Rusia se joacă cu robinetul de gaze al României. Calculele autorităților spun că nu sunt motive de îngrijorare

Data publicării:
calcul

Ruşii opresc de la livrare 10% din cât trebuia să ajungă în România, în această săptămână. Adică 20.000 de metri cubi de gaze pe zi. Cantitatea este nesemnificativă dacă ne raportăm la producţia internă, de 31 de milioane de metri cubi pe zi, aproape dublă comparativ cu consumul.

În acest moment, România are asigurată din producția internă, adică de către Petrom și Romgaz, 11 miliarde de metri cubi anual de gaze. România mai are și 6 depozite de gaze unde poate înmagazina 2,8 miliarde de metri cubi de gaze. Are și două centrale electrice pe gaz, la Iernut și la Brazi, iar aceste centrale pot fi întrerupte în situația în care livrările de gaze s-ar înrăutăți și s-ar diminua și mai mult. Și, nu în ultimul rând, România are importuri de gaze din Rusia de 1,2 miliarde de metri cubi.

Autorităţile dau asigurări că nu există niciun fel de risc pentru ţara noastră, la iarnă, nici dacă livrările de gaze din Rusia se opresc în totalitate.

„Suntem pregătiți să facem față oricărei situații și populația nu va avea de suferit nici în cazul unei ierni extreme”, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Iar asta pentru că avem deja stocate în depozite 2,5 miliarde de metri cubi de gaze. Adică o cincime din cât consumă ţara noastră într-un an. Specialiştii spun că putem apela şi la alte soluţii de rezervă, dacă va fi cazul.

Se poate reduce consumul unor mari consumatori industriali. În cazul unor CET-uri, spre exemplu, putem să folosim combustibili alternativi şi dacă nu avem gaz, spre exemplu păcura”, a spus Otilia Nuţu, expert în politici de energie.

Pentru că situaţia noastră este stabilă, oficialii Comisiei Europene le-au cerut guvernanţilor să ajute şi ţările din jur.

Singura ţară pe care o putem ajuta este Moldova. Putem exporta circa 300.000 de metri cubi de gaze pe zi prin conducta Iaşi-Ungheni, adică mai mult decât cumpărăm noi zilnic de la ruşi. Până acum însă, conducta nu a fost folosită, deşi a fost inaugurată cu mult fast la sfârşitul lunii august.

România poate scăpa de grija importurilor ruseşti cel mai devreme în cinci ani, când ar urma să înceapă exploatarea zăcământului descoperit în Marea Neagră de OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...