în prezent în SUA în perioada premergătoare inaugurării lui Trump, la 20 ianuarie, cazându-se la casele altor persoane cu influență politică pe X, a spus ea.

Femeia speră să participe la inaugurare ca însoțitoare a unui alt influencer, Nick Sortor, a spus ea. Acolo, speră să îl întâlnească în sfârșit pe Musk în persoană. Echipa de tranziție a lui Trump și Sortor nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Seibt a fost o figură proeminentă în social media de dreapta încă din timpul studiilor sale în orașul universitar german Muenster. În copilărie a fost afectată de probleme de sănătate și nu și-a cunoscut niciodată tatăl, a spus ea. Seibt s-a dedicat activismului online de când a renunțat la universitate după un semestru de economie, a spus ea.

În 2019, ea l-a întâlnit pe scepticul britanic în materie de climă Christopher Monckton, care a pus-o în legătură cu Institutul Heartland, un think tank cu sediul în SUA care a lucrat la negarea schimbărilor climatice și a pus la îndoială efectele negative ale fumatul pasiv.

Heartland i-a plătit 4.000 de dolari pe lună timp de trei luni, în ceea ce ea a descris ca fiind o bursă, a spus Seibt. Heartland nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Preluarea X de către Musk a contribuit la creșterea în popularitate a profilului ei. „Când am văzut în 2022 că Twitter a fost cumpărat de Elon, nu am știut ce se va întâmpla”, a spus Naomi Seibt. „Dar știam un lucru: puteam avea încredere în tipul ăsta, Elon Musk”.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri