Temperaturile ridicate şi lipsa sistemelor de irigaţii au transformat România dintr-un producător de legume şi fructe în importator. Merele şi roşiile cumpărate de români în această vară au fost aduse din Polonia, iar producţia de porumb a fost cea mai mică din rândul statelor comunitare.
Din cauza secetei, producţia de roşii a scăzut la mai bine de jumătate faţă de cea de anul trecut - fermierii au strâns de pe câmp doar 407 mii de tone.
Cele mai mari probleme au fost în Bistriţa-Năsaud şi în Caraş-Severin - recolta a scăzut de 32, respectiv de 7 ori. Nici judeţele din sudul ţării nu au fost ocolite de secetă, aici mii de tone de roşii s-au stricat pe câmp.
Merele produse anul acesta au fost şi ele mai puţine şi mai scumpe. În depozite au ajuns doar 282 de mii de tone, faţă de 375 de mii de tone în 2014. . Judeţul Argeş, spre exemplu, care era în alţi ani printre marii producători de mere la nivel naţional, a raportat una dintre cele mai mari scăderi ale producţiei. Agricultorii au strâns 16 mii de tone de mere, ceea ce înseamnă că, în ultimul an, producţia s-a înjumătăţit.
Potrivit estimarilor Comisiei Europene, recolta de cereale a scazut cu 25 la suta.Cultivatorii de porumb au obţinut doar 7,4 milioane de tone, în scădere cu 4 milioane de tone faţă de anul trecut. Din aceasta cauza recolta de cereale a fost de 16.6 mil de tone anul acesta, fata de 22.3 mil de tone anul trecut.
Totuşi vom avea îndeajuns de mult grâu pentru produsele de panificatie. Agricultorii au adunat în hambare 7,6 milioane de tone de grâu. Dacă judeţele din vestul şi sudul ţării se pot lăuda cu producţii record, nu la fel stă situaţia în Moldova. Cele mai slabe rezultate au fost înregistrate în Buzău - în 2015 fermierii au adunat 121 de mii de tone, o treime din grâul strâns anul trecut.