Transportatorii strâng semnături pentru autostrada Moldova-Ardeal

Data actualizării: Data publicării:
moldova vrea autostrada (2)

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), regiunea de nord-est, spune că transportatorii intenţionează să strângă 500.000 de semnături în şase judeţe din Moldova pe care ulterior vor să le trimită la Guvern cu scopul de a determina autorităţile să urgenteze construcţia autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş.

moldova vrea autostrada (2)

Foto: ziaruldeiasi.ro

Liderul Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) pe regiunea nord-est, Mircea Manolache, a anunţat miercuri că transportatorii demarează o campanie pentru strângerea a 500.000 de semnături prin care cer Guvernului să constuiască mai repede autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, care ar urma să lege Moldova de Transilvania, informează News.ro.

El a spus că autorităţile centrale sunt ”datoare” Moldovei şi că regiunea a avut de suferit ”de la revoluţie încoace”, din cauza nepăsării celor care s-au aflat la putere.

Mircea Manolache a spus că cele mai multe semnături vor fi strânse în judeţul Iaşi, aproximativ 150.000, iar celelalte în alte cinci judeţe din Moldova, respectiv Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău şi Vaslui.

”În perioada 20 septembrie-1 octombrie vom avea o campanie de informare, iar în luna octombrie vom strânge efectiv semnăturile. Sunt solicitările societăţii civile, dar sunt şi români care muncesc în Europa supăraţi că nu avem drumuri. Dacă nu pot să mişte lucrurile cei aflaţi la putere, atunci să se dea la o parte”, a spus liderul COTAR pe regiunea nord-est, Mircea Manolache.

Întrebat dacă această iniţiativă este oportună în condiţiile în care în Masterplanul General de Transport se arată că tronsonul Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ va fi realizat până în 2020, iar tronsonul Târgu Neamţ-Târgu Mureş până în anul 2026, preşedintele COTAR pe regiunea nord-est a răspuns: ”Ţineţi cont că suntem în an electoral. Am mai văzut promisiuni”.

Moldovavreaautostrada.ro, o inițiativă locală

În urmă cu câțiva ani mai mulți întreprinzători moldoveni au iniţiat o petiţie online menită să determine racordarea regiunii istorice la viitoarea reţea naţională de autostrăzi.

„V-ar plăcea ca Moldova să se bucure de o șansă care ar putea să-i determine dezvoltarea explozivă a zonei, din care, prin extensie, ar beneficia și Transilvania, întreaga țară și, bineînțeles, și Republica Moldova? (…) Sau, pur și -simplu, v-ar plăcea să parcurgeți distanța Târgu Mureș-Iași într-un timp mai scurt? Răspunsul la aceste întrebări este o autostradă modernă Vest-Est. Noi credem că autostrada Târgu Mureș-Ungheni este soluția optimă”, aşa şi-au început pledoaria autorii iniţiativei online moldovavreaautostrada.ro, menită să lege una dintre cele mai sărace din punct de vedere economic regiuni ale ţării la infrastructura de transport.

Iniţiativa demarată în octombrie 2013 aparţine câtorva întreprinzători din nord-estul ţării, activi în afaceri, consultanţă, publicitate, ecologie etc. Iniţiativa lor este una dintre cele mai închegate reacţii ale unei comunităţi locale la ceea ce ei percep drept lipsă de interes a autorităţilor centrale faţă de soarta lor.

“Sunt lucruri obiective, uşor de observat. Realitatea arată aceasta, că suntem defavorizaţi”, spunea Marius Alexa, un tânăr familiarizat cu managementul companiilor software, consultanţă de afaceri, atragerea de finanţare, la întrebarea dacă se simte discriminat în calitate de locuitor al Iaşiului faţă de concetăţenii lui din Bucureşti sau Ardeal. Aproape trei sferturi din toate proiectele de autostrăzi ale României trec prin aceste două zone.

Construirea unei autostrăzi ar schimba radical faţa Moldovei, dădea anul trecut asigurări Alexa. “Facem două zile până în vest, din care una până la graniţa noastră cu Ungaria, alta de acolo în vest. Construirea unei autostrăzi ar micşora la o zi şi jumătate durata necesară şi ar micşora costurile investitorilor din zonă. Dacă în zona investiţiilor în IT nu este nevoie de autostrăzi, în sectorul producţii industriale, ce presupune transportul bunurilor, acestea sunt necesare”, explica el. Autostrada ar fi un început pentru o regiune a ţării caracterizată prin unul dintre cele mai mici PIB. Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui) are un PIB pe locuitor de 7.200 de euro pe an, adică 29% din media UE, aproape la jumătate din cel al Regiunii Vest (Timiş, Arad, Hunedoara etc.) şi doar o treime faţă de Bucureşti-Ilfov. Numărul de maşini în zona Iaşiului este la 40% din cel din Timiş. O autostradă ar deservi nu doar nord-estul Moldovei. Iniţiatorii proiectului visează la refacerea unui pod peste Prut în zona Ungheni-Iaşi care să facă legătura spre Chişinău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...