Samsung îşi mută fabricile de smartphone-uri din China în Vietnam pentru a-şi menţine profitul: Se duce acolo unde salariile sunt mai mici
Data publicării:
Piaţa telefoanelor inteligente s-a lovit cu capul de pragul de sus, atât ca extindere, cât şi ca preţuri, şi pentru a-şi menţine profitul neatins, companiile taie din costuri, inclusiv cele cu salariile. Este şi cazul Samsung, care îşi mută fabricile de smartphone-uri din China în Vietnam. Plata medie pentru un muncitor dintr-o fabrică din Beijing a ajuns anul trecut la 460 de dolari, mai puţin decât câştigul din România, în timp ce în Vietnam, veniturile unui lucrător sunt de trei ori mai mici.
Vietnamul atrage corporaţiile străine şi prin facilităţi fiscale importante: majoritatea investitorilor străini sunt scutiţi de plata taxelor în primii patru ani şi plătesc doar 50% din acestea în următorii cinci. Strategia este un succes: guvernul de la Hanoi a aprobat în 2013 proiecte străine în valoare de aproape 14 miliarde de dolari.
Nu doar Samsung este sedus de avantajele Vietnamului - atât Intel, cât şi Nokia şi-au mutat fabricile aici în ultimii ani.
Şi România a avut de pierdut în favoarea Vietnamului. În 2011, Nokia a închis fabrica de la Jucu şi a investit 300 de milioane de dolari pentru a deschide o nouă unitate la nord de Hanoi.
De cealaltă parte, China începe să piardă din motoarele care i-au asigurat creşterea în urmă cu câţiva ani. Însă ţara s-a dezvoltat pe altă cale, inclusiv consumul intern, care trebuie alimentat de salarii mai mari.