Video Efectele Nordis. PSD vrea să modifice după model francez legea care vizează dezvoltatorii imobiliari. Ce spune Ciolacu și reacția PNL

Data actualizării: Data publicării:
marcel ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

PSD va depune o propunere legislativă în Parlament privind proiectele imobiliare, astfel încât dezvoltatorii să nu poată cere cumpărătorilor, în mod normal, un avans mai mare de 10%, a anunțat Marcel Ciolacu. Un astfel de avans mai mare va fi permis numai dacă dezvoltatorul va avea o asigurare specială pentru acoperirea riscului nefinalizării proiectului. Pe de altă parte, liberalii i-au cerut lui Ciolacu să voteze un proiect depus de PNL în Parlament încă din 2019, care prevede că un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului. Aceste demersuri vin după investigația Recorder care a dezvăluit cum afacerea imobiliară Nordis a păgubit sute de oameni și în urma căreia DIICOT are în lucru un dosar penal.

„Am luat şi legislaţia din Franţa, şi legislaţia din Germania. În momentul acesta am făcut un grup de lucru la Parlament, a făcut domnul Simonis și o să vină dânsă cu o propunere legislativă. Ceea ce mi se pare corect. (...) În Franţa, de exemplu, nu ai voie să percepi un avans mai mare de 10% la un bloc, la nişte locuinţe, spaţii locative pe care nu le-a construit. Sau se merge pe sistemul asigurare. Mi se pare normal să fie modificată legislaţia în acest sens”, a explicat Marcel Ciolacu, întrebat înaintea ședinței de Guvern de miercuri referitoare la ancheta publicată de Recorder legată de cazul Nordis, companie în care Vladimir Ciorbă, soţul deputatului PSD Laura Vicol, este acţionar principal.

Florin Roman: Cerem PSD să voteze proiectul PNL care pune cruce țepelor imobiliare

Deputatul PNL Florin Roman a cerut PSD și liderului partidului Marcel Ciolacu să ceară deputaților social-democrați să voteze proiectul de lege al PNL depus din 2019 în Parlament privind imobiliarele, care nu ar fi permis un scandal Nordis.

„Cerem PSD şi lui Marcel Ciolacu să voteze proiectul PNL care pune cruce ţepelor imobiliare. PNL îi solicită preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, să ceară colegilor săi deputaţi să voteze de urgenţă proiectul de lege al PNL, depus încă din 2019, care dacă nu ar fi fost blocat de PSD nu ar fi permis un scandal Nordis”, a scris Florin Roman, miercuri pe Facebook.

El a susţinut că „scandalul Nordis, care scoate la iveală o schemă financiară, prin care zeci de păgubiţi reclamă ca au fost ţepuiţi, de o firmă apropiată de PSD, ar fi fost evitat, dacă majoritatea PSD din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor nu ar fi blocat în sertar un proiect de lege liberal”.

„Este vorba de o iniţiativă a parlamentarilor liberali, depusă încă din 2019, adoptată de Senat şi care printre altele prevede că un dezvoltator imobiliar nu poate solicita un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, iar banii nu pot fi cheltuiţi decât cu avizul responsabilului tehnic al construcţiei. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor standarde minime în domeniul dezvoltărilor imobiliare şi al construcţiilor, în ceea ce priveşte relaţiile dintre cumpărători, dezvoltatori imobiliari sau constructori, prin aplicarea celor mai bune practici referitoare la politica de asistenţă pentru cumpărători în faza iniţială a negocierilor sau a antecontractului, post-vânzare, precum şi la efectuarea reparaţiilor în perioada de garanţie, în vederea asigurării protecţiei cumpărătorilor”, a adăugat deputatuL PNL

Totodată, prin proiect e preconizată punerea în aplicare a unei proceduri alternative de mediere a litigiilor, în situaţia unei plângeri din partea cumpărătorilor, în cazul nerespectării prevederilor legii.

PSD reacționează la acuzațiile PNL

Social-democrații au reacționat, după acuzaţiile făcute de PNL, că PSD ar fi blocat un proiect de lege care limita la 10% avansul în tranzacţiile imobiliare, în comisia juridică, formaţiunea arătând că este o nouă dezinformare marca PNL, la fel cum au minţit că PSD le blochează proiectele cu pensiile militare.

„Referitor la acuzaţiile unor reprezentanţi PNL că PSD le-ar fi blocat, prin intermediul fostei preşedinte a Comisiei Juridice, Laura Vicol, un proiect de lege care limita la 10% avansul în tranzacţiile imobiliare, Partidul Social Democrat face următoarele precizări: această acuzaţie este o nouă dezinformare marca PNL, la fel cum au minţit că PSD le blochează proiectele cu pensiile militare, când de fapt s-au încurcat singuri în propriile proiecte”, au precizat social-democrații, într-un comunicat de presă.

PSD mai arată că în 2019, Laura Vicol nu era membru al Parlamentului României, ea fiind aleasă în 2020.

„În 2020 şi 2021, PNL şi USR au format majoritatea din Parlament, iar preşedinţia Comisie Juridice era deţinută de USR, partenerul de guvernare de atunci al PNL. E normal să ne punem întrebarea ce interes au avut să nu adopte proiectul de lege pe care îl invocă acum. Doamna Laura Vicol a devenit preşedinte al Comisiei Juridice în noiembrie 2021”, spune sursa citată.

Social-democrații mai spun că nu a fost emis niciun raport pe proiectul de lege invocat de PNL de către comisia de Industrii.

„Nici PNL, nici alte partide nu au solicitat rediscutarea proiectului din 2019, lucru care nici nu ar fi fost posibil în absenţa unui raport de la Comisia de Industrii. La fel ca şi în cazul pensiilor militare, nimeni nu a blocat niciun proiect PNL privind limitarea avansului în tranzacţiile imobiliare. Se încurcă pur şi simplu în propriile minciuni”, a conchis PSD, în comunicat.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Regretul unui bărbat că și-a instalat panouri fotovoltaice: „Panourile solare au...
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Ana Baniciu, criticată după ce și-a luat fiul de patru luni la o petrecere: "Ce tâmpenie să duci copilul în...
Film Now
I-a lăsat pe toți cu gura căscată! Brooke Shields, într-o rochie mini, verde neon, la 59 de ani. Picioare...
Adevarul
Alertă! Substanțe toxice descoperite în mărci de săpun populare, care se află în toate magazinele din...
Newsweek
Ministerul Muncii anunță ziua când intră pensia pe card în octombrie. Pensionarii iau bani în plus
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Jennifer Lopez, primul interviu după divorțul de Ben Affleck: „Nu pot să caut fericirea în alți oameni”...
UTV
Vezi cum arata Luca, fiul lui Victor Cornea. Micutul a fost prezent la aniversarea Ellei Burcea Balan