Arheologii au descoperit un complex monumental minoic „unic” în vârful unui deal din Creta, care domină locul unde se află în construcţie un nou aeroport internaţional, au anunţat autorităţile elene.
Se estimează că aeroportul va fi al doilea ca mărime din Grecia atunci când se va deschide, cel mai probabil în 2027, scrie Euronews.
Descoperirea a fost făcută la Kasteli, la aproape 500 metri înălţime, unde urma să fie instalat un nou radar pentru aeroport, a precizat aceeaşi sursă.
„Este o descoperire unică şi deosebit de interesantă”, a declarat ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, adăugând că este „prima” descoperire de acest tip în Creta. Nu este însă prima descoperire pe situl aeroportului. Până acum, cel puțin alte 35 de situri arheologice au fost descoperite în timpul lucrărilor la noul aeroport Kastelli și legăturile sale rutiere, a spus ministerul.
Clădirea circulară din piatră se întinde pe o suprafaţă de circa 1.800 de metri pătraţi şi are opt inele „aproape labirintice” conectate prin mici deschideri. Privită de sus, construcția seamănă cu o roată uriașă de mașină de sus.
Situl, care probabil servea pentru ritualuri religioase, era activ în urmă cu peste 3.700 de ani, a precizat Ministerul grec al Culturii, Lina Mendoni. Ministrul a adăugat că va fi căutată o altă locație pentru stația radar. „Înțelegem cu toții valoarea și importanța patrimoniului cultural... precum și potențialul de dezvoltare” a noului proiect de aeroport, spune Mendoni, care este ea însăși arheolog.
Civilizaţia minoică, o superputere navală a Epocii Bronzului, a înflorit pe insulele Creta şi Santorini şi, probabil, pe o mare parte din Marea Egee, în sudul Greciei, între 2700 î. Hr. şi 1200 î.Hr..
Editor : G.M.