Cele șase nave românești, menite să verifice adâncimea canalului Bîstroe după operațiunile de dragare ucrainene, așteaptă pe brațul Chilia, la intrarea în canal, care este exclusiv pe teritoriu ucrainean, să primească acordul scris al țării vecine. România a anunțat de două săptămâni că vrea să facă verificări, începând de azi, iar Ucraina a spus că e de acord. Însă până la această oră, permisiunea pentru navele românești încă n-a sosit.
Dana Costache, jurnalist Digi 24: Cele șase nave aparțin Ministerului Transporturilor din România. Sunt 3 nave pentru măsurători - una suport și două administrative - dotate cu spații de cazare și cu aparatura necesară măsurătorilor pe canalul Bîstroe.
Până în acest moment, pe canal nu s-a desfășurat nicio activitate, iar asta pentru că nu a venit acordul scris din partea Ministerului Apărării din Ucraina. Oficialii de la București au decis să se înceapă măsurătorile doar pe partea românească, însă nici această activitate nu a fost demarată până în acest moment.
În momentul în care se va intra pe canalul Bîstroe, activitatea va fi supravegheată de comisarii europeni.
România vrea să afle dacă Ucraina a făcut în zonă doar lucrări de întreținere a canalului sau dacă l-a lărgit sau adâncit.
Important este că, până acum, datele oferite de specialiștii Apelor Române arată că nu sunt modificări importante ale debitelor pe brațul Chilia și pe brațul secundar Bîstroe comparativ cu anii trecuți.
Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor: „Discuții au fost permanent. Și aseară am avut o discuție la nivel de experți cu partea ucraineană. Au solicitat o nouă discuție astăzi la ora 17:00. Vom avea o nouă discuție la nivel de experți. Probabil că mai vor ceva detalii tehnice de finețe vizavi de echipamentele pe care le vom folosi în partea de măsurare. Sunt sigur că e o chestiune de ore sau de o zi până vom începe efectiv măsurătorile. Probabil că detaliile sunt legate de solicitările Ministerului Apărării din Ucraina.
Vizavi de dată, aceasta a fost stabilită de comun acord de acum o săptămână și două zile, când am avut o întâlnire bilaterală. A fost reconfirmată la întâlnirea trilaterală cu Ucraina și Comisia Europeană. De altfel, Comisia Europeană susține demersul României de a se realiza aceste măsurători ca și bază de plecare pentru o colaborare și viitoare discuții și măsuri pe care, dacă sunt necesare, le vom lua vizavi de Chilia și Bîstroe.
Până se fac măsurătorile, nu se mai fac alte tipuri de lucrări și Ucraina își respectă angajamentul luat în acea întâlnire trilaterală de a nu se mai efectua alte tipuri de lucrări până se finalizează măsurătorile”.
Editor : A.C.