Instalaţia a costat 16.000 de euro. De patru ori mai puţin decât una cumpărată, spune Ovidiu Matei, care şi-a făcut o distilerie după un proiect propriu pentru a putea să valorifice lavanda recoltată de pe cele trei hectare de teren pe care le deţine.
"De la proiectare la execuţie a durat şase luni. Proiectul a fost executat de mine, împreună cu muncitorii, care au sudat respectivul cazan şi unele chestii importate din Bulgaria şi aduse din Finlanda, generatorul în sine", a spus acesta.
Echipamentul a trecut toate testele: a funcţionat o zi şi jumătate fără oprire, iar în doar câteva luni a produs peste 200 de litri de ulei de lavandă.
Instalaţia nu este greu de folosit, spune Dan Bârsan, asociat: "Trebuie să fim doar atenţi să nu fim în preajma focului când instalaţia ajunge la temperatura optimă de extragere, adică la 100 de grade, să nu punem mâna pe obiecte şi să vizualizăm tot timpul presiunile, temperaturile şi să aşteptăm să curgă uleiul", a precizat acesta.
Procesul de distilare durează între trei şi cinci ore. Instalaţia are o capacitate de 1.500 de litri şi poate procesa până la 300 de kilograme de plante.