La Scorțaru Vechi, un sat aflat la nici 20 de km de Brăila, afacerea cu lavandă începe să miroasă a profit. Simona Țiripa a început proiectul în urmă cu trei ani când a decis să renunțe la culturile de cereale și să planteze lavandă. A cumpărat semințele din Italia, cu aproximativ 30.000 de lei. Anul acesta speră să obţină aproape trei tone de lavandă verde, adică undeva la o tonă de floare uscată. Materie primă, de pe urma căreia cultivatorul estimează un profit de aproximativ 20.000 de lei.
Simona Țiripa, cultivator lavandă: Dacă totul merge bine, în special pentru desfacere, de ce nu, agreem ideea de extindere, de desfacere, de distilare a lavandei de obținerea uleiului
Iar farmaciştii recomandă lavanda pentru mai multe afecţiuni.
Ion Bobaru, farmacist Brăila: Este bună atât pentru tratament intern cât și pentru tratament extern. În primul rând, bolile sistemului nervos central, folosit atât pentru inducerea somnului, pentru tulburările de anxietate.
În Timişoara, cultivatorii de lavandă au început deja să facă profit. Soţii Panait au renunţat la posturile lor în multinaţionale, în urmă cu cinci ani, dupa o excursie în Toscana, unde s-au îndragostit de lavanda. Au început cu o cultură de puţin peste un hectar, iar acum au deja peste 40. Ei vând lavanda firmelor din industria farmaceutică
Tudor Panait, cultivator de lavandă: Undeva între 2.000 şi 5.000 de euro un venit strict de pe cultură de un hectar dacă se orientează en-gros. Noi încercăm şi en-detail, sunt nişte bani în plus lângă.
Iar întreţinerea acestor culturi nu este deloc grea, spun agricultorii. Planta este rezistentă atât la căldură mare cât şi la ploi.