Royal Bank of Scotland, acuzată de „omor financiar calificat”: Ar fi sufocat firme mici pentru a le cumpăra pe bucăţi, la preţuri de nimic

Data publicării:
rbs

Royal Bank of Scotland este acuzată de „omor financiar calificat”. Un raport întocmit de un consilier al Ministrului britanic al Comerţului arată că banca a falimentat cu bună ştiinţă companii pentru ca apoi să le cumpere pe bucăţi la preţuri de nimic. Situaţia este gravă, pentru că e vorba de o bancă salvată cu bani de la buget pentru a nu-şi închide porţile.

Acuzaţiile se concentrează pe o divizie a băncii însărcinată cu restructurarea companiilor aflate în dificultate, numită Global Restructuring Group. Firme mici şi mijlocii fără probleme reale au fost trecute în mod artificial sub tutela acestei divizii, sub diverse pretexte, cum ar fi încălcarea unor condiţii minore din contractele de creditare.

Aceste firme au fost supuse apoi unor amenzi sau taxe exorbitante, de ordinul sutelor de mii de lire. În lipsa banilor, au ajuns la faliment.

Pentru a închide cercul profitabil, după acest moment intra în joc o altă filială a RBS, care cumpăra activele firmelor, în special bunurile imobiliare lichidate.

RBS apără însă activitatea diviziei şi a dat asigurări că aceasta reuşeşte să redreseze majoritatea firmelor cu care colaborează, chiar dacă nu toate companiile care se confruntă cu probleme financiare pot fi salvate. Banca a precizat că a deschis o anchetă internă privind modul în care sunt trataţi clienţii aflaţi în dificultate.

Ministrul britanic de Finanţe George Osborne a catalogat dezvăluirile drept „şocante”.

RBS a fost vizată si de un alt raport critic, realizat de Sir Andrew Large, fost viceguvernator al Băncii Angliei, în care este menţionată incapacitatea băncii de a acorda credite unor companii mici.

Acest nou caz survine în condiţiile în care băncile britanice, inclusiv RBS, au fost implicate într-o serie de scandaluri. RBS a fost nevoită în februarie să plătească amenzi de peste 600 de milioane de dolari autorităţilor de reglementare britanice şi americane pentru că a manipulat dobânda Libor.

Banca a suspendat cel puţin doi traderi, în timp ce investigaţiile referitoare la manipularea cursurilor valutare se intensifică la nivel internaţional.

Totodată, RBS a fost condamnată în SUA la plata unor penalităţi de 150 de milioane de dolari pentru că a înşelat investitorii în obligaţiuni garantate prin credite imobiliare riscante, în 2007.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...