Sute de şantiere pe care trebuiau să se ridice întregi cartiere rezidenţiale, hoteluri cu pretenţii sau chiar centre comerciale sunt acum în paragină. De cele mai multe ori, proprietarii le-au abandonat iar, cei care locuiesc în zonă trebuie să suporte peisajul dezolant şi mizeria. Asta după ce au îndurat deja praful şi zgomotul făcut de muncitori la începutul lucrărilor.
Este un tablou care îi întâmpină în fiecare zi pe vecinii a ceea ce trebuia să fie cartierul rezidenţial Planorama din Bucureşti. Lucrările au început în 2006, după numai un an, însă, investitorul turc a dat faliment.
Patru blocuri a câte 15 etaje şi peste 1.200 de apartamente ar fi trebuit să aibă în total complexul. Doar una dintre clădiri a fost finalizată, însă.
„Scheletele” din țară
Nici în Timişoara criza n-a iertat pe nimeni. Într-o zonă cu valoare istorică zace şi acum abadandonată o clădire care ar fi trebuit readusă la viaţă.
În locul fostului Abator din Timişoara trebuia să înceapă construcţia unui complex comercial şi deşi lucrările trebuiau finalizate în luna septembrie a anului trecut în momentul de faţă clădirea se află într-un continuu proces de degradare.
La Constanţa, alte şantiere sunt abandonate. Acum zece ani, chiar în portul turistic, a fost ridicat scheletul unui hotel.
Pe lângă, aspectul inestetic, şantierele părăsite pot fi un pericol pentru trecători.
„În măsura în care cetăţeanul respectiv suferă un prejudiciu în legătură directă cu respectivul şantier. De exemplu, este lovit de o bucată care se desprinde şi cade de pe acest şantier. Este o răspundere reglementată inclusiv de vechiul Cod Civil”, explică avocatul Mircea Ursuta.
Atunci, însă, singurul lucru pe care-l poate face cel afectat este să ceară daune în instanţă.