În ultimul an şi jumătate, chiriile pentru cele mai bune spaţii de birouri din capitală au scăzut cu aproape un sfert. În prezent, un metru pătrat la ultimul etaj al celor mai înalte clădiri de birouri poate fi închiriat cu 19 euro, faţă de 24 de euro, cât era în 2011.
„Discrepanţa ar fi undeva cam de 25% între ofertă şi cerere. Adică oferta este mai mare cu 25% decât cererea", a explicat Codruţ Cioncu, reprezentantul unei agenţii imobiliare.
Iar asta se va vedea şi mai mult în preţul chiriilor, spun specialiştii, care se încumetă să spună că vor scădea şi mai mult.
De regulă, chiriaşii celor mai înalte clădiri de birouri din Bucureşti sunt băncile, firmele de consultanţă sau IT şi telecomunicaţii. Potrivit specialiştilor, cel mai scump etaj se regăseşte în turnul Bucharest Financial Plaza şi oferă o panoramă asupra centrului vechi al capitalei. Iar închirierea celor 1.350 de metri pătraţi disponibili la ultimul nivel ar costa aproximativ 275.000 de euro pe an.
Cel mai râvnit etaj al celei mai înalte clădiri din București este cel cu numărul 37. Proprietarii l-au rezervat, însă, unui restaurant care va oferi clienților o vedere panoramică asupra Bucureștiului.
Cei care vor închiria ultimul etaj al turnului Sky Tower vor avea de plătit anual circa 242.000 euro. Dar proprietarii spun că peisajul văzut din cea mai înaltă clădire din Bucureşti face toţi banii.
Şi dotările clădirilor de birouri sunt importante, iar numărul acestora stabileşte preţul chiriei. Dar cum şi timpul este foarte preţios, prezenţa unui heliport în vârf de clădire poate aduce, în final, economii semnificative.
Peste 200.000 de euro anual plăteşte şi restaurantul de la ultimul etaj al Crystal Tower. Este însă singurul restaurant din ţară deasupra căruia aterizează elicopterele.
Cele mai râvnite clădiri de birouri dispun de facilităţile unor centre de afaceri moderne: sisteme antiincendiu, climatizare, parcări monitorizate, lifturi rapide, restaurante, săli de conferinţă şi chiar spaţii pentru fitness şi spa.