Un economist german avertizează că băncile europene nu sunt complet în siguranță după falimentul SVB

Data actualizării: Data publicării:
Photo illustration in Ukraine.
Foto: Profimedia Images

Băncile europene nu sunt complet în siguranţă după colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank, chiar dacă nu se confruntă cu un risc sistemic, a declarat marţi preşedintele Institutului german de cercetare economică (DIW), Marcel Fratzscher, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Chiar dacă există multe motive să fim mai puţin alarmişti, „nu aş spune că suntem complet în siguranţă în Europa, pentru că la rădăcina problemelor pentru cele două bănci americane stă creşterea foarte rapidă a dobânzilor, şi asta a luat prin surprindere foarte mulţi oameni”, a spus Marcel Fratzscher.

Economistul german a subliniat că gradul de îndatorare este mult mai mare în SUA decât în Europa, făcând referire la dezechilibrul extrem de mare, existent în cazul SVB, între datoriile pe termen scurt şi investiţiile pe termen lung, care şi-au pierdut din valoare odată cu majorarea dobânzilor.

Cu toate acestea, Marcel Fratzscher a avertizat că şi băncile europene se confruntă cu această problemă. „Trebuie să fim foarte atenţi”, a spus Fratzscher, adăugând că băncile germane nu şi-au revenit încă pe deplin după criza financiară globală din 2008, care a început cu prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, care avea „o importanţă sistemică” şi a dat naştere unui efect de domino. „Nu vedem acelaşi lucru în cazul SVB, care este o bancă relativ mică”, a spus Marcel Fratzscher.

Un val de retragere a depozitelor a provocat săptămâna trecută falimentul a trei bănci americane, SVB, Signature Bank şi Silvergate Bank. SVB, care nu a reuşit să facă faţă retragerilor masive ale depozitelor, a fost închisă vineri de către autorităţile americane. Oficialii încearcă să evite cu orice preţ o stare de panică ce ar împinge deponenţii la retrageri masive din bănci, un „bank run” cu efecte potenţial devastatoare, şi au luat atât în SUA cât şi în Europa măsuri pentru protejarea depozitelor la SVB.

Între timp, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a transmis că este puţin probabil ca băncile europene să fie constrânse să-şi lichideze deţinerile de bonduri în pierdere, aşa cum s-a întâmplat în cazul băncii americane Silicon Valley Bank (SVB), potrivit Reuters.

Majorarea dobânzilor a afectat valoarea portofoliilor de bonduri ale băncilor, iar capitalizarea lor bursieră va tinde să se alinieze valorii lor nominale. „Pe baza nivelului lor solid de lichidităţi şi a profilelor de finanţare, a deţinerilor de numerar şi a depozitelor stabile, considerăm că marile bănci europene sunt în general bine plasate pentru evitarea necesităţii de a-şi vinde bondurile în pierdere”, apreciază analiştii Moody's.

Agenţia atrage atenţia că o treime din deţinerile de bonduri guvernamentale ale băncilor europene au scadenţa în următorii doi ani, asigurând un flux continuu de numerar şi reducând necesitatea de a vinde active.

Colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Silvergate a rezultat „din pierderea bruscă a încrederii, care a dus la retrageri masive din depozite. Băncile mai mici, finanţate prin depozite, se pot baza pe stabilitatea deponenţilor lor, astfel încât ele pot aştepta redresarea valorilor bondurilor fără a înregistra costuri de finanţare mai ridicate”, susţine agenţia de evaluare financiară. 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...